forebyggatandsten2

Så blir du kvitt tandsten!

Postat av Rikard Virta, kategoriserat under Allmän tandvård.

Vad är tandsten och hur bildas den?

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som blir av matrester som fastnar i munnen när man äter. Plack är det som blir och fastnar vid tänderna, så småningom hårdnar placken efter att den fått kontakt med saliv och blir till tandsten. De flesta har tandsten på åtminstone någon tand, mer än var tionde vuxen har mer omfattande tandsten. Hur mycket tandsten man får är individuellt och påverkas av olika faktorer och faser i livet.

Hur kan man förebygga tandsten?

Det låter som ett enkelt tips men den bästa metoden är att ha rena tänder för att undvika tandsten. Om man är noggrann och rengör varje morgon och kväll hinner bakteriebeläggningen inte hårdna och ta fasta på och mellan tänderna. Det många glömmer är att göra rent mellan tänderna med tandtråd, det ska man helst göra efter att man borstat tänderna morgon och kväll, även om det kan kännas bökigt och tar lite extra tid så är det värt på sikt att ha det som en regelbunden rutin.

Eftersom att tandsten inte går att borsta bort när den väl bildats är det viktigt att göra allt för att förebygga den.

Att gå på regelbundna undersökningar av tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum är ett säkert sätt att hela tiden ta bort eventuell tandsten samt att slippa tandlossning, vilket tandsten i värsta fall kan leda till om den inte tas bort, så kallad parodontit.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

Liknande nyheter

  • forebyggatandsten2

    Så blir du kvitt tandsten!

    Vad är tandsten och hur bildas den? Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som blir av matrester som fastnar i munnen när man äter. Plack är det som blir och fastnar vid tänderna, så småningom hårdnar placken efter att den fått kontakt med saliv och blir till tandsten. De flesta har tandsten på åtminstone någon tand, mer… Läs mer

Boka tid redan idag!
  • Tidsbokning
  • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.