smile

8 tips för en fräschare mun

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Uncategorized.

En fräsch mun är enklaste vägen till en bättre allmänhälsa och ett längre liv. Följ de här enkla råden för att få friskare och starkare tänder. 

1. Borsta tänderna regelbundet. Två gånger om dagen, två minuter varje gång och med två centimeter lång sträng av fluortandkräm. Det är också bra att vänta med att äta och dricka två timmar efter en tandborstning.

2. Om du nyligen ätit, tugga igenom ett fluor tuggummi, gärna ett med xylitol, men använd inte tuggummi för regelbundet då spottkörteln kan tröttas ut och tillfälligt försämra salivproduktionen.

3. Använd munskölj. På det viset får du en god andedräkt samtidigt som du stärker tänderna.

4. Bakterier mellan tänderna kan inte bara leda till dålig lukt, utan också till karies och tandlossning. Ofta kan det vara svårt att komma åt med vanlig tandborste. Då gör en mellanrumsborste eller tandtråd jobbet. På apoteket finns ett brett utbud av tandvårdsprodukter.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

5. Dålig munhygien beror ofta på bakteriebeläggningar på tungan. Beläggningen kan enkelt tas bort med en tungskrapa. Finns att köpa apoteket.

6. Mat ger inte kronisk dålig andedräkt, men mjölkprodukter, kött, fisk, vitlök och starka ostar är typisk mat som kan ge en tillfällig odör.

7. Det kan vara svårt att verkligen få bort bakteriebeläggningar, särskilt om de lagt sig som ett ”lock” långt bak på tungan. Aqua Dental kan göra rent tungan och dina tänder extra noga eller ordna så att du kan få remiss till en specialistklinik.

8. Receptfria kosttillskott, sugtabletter och tandkräm med zink kan binda svavelföreningarna i munnen och på så sätt förbättra munhygien. Det finns också tabletter som ska kunna minska plack, dra till sig bakterier i munhålan eller öka salivproduktionen. Fråga på apotek, i hälsokostaffären eller när du besöker Aqua Dental.

Liknande nyheter

 • ilningar

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, alltså smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Behöver du akut tandvård? kontakta oss här. Vad beror… Läs mer

 • cigarett

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Här får du reda på hur de påverkar tänderna och tandköttet. Tobak kan vara skadligt för din hälsa, inklusive dina tänder och tandkött, på många sätt. Ett exempel är… Läs mer

 • esttandvard

  Så viktigt är det med vita tänder

  Att tänderna är en viktig del av ett första intryck vet de flesta, men hur stor roll spelar egentligen dina tänder när du går på dejt eller anställningsintervju? Forskningen visar att fina tänder får dig att se både vackrare och smartare ut. 2012 gjorde dejtingsajten match.com en stor studie där man frågade 5 500 amerikanska singlar… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.