Published August 1st, 2017 by Tobias Berg, categorized under Tandlossning.

Vill du boka tid eller har du några frågor?

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Jag godkänner att ni sparar mina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals policy


Blödande, ömt eller rött tandkött är oftast de första tecknen på en tandköttsinflamation. Om inflammationen inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning, en dold folksjukdom som i någon form drabbar varannan vuxen i Sverige. Ofta utvecklas sjukdomen långsamt och kan därför vara svår att upptäcka. Att hålla koll på symptomen och regelbundet besöka din tandläkare är därför viktigt för att undvika problem och upptäcka en eventuell sjukdom i tid.

Vi på Aqua Dental är också specialiserade på att behandla tandlossning och hos oss arbetar Marjan Najaf Sadeh och Anette Mohei Fjellsson som parodontologer. Hos oss kan du därför få hjälp med alla dina tandlossningsbesvär.

Behöver du akut tandvård? Kontakta oss här

Så uppstår tandlossning

I din mun innehåller hundratals olika typer av bakterier. När bakteriefloran är i balans orsakar de inga sjukdomar. Problemen uppstår först när bakteriebeläggningar på tänderna (plack) tillåts att växa till sig. Plack-bakterierna utlöser då en reaktion från immunförsvaret vilket gör att tandköttet blir inflammerat. De första tecknen på detta är att tandköttet blöder vid tandborstning, att det blir ömt och svullet eller att det får en rödare färg.

I det här tidiga skedet går det fortfarande att bli av med inflammationen. Om man inte gör någonting finns risken att bakterierna sprider sig ner mellan tänder och tandkött. Där är det svårt att göra rent och bakterierna kan växa till sig ostört. Det är också när de tar sig djupt ner i tandköttet, och käkben och fibertrådar påverkas, som tandlossning kan uppstå. Processen tar ofta lång tid men om man inte får behandling kan tänderna till slut lossna helt.
Vill du veta mer om tandlossning? Klicka här

Så kan du stoppa tandlossningen

1. Rengör rätt

Något som alla kan göra är att vara noggrann med rengörningen och hålla plack borta. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd så att bakterierna inte får fäste. 

2. Gå till tandläkaren

Det viktaste du kan göra för att hålla koll på dina tänders hälsa är att regelbundet besöka både en tandläkare och en tandhygienist. De kan hjälpa dig att upptäcka eventuella sjukdomar i tid, behandla och rengöra där det är svårt att nå. 

3. Sluta röka

Risken att drabbas av tandlossning är upp till 20 gånger högre för rökare än icke-rökare. Rökningen gör också att tandlossning utvecklas snabbare och blir mer svårbehandlad. 

4. Behandla bakterierna

Utöver vanlig rengöring fins det även andra sätt att påverka bakterierna som orsakar tandlossning. Vissa som lider av akut tandköttsinflammation rekommenderas exempelvis att skölja munnen dagligen med klorhexidinlösning för att döda bakterierna. Viktigt är att rådfråga din tandläkare om vad som passar bäst för dig.
Läs mer om tandlossning här

Vill du boka tid eller har du några frågor?

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Jag godkänner att ni sparar mina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals policy