Svanteheader

Att mjölksyrabakterier är bra för magen välkänt sedan länge men på senare tid har även deras välgörande effekter på munhälsan uppmärksammats. Svante Twetman, en av Sveriges främsta forskare inom mjölksyrabakterier för munhälsa, berättar hur bakterier kan motverka tandlossning.

 

Vår syn på bakterier har förändrats. Där vi tidigare gjorde allt för att döda bakterier har vi nu börjat förstå att vi behöver dem för att hålla oss friska. En balanserad och stabil bakterieflora är nämligen avgörande för att undvika sjukdomar i munhålan.

– När man tittar på det tidiga skedet av tandlossning, gingivit, så kan det försvinna på en vecka efter behandling med mjölksyrabakterier säger Svante Twetman, professor vid Köpenhamns universitet.

Balans i bakteriefloran

Det är nämligen en obalans i munnens bakterieflora, snarare än förekomsten av specifika bakterier, som orsakar sjukdomar som tandlossning. När bakteriefloran är stabil och diversifierad håller sig munnen frisk men när de ”onda” bakterier som orsakar tandlossning tar över leder det till att immunförsvaret aktiveras. Det är då som vävnaden kring tänderna blir inflammerad, vilket till slut leder till tandlossning.

– De ”onda” bakterierna är startmotorn som drar igång tandlossningen sen är det kroppens inflammatoriska system som fortsätter processen. De sätter igång en inflammation som driver på tandlossningen, stödvävnaden runt tänderna bryts ner och till slut tappar man tanden, berättar Svante Twetman.

Köp ProDentis mjölksyrabakterier på Aqua Dentals webshop

Det som Svante Twetman menar är därför att det kan vara mer effektivt att försöka att skapa en balanserad bakterieflora i munnen snarare än att bara försöka döda de ”onda” bakterierna och det är här mjölksyrabakterierna kommer in.

– Mjölksyrabakterier bidrar till att upprätthålla stabiliteten och balansen i mikrofloran och då drar inte startmotorn igång, säger Svante Twetman.

Viktig att köpa testade produkter

I dag finns endast en testad produkt i Sverige men insikten kring mjölksyrabakteriernas effekt har skapat ett större intresse för forskning i ämnet och även fler preparat på marknaden. Dock menar Svante Twetman att många av dessa preparat inte genomgått kliniska studier och att man därför inte säkert kan veta hur effektiva de är.

Men för den som tar effektiva och testade mjölksyrabakterier finns det en god möjlighet att både förbättra sin munhälsa och sitt välbefinnande i stort, eftersom mjölksyrabakterier påverkar hela immunförsvaret positivt.

– Det är en rätt cool grej med mjölksyrabakterier att om du tar det mot tandlossning så kan du få en allmäneffekt på ditt välmående även i magen eller underlivet, säger Svante Twetman.

Köp ProDentis mjölksyrabakterier på Aqua Dentals webshop

Senaste nyheterna

 • aqua_case_agneta

  Agnetas tänder började lossna: ”Trodde inte att det hände oss med fina tänder”

  Hennes tänder var vita, hon hade inte rökt på 20 år och slarvade aldrig med tandborstningen. När Agnetas tänder började lossna blev både hon och vänner förvånade. I dag har hon tandimplantat och är otroligt nöjd med både behandling och resultat.   Göteborgaren Agneta, 61, har alltid varit mån om sin tandhygien och fick inte sällan komplimanger… Läs mer

 • laserr

  För Israa som lider av tandvårdsrädsla blev lasertandvård räddningen.

  Under hela barndomen samt även i det vuxna livet har Israa Daklallah lidit av tandvårdsrädsla. Inför varje tandläkarbesök har hon känt ångest och oro. När hon blev upplyst om att det fanns en metod som heter lasertandvård och testade den hos oss blev upplevelsen hos tandläkaren någon helt annan. Hur hörde du talas om Aqua Dental… Läs mer

 • Erik Enokidoversion1

  Erik om sina tandimplantat: ”Att borra ett hål är värre än det här”

  Sjuttiotalets amalgamfyllningar eroderade och började spräcka hans tänder. Efter gedigen research bestämde sig Erik Dagemark för att skaffa tandimplantat hos Aqua Dental. – Att borra och dra ut tänder gillar jag inte, det är värre att borra ett hål än att göra det här, säger han. Erik Dagemark kommer från Göteborg och arbetar som affärsutvecklare. Han har… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.