ilningar

Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Tandläkare, Tandvård, Uncategorized.

Ilningar, alltså smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna.

Behöver du akut tandvård? kontakta oss här.

Vad beror ilningar på?

Ilningar i tänderna kan uppstå på fler olika sätt. Den vanligaste orsaken till ilningar är att tandhalsen har blottats på grund av en skada, att man borstat för hårt eller på grund av tandlossning. En annan orsak kan vara att man inte skött sin tandborstning och därför fått hål i tänderna på grund av karies som bryter ner emaljen på tanden. Till slut tar kariesangreppet sig ner till tandens inre lager, dentinet, och då uppstår smärta i form av ilningar. Smärtan blir sedan värre om inte hålet åtgärdas och till slut angrips även tandnerven, pulpan, och man kan då behöva göra en rotfyllning.

Även sprickor i tänderna eller emaljen kan ge upphov till ilningar. Sprickorna kan uppstå genom att man får ett slag mot tanden eller biter för hårt på något, men kan också uppstå som en följd av tandgnissling eller tandpressning. Om sprickan är tillräckligt djup kan vätska ta sig in mot nerven och då orsaka smärta.

Ilningar kan också uppstå som en följd av frätskador på emalj och dentin. För stora mängder sura drycker, som läsk eller juice, fräter nämligen på emaljen och kan i längden göra att de känsligare delarna av tands blottläggs.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

Vad gör man åt det?

Det bästa knepet för att undvika ilningar är så klart att sköta sin tandhygien. Genom att borsta tänderna noggrant, utan att borsta för hårt, undviker man flera av de vanligaste orsakerna till ilningar. Att regelbundet gå till tandläkaren är också en bra idé eftersom de kan fånga upp problemen innan du själv känner av symptomen.

För den som drabbats av ilningar finns också ett flertal sätt att bli av med problemen. Det är dock viktigt att först gå till tandläkaren för att konstatera vad som orsakar ilningarna.

Om ilningarna beror på blottade tandhalsar finns det speciella tandkrämer med kaliumnitrat som skapar ett skyddande skikt för tandhalsarna. Att byta till en mjukare tandborste, som inte sliter lika mycket på emaljen och tandköttet, kan också vara en bra idé. Din tandläkare kan också skydda dina tandhalsar eller sprickor i tänderna genom så kallad flourlackering, som också skapar ett skyddande lager på tänderna. Beror ilningarna på karies eller tandlossning så kan tandläkaren också hjälpa dig att få bort bakterierna som orsakar problemen och göra lagningar där det behövs.

Liknande nyheter

 • front-background

  Sommaröppet på Aqua Dental- Akut tandvård

  Tandproblemen tar inte ledigt på sommaren och det gör inte vi heller. Hos Aqua Dental kan du boka akuttider under hela sommaren. För oss på Aqua Dental är tillgänglighet en av de viktigaste delarna av vår erbjudande till dig som patient. Därför tar vi heller inget sommaruppehåll utan håller våra kliniker öppna för akutbesök precis… Läs mer

 • tandläkare, stockholm, implantat

  Aqua Dental välkomnar tandlossningsspecialisten Maria Lagervall

  Sedan slutet av 80-talet har tandläkare Maria Lagervall varit speciellt intresserad av att behandla tandlossning och andra kirurgiska behandlingar. Nu välkomnar vi henne till teamet på Aqua Dental. Den andra december började specialisttandläkaren Maria Lagervall sitt arbete på Aqua Dental. Med sig tar hon snart 30 års erfarenhet av att arbeta med tandlossningssjukdomar (parodontologi) och… Läs mer

 • Fyra tips på hur du övervinner din tandläkarskräck.

  4 tips för hur du botar din tandläkarskräck

  Tandläkarskräck är ett utbrett problem och varannan svensk känner ett obehag kring att gå till tandläkaren. Som tur är finns det sätt att bota din tandläkarskräck och därmed rädda dina tänder. Varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. För vissa innebär tandläkarskräcken bara ett… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.