Vad är rotfyllning? 

Tandens pulpa är belägen i tandens mitt och den består av blodkärl och nerver. Om du får ett hål i tanden, ett så kallat kariesangrepp, och du inte lagar det på lång tid kan det resultera i att mjukvävnaden i tanden blir inflammerad eller infekterad. Då går det inte längre att laga hålet utan en rotfyllning kan istället bli nödvändig. Rotfyllning innebär att din tandläkare rensar bort mjukvävnaden inuti tanden och fyller därefter rotkanalerna.

Hur går det till?

En rotfyllningsbehandling kräver ofta flera besök. I det initiala stadiet friläggs tanden med hjälp av en gummiduk för att undvika att saliv och bakterier kommer i kontakt med rotkanalen och att miljön kring tanden ska vara steril. Bedövning är nödvändigt och mängden bedövning som behövs beror på tandens skick. Om tanden har en rejäl infektion behövs mer bedövning eftersom inflammerad vävnad inte är lika mottaglig för lokalbedövning. Om tanden däremot har gått i nekros, det vill säga att den är död, brukar det inte upplevas som smärtsamt.

När bedövningen verkar avlägsnas pulpan och därefter påbörjar tandläkaren fyllningsprocessen. Fyllningsmaterialet består i de allra flesta fall av guttaperka, ett naturligt gummi utvunnet från ett speciellt träd, och sealer som är en typ av cement. Din tandläkare kommer även med hjälp av röntgenbilder försäkra sig om att fyllningen är tät. Tandens krona fylls sedan med passande material, ofta komposit eller glasjonomer. Om kronan är allvarligt skadad kan det ibland vara aktuellt med en porslinskrona.   

En rotfyllningsbehandling är ett komplicerat ingrepp som ställer höga krav på tandläkaren både vad gäller precision och noggrannhet. I vissa fall - särskilt om den berörda kanalen är böjd - kan en endodontist, det vill säga en specialist inom rotfyllning, behöva genomföra behandlingen. 

Efter en rotbehandling är det inte ovanligt att patienten upplever värk i tanden. Denna värk är dock övergående och är ingenting du behöver oroa dig över. Vanligtvis lindras smärtan enkelt med hjälp av receptfria läkemedel. Om du däremot drabbas av feber i samband med din värk bör du kontakta din tandläkare.

Har du problem med en tand som behöver undersökas, fyll i nedanstående formulär så hör vi av oss så snart som möjligt, vi har korta väntetider:

Behöver jag rotfyllning eller tandimplantat? 

Vi får ofta frågan från patienter om det är en rotfyllning eller en tandimplantatbehandling som passar dem. Vilken behandling som passar bäst varierar från fall till fall och beror på tandens skick. På Aqua Dental arbetar vi alltid för att behålla din naturliga tand, men om den är skadad till den grad att en rotfyllning inte är möjlig kan tandimplantat vara ett minst lika bra alternativ. En av många fördelar med implantat är att de med sina titanskruvar stimulerar ditt käkben som med tiden annars resorberar om du varit tandlös. För dig som behöver dra ut flera tänder till följd av exempelvis en infektion i tandvävnaden kan en bro vara ett alternativ.

Hur mycket kostar rotfyllning?

Likt andra behandlingar inom tandvården är priset ofta individuellt och baseras på faktorer som patientens förutsättningar, ingreppets omfattning samt vilken typ tandläkare som utför behandlingen. I regel bruka våra tandläkare hänvisa till ett pris mellan 4.500 och 10.000 kr, men det kan alltså bli både billigare och dyrare från fall till fall.

Vi har rotfyllningsspecialister i Stockholm och Göteborg

Det finns cirka fyrtio tandläkare i Sverige som har specialkompetens inom rotfyllning. På Aqua Dental har vi endodontister till hands både i Stockholm och Göteborg för våra patienter, för att säkerställa högsta kvalitet på behandlingarna, även de mer komplicerade. För att behandla skadade rotkanaler använder sig endodontister av mikroskop för att ordentligt kunna se ner i de mycket smala rotkanalerna och det möjliggör att tandläkaren kan se andra skador i ett tidigt skede. Våra tandläkare använder sig av den senaste tekniken inom rotfyllning. Jämfört med allmäntandläkare arbetar specialisttandläkare endast med ett område vilket gör att antalet lyckade behandlingar är desto fler hos en specialist än hos en allmäntandläkare. En lyckad behandling minskar risken för att den ska behöva göras om något år senare. 

Hälften av rotfyllningsbehandlingarna som görs i Sverige blir lyckade. En undersökning gjort av Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet visar på att de misslyckade behandlingarna ofta beror på stress hos tandläkaren. En mindre lyckad behandling kan lätt leda till att det lever kvar bakterier i rotkanalerna. Ett sätt att förhindra dessa problem är att utbilda personalen samt hålla en öppen dialog gällande erfarenheter mellan specialisttandläkare och allmäntandläkare. 

 SPECIALIST I ENDODONTI 

På Aqua Dental jobbar Ali Farahzadi, som en av cirka 40 tandläkare med denna expertkompetens i Sverige. Han har arbetat 8 av sina 13 år inom tandläkaryrket med bara rotfyllning, och håller kurser för såväl allmäntandläkare som för fabrikanter. Ali jobbar med mikroskop eftersom detta förbättrar insynen och även möjliggör för att se andra skador vid ett tidigt skede.

Vad gör jag om min rotfyllning gör ont? 

Om du efter en tid upplever värk i tanden är det viktigt att du uppsöker vård för att undersöka den bakomliggande orsaken. Det kan vara att tandläkaren missat att fylla någon av rötterna i tanden eller att fyllning inte helt har tätat rotkanalen, vilket sedermera kan ge upphov till infektion på grund av bakterieexponering. Om du går med en infekterad eller inflammerad tandrot under en längre tid finns det risk att infektionen eller inflammationen sprider sig. 

Tandläkaren kommer att undersöka tanden och anpassa åtgärden efter vad som visar sig vara problemet. Mest troligt behöver rotfyllningen göras om. För att förhindra dessa problem är det viktigt att välja rätt tandläkare.  

För att behandlas av en specialisttandläkare inom endodonti behöver du ha fått en remiss från din vanliga tandläkare. Du kan också kontakta oss på Aqua Dental för att få hjälp med din remiss. Du når oss på telefonnummer 010 - 188 00 00.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  skalfasder1

  Så enkelt kan du få ditt drömleende

  Fula fyllningar, skador, ojämnheter, mellanrum och missfärgningar. Det kan finnas många olika skäl till varför du inte är bekväm med att le. Drömmer du om ett nytt leende kan skalfasader vara lösningen. Läs mer

  Protetik

  Protetik

  Att ersätta förlorade tänder är en fråga om livskvalitet. Många upplever exemeplvis att avsaknaden av tänder påverkar deras utseende och därmed deras sälvkänsla negativt. Saknade tänder kan dessutom leda till problem att tugga, känna vad mat smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Läs mer

  allmäntandvård - bild

  Allmäntandvård

  Med allmäntandvård avses alla de ingrepp och undersökningar som vi oftast associerar med tandläkarbesök. Det kan vara allt ifrån regelbundna undersökningar, förebyggande behandlingar, rotfyllningar, till lagningar och tandutdragningar. Vi på Aqua Dental utför alla dessa behandlingar med målet att göra din tandvård så behaglig och enkel som möjligt Läs mer

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer