Har du slagit ut en tand eller har så trasiga tänder att de inte går att laga? Att tandimplantat har blivit så populärt har många förklaringar, men kort och gott kan man säga att de ersätter förlorade tänder på ett estetiskt och funktionellt sätt med ett hållbart resultat. Här är fem intressanta fakta om tandimplantat. 

1. Tandimplantat - håller i längden 

Om du har förlorat tänder och väljer mellan olika alternativ att ersätta dem med är det bra att ha i åtanke att tandimplantat är en väldigt hållbar lösning. Implantat är mer permanenta än proteser och kräver bara hygieniskt underhåll och mera sällan en reparation. Dessutom är inte tandimplantat lika beroende av tänderna runt om som broar är. 


2. Behandlingen sker stegvis 

När det är dags för att påbörja behandlingen sker det vanligtvis i flera steg. Först förankras titanskruven i käkbenet. När den har läkt fast tar man ett avtryck på implantatet. Sedan tas en tandkrona eller bro fram av en tandtekniker och skruvas fast på skruven. Hur lång tid behandlingen tar är individuellt och beror på läkprocessen och ingreppets omfång.


3. Växer ihop med käkbenet

 När implantatet fästs i käkbenet så växer titanskruven ihop med käkbenet. Titan är nämligen ett av få material som kroppen inte stöter bort. 

Anmäl dig till vårt öppna hus och få en kostnadsfri konsultation inom tandimplantat

4. Implantat kan inte få karies

Ett implantat i sig är artificiellt och därför kan det inte bildas någon karies. Självklart är det ändå viktigt att hålla god munhygien då de annars kan resultera i en infektion runt implantaten. Gå till din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för att vara säker på att allting ser bra ut. 


5. Inga restriktioner kring ålder

Det finns inga restriktioner kring ålder när man ska genomgå en tandimplantatbehandling, men en förutsättning är att ditt käkbenet har vuxit färdigt. Om en tand inte går att laga, skadas eller slås ut är tandimplantat därför ofta ett väldigt lämpligt alternativ. Låt en erfaren tandläkare bedöma just dina förutsättningar för en implantatbehandling. Åldern i sig spelar ingen roll i sammanhanget.

Vill du boka tid eller har du några frågor?

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Jag godkänner att ni sparar mina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals policy