Att rotfylla en tand är oftast nödvändigt när ett kariesangrepp eller hål blivit alltför djupt och det enda alternativ som annars återstår är att dra ut den. Rotfyllning kan också vara aktuellt om en tand fått en skada exempelvis genom ett kraftigt slag. 
Tandens pulpa består av blodkärl och nerver, och en inflammerad pulpa innebär molande värk och svullnad. Under en rotbehandling så tar tandläkaren bort den angripna vävnaden, som sitter i rotkanalen. Vid en rotfyllning måste tandläkaren se till att tanden friläggs för att undvika att bakterier eller saliv tar sig ned i den rena rotkanalen. Sedan fylld tanden med en lagning eller täcks med en krona. 
Läs mer om rotfyllningar här

Har du problem med en tand som behöver undersökas, fyll i nedanstående formulär så hör vi av oss så snart som möjligt, vi har korta väntetider:

Rotfyllning - när behövs det

Om en tand drabbats av ett kariesangrepp och det det fått vara obehandlat kan du tillslut behöva rotfylla tanden. Det innebär att tandens pulpa tas bort och att man fyller igen rotkanalen. Ett annat skäl till att en rotfyllning kan behövas är om tanden har blivit skadad. 
Man genomför en rotfyllning för att göra rent och ta bort de bakterier som kroppens immunförsvar inte kan komma åt. 

Hur går det till? 

När en tandläkare ska utföra en rotfyllning måste tanden friläggas för att undvika att bakterier eller saliv kommer in i rotkanalen. Detta görs med hjälp av en gummiduk som fästs runt tanden. Det kan från början vara problematiskt att bedöva hela tanden då området kan vara för infekterat, men när tandläkaren öppnat rotkanalen kan bedövning läggas direkt i kanalen. 
I de flesta kan rotfyllningen göras vid ett och samma tillfälle, men vissa gånger måste tandläkaren lägga ett bakteriedödande medel i kanalen och sedan fylla den med provisoriskt material. Då får du komma tillbaka vid ett annat tillfälle för att slutföra rotfyllningen. Detta måste göras om tandläkaren inte är säker på att bakterierna är helt borta. 
En rotfyllning är ett komplicerat ingrepp och det kan ibland vara svårt om kanalerna är böjda, trånga eller om tanden sitter långt in i munnen. Då kan du behöva träffa en endodontist, en specialist tandläkare. Tänder som rotfylls av specialister lyckas i högre grad än de som utförs av allmäntandläkare. 

 SPECIALIST I ENDODONTI (ROTFYLLNING)

På Aqua Dental jobbar Ali Farahzadi, som en av ett 40-tal tandläkare med denna expertkompetens i Sverige. Han har arbetat 8 av sina 13 år inom tandläkaryrket med bara rotfyllning, och håller kurser för såväl allmäntandläkare som för fabrikanter. Ali jobbar med mikroskop eftersom detta innebär mycket bättre insyn och även möjliggör att se andra skador vid ett tidigt skede.

Om området är alltför infekterat kan det ibland vara svårt att bedöva hela tanden från början vilket kan ge upphov till smärta men så snart rotkanalen öppnats upp kan en bedövning läggas direkt i kanalen. Beroende på diagnos kan det dock även vara i princip smärtfritt, e tanden redan är död.

En rotfyllning kräver en till två behandlingar där man vid första besöket får information, undersöks och förbereds inför besök nummer två då jobbet slutförs. En specialist på rotfyllning kallas för endodontist.

För att komma till en specialist behövs en remiss från din vanliga tandläkare eller om att hör av dig direkt till oss. Man kan alltid be om att bli remitterad om man önskar det. Behandlingen är mycket oftare framgångsrik hos en specialist vilket innebär att man slipper göra om behandlingen några år senare.

Genom daglig noggrann skötsel av munhygienen kan du förebygga kariesangrepp, som i värsta fall kan leda till rotfyllningar, eftersom ett stort antal lagningar och kronor ökar risken för framtida rotbehandlingar. Tänder som sitter långt bak i munnen kan också innebära att man behöver specialisthjälp.

 

Varmt välkommen för en konsultation. Ring 010 - 188 00 00 eller maila konsultation@aquadental.se.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  skalfasder1

  Så enkelt kan du få ditt drömleende

  Fula fyllningar, skador, ojämnheter, mellanrum och missfärgningar. Det kan finnas många olika skäl till varför du inte är bekväm med att le. Drömmer du om ett nytt leende kan skalfasader vara lösningen. Läs mer

  Protetik

  Protetik

  Att ersätta förlorade tänder är en fråga om livskvalitet. Många upplever exemeplvis att avsaknaden av tänder påverkar deras utseende och därmed deras sälvkänsla negativt. Saknade tänder kan dessutom leda till problem att tugga, känna vad mat smakar och ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Läs mer

  allmäntandvård - bild

  Allmäntandvård

  Med allmäntandvård avses alla de ingrepp och undersökningar som vi oftast associerar med tandläkarbesök. Det kan vara allt ifrån regelbundna undersökningar, förebyggande behandlingar, rotfyllningar, till lagningar och tandutdragningar. Vi på Aqua Dental utför alla dessa behandlingar med målet att göra din tandvård så behaglig och enkel som möjligt Läs mer

Text - Klicken Sie einfach auf den Text zum bearbeiten. Die Darstellungsoptionen wie Schriftart, Schriftgröße können Sie bei Bedarf über das Einstellungsmenü ( rechte Maustaste ) dieser Box mit "Styles bearbeiten" ändern . Die Breite dieses Textelements stellen Sie über das Dropdownmenu dieser Box oben links ein.

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer