Snart går tandvårdsbidraget ut

Den 30 juni är sista chansen att nyttja innestående tandvårdsbidrag. Dessvärre är det fortsatt få som känner till hur bidraget fungerar, vilket innebär att hundratals miljoner kronor förblir outnyttjade varje år. Med lite drygt en vecka kvar att tillgodogöra sig sitt bidrag vill vi förtydliga förutsättningarna kring bidraget och reda ut vad som gäller för just dig.

Förra året beslutade Regeringen att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) i syfte att främja munhygienen och skapa en mer jämlik grund för munhälsan. I siffror innebär höjningen att du som är:  

 24 - 29 år tilldelas 600 kr per år
 30 - 64 år tilldelas 300 kr per år
 65 år eller äldre tilldelas 600 kr per år  

Så fungerar ATB

ATB är ett tillgodohavande hos Försäkringskassan som kan användas som betalning i samband med besök hos din tandläkare eller hygienist. Alla uppgifter om ditt bidrag finns registrerat hos din behandlare och Försäkringskassan återbetalar summan direkt till tandvårdsmottagningen. Således behöver du inte själv bokföra dina kostnader eller ansöka om ersättning. Vad som dock är viktigt att komma ihåg är att du aldrig kan ha mer än två ATB sparade samtidigt. Bidragets huvudsakliga ändamål är nämligen att uppmuntra regelbundna tandvårdsbesök och därför kan du inte spara ditt bidrag i mer än 24 månader. Den 1 juli återkallas utgående belopp och ersätts med ett nytt.  

Läs mer om det statliga tandvårdsstödet

Aqua Dental hjälper dig

I praktiken innebär det att du har till och med 30 juni på dig att nyttja ditt bidrag från 2017 innan det annulleras den 1 juli och ersätts med 2019 års ATB. Så för att inte gå miste om ditt tillgodohavande är det en god idé att boka in ett besök hos din tandläkare så snart som möjligt. Observera att alla patienter är välkomna att använda sitt bidrag på Aqua Dental, du behöver alltså inte vara listad hos oss. 

Om du har några frågor eller vill boka en tid hos oss är du välkommen att ringa vårt servicecenter på 010 - 188 00 00 så hjälper vi dig. Det går också bra att fylla i dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp dig så snart vi kan. 

Har du några frågor om ditt ATB eller vill boka in en undersökning? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig. 


Läs vidare

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.