Bettfysiologi

Bettfysiologi

Aqua Dental utför så kallade bettfysiologiska behandlingar vilka handlar om att påverka bettet. Om bettet är i obalans leder det ofta till olika typer av besvär som tandgnissel, tandpressning, huvudvärk och andra åkommor. Vi ser över ditt problem och ger dig den behandling som behövs. Det kan exempelvis handla om en individuellt utformad bettskena.

Bettskena

Bettskenor är ett effektivt sätt att behandla flera vanliga tandproblem. En bettskena kan dels vara bra för att avlasta spända käk- och tuggmuskler vid så kallad tandpressning. Tandpressning är ett tillstånd där man pressar ihop käkarna vilket kan ge upphov till både spänningshuvudvärk och ömhet i käkmuskler och tänder. Bettskenor är också ett effektivt sätt att hindra tänderna att slitas sönder av tandgnissling i sömnen.

Att gnissla eller pressa sina tänder i sömnen är ett vanligt problem som ofta beror på stress eller att ditt bett är snedställt. Utan behandling kan det också slita på tänderna och ge dig besvär med huvudvärk och med muskulaturen i munnen. Med hjälp av en bettskena så kan man stabilisera käken och på så vis avlasta trycket från käkmusklerna och även minska slitaget på tänderna som uppstår vid tandgnissling. På så vis kan man undvika många av de problem som långvarig tandpressning eller tandgnissling orsakar.

Bettskenan formgjuts efter dina tänder på antingen under eller överkäken och slipas sedan till så att den får rätt kontakt med tänderna på motsatt käke. Oftast tillverkas den i hårdplast men för enklare problem kan även skenor i mjukplast användas. Skenan används framförallt på natten då problemen oftast är som störst men för den som lider av tandpressning kan skenan även användas dagtid vid behov.

I början kan bettskenan ofta ge upphov till ett visst obehag innan man vant sig vid den, det kan vara kväljningskänslor, spänningar i käkmusklerna, muntorrhet eller ökad salivutsöndring. Dessa bekymmer är dock oftast övergående och de flesta vänjer sig snabbt vid sin bettskena. Det är även viktigt att vara noggrann med hygienen och se till att regnöra bettskenan ordentligt. dessutom bör man regelbundet besöka tandläkare för att slipa till skenan så att den alltid ligger i rätt läge och att käkarna hamanr i en ställning som slappnar av musklerna.

Boka en tid idag!

 

Boka tid, info eller frågor
Ring 020-20 20 80 eller mejla direkt på info@aquadental.se.

Senaste nyheterna

 • aqua_case_agneta

  Agnetas tänder började lossna: ”Trodde inte att det hände oss med fina tänder”

  Hennes tänder var vita, hon hade inte rökt på 20 år och slarvade aldrig med tandborstningen. När Agnetas tänder började lossna blev både hon och vänner förvånade. I dag har hon tandimplantat och är otroligt nöjd med både behandling och resultat.   Göteborgaren Agneta, 61, har alltid varit mån om sin tandhygien och fick inte sällan komplimanger… Läs mer

 • laserr

  För Israa som lider av tandvårdsrädsla blev lasertandvård räddningen.

  Under hela barndomen samt även i det vuxna livet har Israa Daklallah lidit av tandvårdsrädsla. Inför varje tandläkarbesök har hon känt ångest och oro. När hon blev upplyst om att det fanns en metod som heter lasertandvård och testade den hos oss blev upplevelsen hos tandläkaren någon helt annan. Hur hörde du talas om Aqua Dental… Läs mer

 • Erik Enokidoversion1

  Erik om sina tandimplantat: ”Att borra ett hål är värre än det här”

  Sjuttiotalets amalgamfyllningar eroderade och började spräcka hans tänder. Efter gedigen research bestämde sig Erik Dagemark för att skaffa tandimplantat hos Aqua Dental. – Att borra och dra ut tänder gillar jag inte, det är värre att borra ett hål än att göra det här, säger han. Erik Dagemark kommer från Göteborg och arbetar som affärsutvecklare. Han har… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.