rotfyllning-ny

Vad är rotfyllning?

Att rotfylla en tand är oftast nödvändigt när ett kariesangrepp eller hål blivit alltför djupt och det enda alternativet annars är att dra ut den. Rotfyllning kan också vara aktuellt om en tand fått en skada t ex genom ett kraftigt slag. En rotfyllning innebär att man tar bort tandens pulpa och fyller igen rotkanalen.

Vid en rotfyllning måste tandläkaren se till att tanden friläggs för att undvika att bakterier eller saliv tar sig ner i den rena rotkanalen. Till detta används en kofferdam, gummiduk, som fästs runt tanden.

Har du problem med en tand som behöver undersökas, fyll i nedanstående formulär så hör vi av oss så snart som möjligt, vi har korta väntetider:

 

SPECIALIST I ENDODONTI (ROTFYLLNING)

På Aqua Dental jobbar Ali Farahzadi, som en av ett 40-tal tandläkare med denna expertkompetens i Sverige. Han har arbetat 8 av sina 13 år inom tandläkaryrket med bara rotfyllning, och håller kurser för såväl allmäntandläkare som för fabrikanter. Ali jobbar med mikroskop eftersom detta innebär mycket bättre insyn och även möjliggör att se andra skador vid ett tidigt skede.

Om området är alltför infekterat kan det ibland vara svårt att bedöva hela tanden från början vilket kan ge upphov till smärta men så snart rotkanalen öppnats upp kan en bedövning läggas direkt i kanalen. Beroende på diagnos kan det dock även vara i princip smärtfritt, t ex när tanden redan är död.

En rotfyllning kräver en till två behandlingar där man vid första besöket får information, undersöks och förbereds inför besök nummer två då jobbet slutförs. En specialist på rotfyllning kallas för endodontist.

För att komma till en specialist behövs en remiss från din vanliga tandläkare eller om att hör av dig direkt till oss. Man kan alltid be om att bli remitterad om man önskar det. Behandlingen är mycket oftare framgångsrik hos en specialist vilket innebär att man slipper göra om behandlingen några år senare.

Genom daglig noggrann skötsel av munhygienen kan du förebygga kariesangrepp, som i värsta fall kan leda till rotfyllningar, eftersom ett stort antal lagningar och kronor ökar risken för framtida rotbehandlingar. Tänder som sitter långt bak i munnen kan också innebära att man behöver specialisthjälp.

Varmt välkommen för en konsultation. För att komma i kontakt med Ali eller Aqua Dental ring 020 – 20 20 80 eller maila konsultation@aquadental.se.

Senaste nyheterna

 • aqua_case_agneta

  Agnetas tänder började lossna: ”Trodde inte att det hände oss med fina tänder”

  Hennes tänder var vita, hon hade inte rökt på 20 år och slarvade aldrig med tandborstningen. När Agnetas tänder började lossna blev både hon och vänner förvånade. I dag har hon tandimplantat och är otroligt nöjd med både behandling och resultat.   Göteborgaren Agneta, 61, har alltid varit mån om sin tandhygien och fick inte sällan komplimanger… Läs mer

 • laserr

  För Israa som lider av tandvårdsrädsla blev lasertandvård räddningen.

  Under hela barndomen samt även i det vuxna livet har Israa Daklallah lidit av tandvårdsrädsla. Inför varje tandläkarbesök har hon känt ångest och oro. När hon blev upplyst om att det fanns en metod som heter lasertandvård och testade den hos oss blev upplevelsen hos tandläkaren någon helt annan. Hur hörde du talas om Aqua Dental… Läs mer

 • Erik Enokidoversion1

  Erik om sina tandimplantat: ”Att borra ett hål är värre än det här”

  Sjuttiotalets amalgamfyllningar eroderade och började spräcka hans tänder. Efter gedigen research bestämde sig Erik Dagemark för att skaffa tandimplantat hos Aqua Dental. – Att borra och dra ut tänder gillar jag inte, det är värre att borra ett hål än att göra det här, säger han. Erik Dagemark kommer från Göteborg och arbetar som affärsutvecklare. Han har… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.