Att ersätta förlorade eller återställa skadade tänder är en fråga om livskvalitet. Många upplever exempelvis att avsaknad av tänder samt skadade, slitna eller missfärgade tänder påverkar deras utseende och därmed deras självkänsla negativt. Dessa olika tandproblem kan dessutom leda till att du får problem med att tugga, känna vad maten du äter smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Protetik är ett samlingsnamn för att ersätta trasiga eller skadade tänder. 

Vi på Aqua Dental erbjuder de allra bästa och mest moderna metoderna för att ersätta eller laga dina tänder samt ge dig livskvaliteten och leendet tillbaka.

Skalfasader

Om du har sneda, spruckna eller missfärgade tänder kan skalfasader vara lösningen. Det är en relativt snabb och billig, men ändå långvarig åtgärd på dina tänder. Skalfasader är ett bra alternativ om du vill känna att tänderna inte åldras utan håller sig fräscha med tiden. Trots det så är det en behandling som ger ett väldigt naturligt utseende. Vi erbjuder fasader gjorda i keramik eller komposit och de tillverkas i våra egna tandtekniska labb. 

Om du funderar på att skaffa skalfasader är det första steget att komma på en konsultation hos en av våra tandläkare. Under konsultationen diskuterar du och din tandläkare dina förutsättningar och vad du vill få ut av din behandling. Om du sedan beslutar dig för att gå vidare med behandlingen skapas en modell av hur resultatet kommer att bli. Vid nästa besök startar arbetet med att iordningställa munnen för att skalfasaderna ska sättas på plats. Beroende på hur gedigen behandlingen är kan det krävas flera förberedande besök. När tänderna är förberedda sätts provisoriska fasader på och du får gå hem och känna efter om de känns bra.  

Om du är tillfreds med de provisoriska tänderna blir de vid nästa besök utbytta mot de permanenta fasaderna. För de patienter som ska behandlas med flera fasader kan även detta kräva flera återbesök. När de rätta fasaderna har satts på får du information från din tandläkare gällande hur du vårdar dina skalfasader. Det bokas också in en kontroll för att följa upp behandlingen. 

Läs mer här! 

Kronor/broar

Om man vill ersätta en skadad tand kan man ersätta den med en krona. En krona är en individuellt utformad ny tand som fästs på den befintliga skadade tanden.

Den gamla tanden slipas först ned och vi gör en avgjutning som en tandtekniker använder för att göra den nya kronan/tanden. Materialet för kronan är oftast porslin eller kombinationer av porslin och metall, beroende på dina behov och önskemål.

Om du helt saknar enskilda tänder kan det vara lämpligt med en bro för att ersätta dem. En bro tillverkas i samma material som en krona men använder friska tänder bredvid den saknade tanden/tänderna för att skapa fäste. Vi slipar då ner ”granntänderna” till hålet och använder dem som brostöd. Med hjälp av en avgjutning kan vi sedan skapa en bro som ersätter både den saknade och de nedslipade tänderna.

Tandimplantat

Tandimplantat är i många situationer det bästa sättet att ersätta en eller flera förlorade tänder. Implantat har stora fördelar jämfört med exempelvis tandproteser. Implantatet både känns och beter sig nämligen mer som din egen eftersom det är fäst i käkbenet. Implantat kräver inte heller att man behöver slipa, borra och behandla närliggande friska tänder som vid en bro. Implantatet ser därför helt naturligt ut och blir oftast väldigt långvarigt. Dessutom är risken för komplikationer relativt liten.

När implantatet sätts in borras ett hål i käkbenet där implantatet (en titanskruv) fästs, allt under lokalbedövning så att du inte känner någon smärta. Sedan växer implantatet samman med käkbenet och ovan på titanskruven fästs sedan en porslinskrona som ser ut precis som en vanlig tand. Med tandimplantat kan man ersätta både enskilda tänder och hela tandrader och med rätt underhåll och god munhygien ger implantaten en pålitlig lösning som kan vara hela livet.

Övertandläkare och specialist i oral protetik, Amer Hot hjälper dig med tandimplantat.

Läs mer här!

Tandproteser

För den som vill ersätta en eller flera tänder men där krona/bro eller implantat inte är aktuella kan en protes vara ett alternativ. Beroende på hur många tänder som ska ersättas så finns det antingen helproteser (som ersätter en hel över- eller underkäke) eller delproteser (som ersätter individuella tänder i en över- eller underkäke). Proteserna tillverkas i plast efter en avgjutning av din gom och är avtagbara men fäst olika beroende på vilken typ det är. Helprotesen fästs genom en sugfunktion i gommen och delprotesen fästs i de kvarvarande tänderna. För den som använder helprotes krävs också att man övar upp ett nytt sätt att tugga eftersom protesen har större risk att lossna.

Munhygienen är lika viktig med eller utan riktiga tänder. För många kan det kännas jobbigt att ta ut tänderna på natten. Men det är bra att låta slemhinnorna vila under natten för att undvika inflammation.

När protesen inte är i munnen ska den rengöras från bakteriebeläggningar med en protesborste. Det går bra att använda vanligt diskmedel. Protesen ska inte ligga och lufttorka eftersom det finns risk att plasten förstörs.

Läs mer här!

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Det går också bra att ringa till oss. Du når oss på: 010-188 00 00

  Implantat hos Aqua Dental.

  41-åringens mjölktänder gav honom huvudvärk

  41-åringen hade problem med mjölktänder som inte lossnat. Tandimplantat blev hans räddning. Saidimu Ole Ngais hade problem med mjölktänder som inte hade lossnat.Efter att ha varit missnöjd med sin tidigare tandläkare hittade han rätt hjälp hos Aqua Dental. Läs mer

  tandimplantaten

  Kerstin fick nya tänder och botade sin tandläkarskräck

  För 82-åriga Kerstin Schillerström blev tandimplantaten en vändning i tillvaron. Hon både botade sin tandläkarskräck och fick nya tänder. – Jag är uppväxt med att man knappt gick till tandläkaren så tänderna är inte skötta som de borde och då tar det stryk, berättar Kerstin Schillerström. Läs mer

  Implantat

  Titthålskirurgi för tandimplantat

  På Aqua Dental erbjuds datorstödd titthålskirurgi för tandimplantat. Datorstödd titthålskirurgi är en modern operationsmetod som använder den allra senaste tekniken för att genomföra kirurgiska ingrepp med så små skador på kroppens vävnader som möjligt. Den datorstödda behandlingen innebär också att implantat ofta kan fästas även där benet blivit för tunt för traditionella implantatsingrepp. Läs mer

  Protetik

  Protetik

  Att ersätta förlorade tänder är en fråga om livskvalitet. Många upplever exemeplvis att avsaknaden av tänder påverkar deras utseende och därmed deras sälvkänsla negativt. Saknade tänder kan dessutom leda till problem att tugga, känna vad mat smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Läs mer

  bild-tandimplantat

  Zirkoniaimplantat, metallfria implantat

  Zirkoniumdioxid är ett vävnadsvänligt material som är fritt från metaller, därför kan det vara fördelaktigt för dig som till exempel är nickelallergiker eller känslig mot titan att sätta in Zirkoniaimplantat. På Aqua Dental har vi specialister som har lång erfarenhet av protetik och att behandla alla möjliga fall av förlorade eller skadade tänder. Materialet (Zirkoniumdioxid) har en ljus nyans och ser rent estetiskt bättre ut mot emaljfärgen. Läs mer

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer