Published January 25th, 2016 by Tobias Berg, categorized under Tandvård.

1. Du borstar vid fel tillfälle

Alla vet att du bör borsta tänderna minst två gånger om dagen. Det många glömmer är dock att fundera på när man borstar tänderna. Om du exempelvis ätit eller druckit något syrligt till frukost bör du vänta minst 45 minuter med att borsta tänderna så din saliv hinner neutralisera syran. Annars kan tändernas emalj nämligen ta skada av borstandet.

2. Du använder tänderna som ett verktyg

Att använda tänderna för att öppna förpackningar, eller ännu värre kapsyler, kan ge stora skador. Antingen genom små slitningar eller i värsta fall genom att tänderna spricker eller lossnar. Även så harmlösa saker som att tugga på pennor eller andra hårda saker kan ge stora skador.

3. Du struntar i tandläkarbesök

Även om du gör allt annat rätt så kan du fortfarande få problem med tänderna. För att hålla dina tänder i bästa skick är det därför viktigt att du går till tandläkaren och tandhygienist minst en gång om året. På så vis kan du upptäcka eventuella problem i tid och få hjälp med hur du kan hålla din mun frisk.

 4. Dricker för mycket flaskvatten

Att välja vatten på flaska framför kranvatten är inte bara dåligt för miljön och plånboken, utan även för dina tänder. Till skillnad från flaskvattnet innehåller kranvatten nämligen mineralen flourid som skyddar dina tänder mot karies. Den som bara dricker flaskvatten går därför miste om det här skyddet och löper större risk för hål.

5. Du borstar för hårt

Att vara noggrann med tandborstningen är bra men det gäller att vara försiktig. Att borsta allt för hårt eller med en för hård tandborste sliter både på emaljen och på ditt tandkött. Det bästa är därför att borsta med lätt hand och en mjuk tandborste. Istället för att borsta hårt bör du fokusera på att låta borstningen ta sin tid och att borsta i små cirklar på varje tand.

6. Du äter fel

När maten du äter bryts ner i munnen skapas syra som fräter på tänderna. Din saliv neutraliserar syran men det tar upp emot en timme innan den är borta. Om du småäter mellan måltiderna får saliven därför inte möjlighet att neutralisera syran helt, vilket innebär att tänderna slits snabbare.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.