ulf2

Tandläkarens 5 tips för att bota dålig andedräkt

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Uncategorized.

Dålig andedräkt drabbar de flesta då och då. Oftast beror det på att man ätit kryddstark mat, rökt eller druckit alkohol och lukten försvinner vid tandborstning. Men för en halv miljon svenskar är dålig andedräkt ett långvarigt problem som kan få konsekvenser för deras sociala liv och livskvalitet.

Långvarig dålig andedräkt kallas även halitos och beror oftast på svavelföreningar som släpps ut när bakterier i munnen bryter ner matrester. Den här lukten kan ofta vara svår att bli av med och ge upphov till besvär för den som har den. Upp emot en halv miljon svenskar beräknas ha så svåra problem med halitos att de behöver hjälp med behandlingen.

Ofta vänjer man sig också vid lukten och därför kan ha svårt att veta hur ens andedräkt uppfattas av personer i ens omgivning. Ett sätt att testa är att slicka på ovansidan av handen, låta saliven torka och sedan lukta eller att dra tandtråd över tungan och sedan lukta på tandtråden.

Orsaken till halitos är som sagt svavelföreningar som frigörs när bakterierna i munnen bryter ner mat. De här bakterierna finns dels i saliven men samlas även runt tänderna och på tungan i form av en beläggning som kallas plack. Om man inte rengör munnen ordentligt så tillåts plack och bakterier att växa till sig och föröka sig vilket gör att lukten ökar.

Så behandlar man dålig andedräkt?

1. Tandborste och tandtråd.

Att se till att borsta tänderna noggrant och använda tandtråd dagligen är viktigt för hela din munhälsa och hjälper till att begränsa tillväxten av plack och bakterier vilket gör att problemen med dålig lukt minskar.

2. Skrapa tungan.

Ofta kan dålig andedräkt bero på att en bakteriebeläggning, plack, växt till sig på tungan. Du kan känna igen beläggningen på dess ofta gråvita, gula eller brunaktiga färg. Att skrapa tungan dagligen hjälper dig att avlägsna beläggningen och bakterierna och ger dig bättre andedräkt.

3. Få råd och hjälp av tandläkare.

Även din tandläkare och tandhygienist kan hjälpa dig med dina besvär. Dels genom att rengöra tänderna och ta bort plack på ställen där du själv har svåra att nå och dels genom att ge dig råd för hur du kan hålla bakterierna borta. Dessutom kan tandläkare och tandhygienist utesluta att din dåliga andedräkt beror på andra orsaker, som tandlossning eller muntorrhet. Dessa är vanliga problem som ger upphov till dålig andedräkt men som behöver särskild behandling.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så berättar vi om ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

4. Ät regelbundet

Saliv hjälper till att döda bakterier och håller på så vis din andedräkt fräsch. På natten är salivproduktionen exempelvis lägre och det är därför man ofta har en sämre andedräkt på morgonen. Genom att äta vid regelbundna tider och äta mat som behöver tuggas ordentligt aktiveras salivproduktionen och bakterietillväxten begränsas.

5. Andra hjälpmedel

Det finns en lång rad hjälpmedel som kan hjälpa dig med din andedräkt. Sockerfria tuggummin och sugtabletter stimulerar salivproduktionen mellan måltider och hjälper på så vis till att begränsa bakterietillväxten. Dessutom finns det olika zinkpreparat som har förmågan att binda de illaluktande svavelföreningarna. Sköljmedel med zink och bakteriedödande medel kan därför hjälpa till att linda besvären med dålig lukt. vanliga sköljmedel som döljer lukten med starka smakämnen har däremot bara kortvarig effekt.

Boka tid idag!

 

Liknande nyheter

 • ilningar

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, alltså smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Behöver du akut tandvård? kontakta oss här. Vad beror… Läs mer

 • cigarett

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Här får du reda på hur de påverkar tänderna och tandköttet. Tobak kan vara skadligt för din hälsa, inklusive dina tänder och tandkött, på många sätt. Ett exempel är… Läs mer

 • esttandvard

  Så viktigt är det med vita tänder

  Att tänderna är en viktig del av ett första intryck vet de flesta, men hur stor roll spelar egentligen dina tänder när du går på dejt eller anställningsintervju? Forskningen visar att fina tänder får dig att se både vackrare och smartare ut. 2012 gjorde dejtingsajten match.com en stor studie där man frågade 5 500 amerikanska singlar… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.