protetik

Blöder tandköttet? Så skyddar du dig mot tandlossning

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Tandläkare, Tandvård.

Blöder ditt tandkött när du borstar tänderna? Tandlossning är en folksjukdom som drabbar nästan hälften av alla vuxna. Att ha koll på hur tandköttet mår, rengöra rätt och regelbundet besöka tandläkare ökar dina chanser att behålla tänderna.

Blödande, ömt eller rödare tandkött är oftast de första tecknen på en tandköttsinflamation. Om inflammationen inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning, en dold folksjukdom som i någon form drabbar varannan vuxen i Sverige. Sjukdomen utvecklas dessutom ofta långsamt och kan därför vara svår att upptäcka. Att ha koll på symptomen och rengöra sina tänder rätt är därför viktigt för att kunna undvika problem.

Vi på Aqua Dental är också specialiserade på att behandla tandlossning och har bland annat en av Sveriges främsta specialister Maria Lagervall. Hos oss kan du därför få hjälp med alla dina tandlossningsbesvär.

Behöver du akut tandvård? Kontakta oss här.

Så uppstår tandlossning
Din mun innehåller hundratals olika typer av bakterier och när bakteriefloran är i balans orsakar de inga sjukdomar. Problem uppstår dock när bakteriebeläggningar på tänderna (plack) tillåts att växa till sig, ofta på grund av bristande rengöring. Plack-bakterierna utlöser då en reaktion från immunförsvaret vilket gör att tandköttet blir inflammerat. De första tecknen på detta är att tandköttet blöder vid tandborstning, att det blir ömt och svullet eller att det får en rödare färg.

I det här tidiga skedet går det fortfarande att bli av med inflammationen ganska enkelt genom att se till att ta bort plakett på och mellan tänderna. Men om man inte gör någonting riskerar man att bakterierna sprider sig ner mellan tänder och tandkött. Där blir de svårare att komma åt och kan växa till sig ostört. Det är också när bakterierna tar sig djupt ner i tandköttet och inflammationen börjar påverka käkbenet och fibertrådarna som håller fast tänderna som tandlossning kan uppstå. Processen tar ofta lång tid men om man inte får behandling kan tänderna till slut lossna helt.

Vad kan du göra för att stoppa det?
Tandlossning är som sagt vanligt och risken att drabbas är delvis ärftlig. Andra faktorer som ökar risken är graviditet och sjukdomar som påverkar immunförsvaret. Men oavsett om man tillhör någon av de här riskgrupperna så finns det enkla knep som hjälper dig att antingen undvika problemen eller behandla dem så effektivt som möjligt.

1.Rengör rätt.
Det första steget som alla kan ta själva är att se till att hålla plack borta. Genom att borsta tänderna noga två gånger om dagen och använda tandtråd ser du till att bakterierna inte växer till sig och att tandköttet håller sig friskt.

2. Gå till tandläkaren.
Att besöka både tandläkare och tandhygienist regelbundet hjälper till att hålla hela din mun frisk. Din tandläkare och tandhygienist kan hjälpa dig att upptäcka sjukdomen i tid, behandla och rengöra där du själv har svårt att nå och ge dig tips på hur du håller din mun frisk.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

3. Sluta röka.

Risken för att drabbas av tandlossning är upp till 20 gånger högre för rökare än icke-rökare. Rökningen gör också att sjukdomen utvecklas snabbare och blir mer svårbehandlad. Dessutom dras dina blodkärl i munnen ihop vilket gör sjukdomen svårare att upptäcka eftersom tandköttet inte börjar blöda.

4. Stressa mindre
Även stress har visat sig påverka immunförsvaret och kan på så vis öka risken för tandlossning

5 Behandla bakterierna.
Utöver vanlig rengöring fins det även andra sätt att påverka bakterierna som orsakar tandlossning. Vissa som lider av akut tandköttsinflammation rekommenderas exempelvis att skölja munnen dagligen med klorhexidinlösning för att döda bakterierna. Att ta tillskott med mjölksyrabakterier hjälper också till att motverka tillväxten av skadliga bakterier genom att mjölksyrabakterierna konkurrera ut dessa och återställ balansen i bakteriefloran.

Ditt telefonnummer

Din epost

 

Liknande nyheter

 • front-background

  Sommaröppet på Aqua Dental- Akut tandvård

  Tandproblemen tar inte ledigt på sommaren och det gör inte vi heller. Hos Aqua Dental kan du boka akuttider under hela sommaren. För oss på Aqua Dental är tillgänglighet en av de viktigaste delarna av vår erbjudande till dig som patient. Därför tar vi heller inget sommaruppehåll utan håller våra kliniker öppna för akutbesök precis… Läs mer

 • tandläkare, stockholm, implantat

  Aqua Dental välkomnar tandlossningsspecialisten Maria Lagervall

  Sedan slutet av 80-talet har tandläkare Maria Lagervall varit speciellt intresserad av att behandla tandlossning och andra kirurgiska behandlingar. Nu välkomnar vi henne till teamet på Aqua Dental. Den andra december började specialisttandläkaren Maria Lagervall sitt arbete på Aqua Dental. Med sig tar hon snart 30 års erfarenhet av att arbeta med tandlossningssjukdomar (parodontologi) och… Läs mer

 • tandläkarskräck-bild

  4 tips för hur du botar din tandläkarskräck

  Tandläkarskräck är ett utbrett problem och varannan svensk känner ett obehag kring att gå till tandläkaren. Som tur är finns det sätt att bota din tandläkarskräck och därmed rädda dina tänder. Varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. För vissa innebär tandläkarskräcken bara ett… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.