Published August 21st, 2015 by Tobias Berg, categorized under Tandvård.

1. Borsta tänderna regelbundet. Två gånger om dagen, två minuter varje gång och med två centimeter lång sträng av fluortandkräm. Det är också bra att vänta med att äta och

2. Om du nyligen ätit, tugga igenom ett fluor tuggummi, gärna ett med xylitol, men använd inte tuggummi för regelbundet då spottkörteln kan tröttas ut och tillfälligt försämra salivproduktionen.

3. Använd munskölj. På det viset får du en god andedräkt samtidigt som du stärker tänderna.

4. Bakterier mellan tänderna kan inte bara leda till dålig lukt, utan också till karies och tandlossning. Ofta kan det vara svårt att komma åt med vanlig tandborste. Då gör en mellanrumsborste eller tandtråd jobbet. På apoteket finns ett brett utbud av tandvårdsprodukter.

5. Dålig munhygien beror ofta på bakteriebeläggningar på tungan. Beläggningen kan enkelt tas bort med en tungskrapa. Finns att köpa apoteket.

6. Mat ger inte kronisk dålig andedräkt, men mjölkprodukter, kött, fisk, vitlök och starka ostar är typisk mat som kan ge en tillfällig odör.

7. Det kan vara svårt att verkligen få bort bakteriebeläggningar, särskilt om de lagt sig som ett ”lock” långt bak på tungan. Aqua Dental kan göra rent tungan och dina tänder extra noga eller ordna så att du kan få remiss till en specialistklinik.

8. Receptfria kosttillskott, sugtabletter och tandkräm med zink kan binda svavelföreningarna i munnen och på så sätt förbättra munhygien. Det finns också tabletter som ska kunna minska plack, dra till sig bakterier i munhålan eller öka salivproduktionen. Fråga på apotek, i hälsokostaffären eller när du besöker Aqua Dental. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  Alla vet att det är viktigt att ta hand om sina

  6 vanor att undvika för en friskare mun

  Alla vet att det är viktigt att ta hand om sina tänder och att tandproblem kan bli både plågsamma och dyra. Men trots det så gör vi alla saker som skadar tänderna, ofta utan att ens tänka på det. Här är 6 vardagsvanor som du bör undvika för att hålla din mun frisk. Läs mer

  Ilningar, smärta

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Läs mer

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Nu får du reda på hur mycket de påverkar tänderna och tandköttet. Läs mer