Published August 1st, 2017 by Tobias Berg, categorized under Tandlossning.

Blöder tandköttet när du borstar tänderna? Då är det viktigt att uppsöka en tandläkare, fyll i formuläret nedan så kontakar vi dig för att boka in en tid. 

Blödande, ömt eller rött tandkött är oftast de första tecknen på en tandköttsinflamation. Om inflammationen inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning, en dold folksjukdom som i någon form drabbar varannan vuxen i Sverige. Sjukdomen utvecklas dessutom ofta långsamt och kan därför vara svår att upptäcka. Att ha koll på symptomen och rengöra tänderna rätt är därför viktigt för att kunna undvika problem.

Vi på Aqua Dental är också specialiserade på att behandla tandlossning och har bland annat en av Sveriges främsta specialister Maria Lagervall. Hos oss kan du därför få hjälp med alla dina tandlossningsbesvär.
Behöver du akut tandvård? Kontakta oss här

Så uppstår tandlossning

Din mun innehåller hundratals olika typer av bakterier och när bakteriefloran är i balans orsakar de inga sjukdomar. Problem uppstår dock när bakteriebeläggningar på tänderna (plack) tillåts att växa till sig, ofta på grund av bristande rengöring. Plack-bakterierna utlöser då en reaktion från immunförsvaret vilket gör att tandköttet blir inflammerat. De första tecknen på detta är att tandköttet blöder vid tandborstning, att det blir ömt och svullet eller att det får en rödare färg.

I det här tidiga skedet går det fortfarande att bli av med inflammationen ganska enkelt genom att se till att ta bort plakett på och mellan tänderna. Om man inte gör någonting riskerar man att bakterierna sprider sig ner mellan tänder och tandkött. Där blir de svårare att komma åt och bakterierna kan växa till sig ostört. Det är också när de tar sig djupt ner i tandköttet och inflammationen börjar påverka käkbenet och fibertrådarna som håller fast tänderna som tandlossning kan uppstå. Processen tar ofta lång tid men om man inte får behandling kan tänderna till slut lossna helt.
Vill du veta mer om tandlossning? Klicka här

Vad kan du göra för att stoppa det?

Tandlossning är vanligt och risken att drabbas är delvis ärftlig. Andra faktorer som ökar risken är graviditet och sjukdomar som påverkar immunförsvaret. Men oavsett om man tillhör någon av de här riskgrupperna så finns det enkla knep som hjälper dig att antingen undvika problemen eller behandla dem så effektivt som möjligt.

1. Rengör rätt

Det första steget som alla kan ta är att se till att hålla plack borta. Genom att borsta tänderna noga två gånger om dagen och använda tandtråd ser du till att bakterierna inte växer till sig och att tandköttet håller sig friskt.

2. Gå till tandläkaren

Att besöka både tandläkare och tandhygienist regelbundet hjälper till att hålla hela din mun frisk. Din tandläkare och tandhygienist kan hjälpa dig att upptäcka sjukdomen i tid, behandla och rengöra där du själv har svårt att nå och ge dig tips på hur du håller munnen frisk.

 3. Sluta röka

Risken att drabbas av tandlossning är upp till 20 gånger högre för rökare än icke-rökare. Rökningen gör också att sjukdomen utvecklas snabbare och blir mer svårbehandlad. Dessutom dras dina blodkärl i munnen ihop vilket gör sjukdomen svårare att upptäcka eftersom tandköttet inte börjar blöda.

4. Stressa mindre

Även stress har visat sig påverka immunförsvaret och kan på så vis öka risken för tandlossning.

5. Behandla bakterierna

Utöver vanlig rengöring fins det även andra sätt att påverka bakterierna som orsakar tandlossning. Vissa som lider av akut tandköttsinflammation rekommenderas exempelvis att skölja munnen dagligen med klorhexidinlösning för att döda bakterierna. Att ta tillskott med mjölksyrabakterier hjälper också till att motverka tillväxten av skadliga bakterier. Mjölksyrabakterierna konkurrerar ut de skadliga bakterierna och återställer balansen i bakteriefloran.
Läs mer om tandlossning här

Blödande eller rött tandkött kan vara ett tecken på tandköttsinflamation. Om inflammationen inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning. Är du orolig? Fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig för att boka in en tid hos en av våra tandläkare.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  Vad är tandlossning?

  Vad är tandlossning?

  Grundorsaken till den kroniska sjukdomen tandlossning är en bakterieinfektion. Läs mer

  Tandlossning är en folksjukdom

  Blöder tandköttet? Så skyddar du dig mot tandlossning

  Blöder ditt tandkött när du borstar tänderna? Tandlossning är en folksjukdom som drabbar nästan hälften av alla vuxna. Att ha koll på hur tandköttet mår, rengöra rätt och regelbundet besöka tandläkare ökar dina chanser att behålla tänderna. Läs mer

  parodontolog

  Vad gör en Parodontolog?

  En parodontolog är en tandläkare som har specialistutbildad sig med inriktning mot tandlossning. De kan hjälpa dig med allt från Parodontit, Implantatoperationer till tandköttskorrigeringar och benuppbyggnad. Läs mer