nattuggla

Nattugglor riskerar fler hål i tänderna

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Uncategorized.

Är du ung och gillar att sitta uppe sent? Då har du fyra gånger högre risk att få karies än morgonpigga.

Rubbad dygnsrytm och morgontrötthet är vanligt i puberteten och i tonåren.

Men påverkar dygnsrytmen också matvanor och tandborstning med ökad risk för karies? Det ville en tandhygienist vid Folktandvården i Uppsala ta reda på. 196 ungdomar mellan 15 och 16 år undersöktes därför och fick svara på frågor om sin dygnsrytm samt sina levnadsvanor.

Resultaten visar att nattugglor löper fyra gånger högre risk att drabbas av karies än de som somnar och går upp tidigt. Förhöjd kariesrisk hos kvällspigga förklaras med att de sover längre på morgonen och hoppar över frukosten vilket ökar risken för småätande under dagen. Kvällspigga tenderar också att oftare skippa tandborstningen.

– Dygnsrytmen är en faktor att ta hänsyn till vid planering och rådgivning för högriskpatienter och att anpassa informationen till ungdomar om hur dygnsrytmen kan påverka munhälsan, säger tandhygienisten Birgitta Jönsson i ett pressmeddelande.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

En annan undersökning utförd i Kina visar att sömnvanorna också påverkar risken för blåser i munnen, så kallad aftös stomatit. Återkommande blåsor i munnen drabbar oftast yngre personer. De universitetsstudenter i undersökningen som lade sig efter klockan 23.00 hade 16 gånger högre risk för att drabbas av blåsor.

Liknande nyheter

 • ilningar

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, alltså smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Behöver du akut tandvård? kontakta oss här. Vad beror… Läs mer

 • cigarett

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Här får du reda på hur de påverkar tänderna och tandköttet. Tobak kan vara skadligt för din hälsa, inklusive dina tänder och tandkött, på många sätt. Ett exempel är… Läs mer

 • esttandvard

  Så viktigt är det med vita tänder

  Att tänderna är en viktig del av ett första intryck vet de flesta, men hur stor roll spelar egentligen dina tänder när du går på dejt eller anställningsintervju? Forskningen visar att fina tänder får dig att se både vackrare och smartare ut. 2012 gjorde dejtingsajten match.com en stor studie där man frågade 5 500 amerikanska singlar… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.