Vår syn på bakterier har förändrats. Där vi tidigare gjorde allt för att döda bakterier har vi nu börjat förstå att vi behöver dem för att hålla oss friska. En balanserad och stabil bakterieflora är nämligen avgörande för att undvika sjukdomar i munhålan.

– När man tittar på det tidiga skedet av tandlossning, gingivit, så kan det försvinna på en vecka efter behandling med mjölksyrabakterier säger Svante Twetman, professor vid Köpenhamns universitet.

Balans i bakteriefloran

Det är nämligen en obalans i munnens bakterieflora, snarare än förekomsten av specifika bakterier, som orsakar sjukdomar som tandlossning. När bakteriefloran är stabil och diversifierad håller sig munnen frisk men när de ”onda” bakterier som orsakar tandlossning tar över leder det till att immunförsvaret aktiveras. Det är då som vävnaden kring tänderna blir inflammerad, vilket till slut leder till tandlossning.

– De ”onda” bakterierna är startmotorn som drar igång tandlossningen sen är det kroppens inflammatoriska system som fortsätter processen. De sätter igång en inflammation som driver på tandlossningen, stödvävnaden runt tänderna bryts ner och till slut tappar man tanden, berättar Svante Twetman.

Det som Svante Twetman menar är därför att det kan vara mer effektivt att försöka att skapa en balanserad bakterieflora i munnen snarare än att bara försöka döda de ”onda” bakterierna och det är här mjölksyrabakterierna kommer in.

– Mjölksyrabakterier bidrar till att upprätthålla stabiliteten och balansen i mikrofloran och då drar inte startmotorn igång, säger Svante Twetman.

Viktig att köpa testade produkter

I dag finns endast en testad produkt i Sverige men insikten kring mjölksyrabakteriernas effekt har skapat ett större intresse för forskning i ämnet och även fler preparat på marknaden. Dock menar Svante Twetman att många av dessa preparat inte genomgått kliniska studier och att man därför inte säkert kan veta hur effektiva de är.

Men för den som tar effektiva och testade mjölksyrabakterier finns det en god möjlighet att både förbättra sin munhälsa och sitt välbefinnande i stort, eftersom mjölksyrabakterier påverkar hela immunförsvaret positivt.


Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer