Alla som är bosatta i Sverige, enligt socialförsäkringsbalkens definition, har rätt till statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Det gäller även vissa personer som bor i Sverige, men inte anses vara bosatta enligt socialförsäkringsbalken. Även personer som arbetar eller studerar i Sverige och är bosatta i andra länder kan ha rätt till tandvårdsstöd. Tandvårdsstödet är uppdelat i tre delar: allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.

Allmänt tandvårdsbidrag

Den 1 juli varje år får du ett nytt tandvårdsbidrag. Det finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Du behöver inte ansöka utan säger till tandläkaren eller tandhygienisten att du vill använda ditt tandvårdsbidrag för att betala en del av kostnaden.

Det allmänna tandvårdsbidraget höjdes den 15 april 2018. Hur stort bidraget är beror på hur gammal du är. 

Till och med det år som du fyller 29 är bidraget 600 kronor per år. Från och med det år du fyller 30 och till och med det år du fyller 74 är bidraget 300 kronor per år.

Från och med det år du fyller 75 är bidraget 600 kronor per år.

Hur fungerar högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet innebär att du bara behöver betala en del av kostnaden själv vid större behandlingar. Försäkringskassan betalar ersättning för resten direkt till din tandläkare.

Särskilt tandvårdsbidrag

Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras.

Du som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du har ett ökat behov av tandvård kan få särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Bidraget kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengörning.

För mer information om tandvårdsstödet besök Försäkringskassans hemsida

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer