Teeth_pen

6 vanor att undvika för en friskare mun

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Tandvård.

Alla vet att det är viktigt att ta hand om sina tänder och att tandproblem kan bli både plågsamma och dyra. Men trots det så gör vi alla saker som skadar tänderna, ofta utan att ens tänka på det. Här är 6 vardagsvanor som du bör undvika för att hålla din mun frisk.

1. Du borstar vid fel tillfälle 

Alla vet att du bör borsta tänderna minst två gånger om dagen. Det många glömmer är dock att fundera på när man borstar tänderna. Om du exempelvis ätit eller druckit något syrligt till frukost bör du vänta minst 45 minuter med att borsta tänderna så din saliv hinner neutralisera syran. Annars kan tändernas emalj nämligen ta skada av borstandet.

2. Du använder tänderna som ett verktyg

Att använda tänderna för att öppna förpackningar, eller ännu värre kapsyler, kan ge stora skador. Antingen genom små slitningar eller i värsta fall genom att tänderna spricker eller lossnar. Även så harmlösa saker som att tugga på pennor eller andra hårda saker kan ge stora skador.

3. Du struntar i tandläkarbesök

Även om du gör allt annat rätt så kan du fortfarande få problem med tänderna. För att hålla dina tänder i bästa skick är det därför viktigt att du går till tandläkaren och tandhygienist minst en gång om året. På så vis kan du upptäcka eventuella problem i tid och få hjälp med hur du kan hålla din mun frisk.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

4. Dricker för mycket flaskvatten

Att välja vatten på flaska framför kranvatten är inte bara dåligt för miljön och plånboken, utan även för dina tänder. Till skillnad från flaskvattnet innehåller kranvatten nämligen mineralen flourid som skyddar dina tänder mot karies. Den som bara dricker flaskvatten går därför miste om det här skyddet och löper större risk för hål.

5. Du borstar för hårt

Att vara noggrann med tandborstningen är bra men det gäller att vara försiktig. Att borsta allt för hårt eller med en för hård tandborste sliter både på emaljen och på ditt tandkött. Det bästa är därför att borsta med lätt hand och en mjuk tandborste. Istället för att borsta hårt bör du fokusera på att låta borstningen ta sin tid och att borsta i små cirklar på varje tand.

6. Du äter fel

När maten du äter bryts ner i munnen skapas syra som fräter på tänderna. Din saliv neutraliserar syran men det tar upp emot en timme innan den är borta. Om du småäter mellan måltiderna får saliven därför inte möjlighet att neutralisera syran helt, vilket innebär att tänderna slits snabbare.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

Liknande nyheter

 • front-background

  Sommaröppet på Aqua Dental- Akut tandvård

  Tandproblemen tar inte ledigt på sommaren och det gör inte vi heller. Hos Aqua Dental kan du boka akuttider under hela sommaren. För oss på Aqua Dental är tillgänglighet en av de viktigaste delarna av vår erbjudande till dig som patient. Därför tar vi heller inget sommaruppehåll utan håller våra kliniker öppna för akutbesök precis… Läs mer

 • The aesthetic restoration of a lower molar tooth with composite resin.

  Så farliga är dina trasiga tänder

  Dåliga tänder ser inte bara illa ut – de kan även vara farliga för din hälsa. Om du har spruckna eller förlorade tänder kan du skaffa nya med hjälp av implantat. Här är 3 anledningar till att det kan vara en bra idé. Öppet hus om tandimplantat! Fri tandimplantatskonsultation till de 30 första som anmäler… Läs mer

 • visdomstand

  Ont i en visdomstand? Så behandlar du problemet

  Svullna käkar, smärta och svårigheter att gapa. Visdomständer som är på väg upp ger ofta upphov till tandproblem, men problemen kan se olika ut och behandlingen kan variera. De flesta får sina visdomständer när de är mellan 18 och 25 år, men vissa saknar helt anlag för visdomständer och får inga alls. Problemen med visdomständerna uppstår… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.