Published July 7th, 2016 by Rikard Virta, categorized under Allmäntandvård, Aqua Dental.

Vad är tandsten och hur bildas den?

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som uppkommer av matrester som fastnar i munnen när man äter. Plack bildas och fastnar vid tänderna, så småningom hårdnar placken efter att den fått kontakt med saliv och blir till tandsten. De flesta har tandsten på åtminstone någon tand, mer än var tionde vuxen har mer omfattande tandsten. Hur mycket tandsten man får är individuellt och påverkas av olika faktorer och faser i livet.

Hur kan man förebygga tandsten?

Det låter som ett enkelt tips men den bästa metoden för att undvika tandsten är att ha rena tänder. Om man är noggrann och rengör tänderna varje morgon och kväll hinner bakteriebeläggningen inte hårdna och ta fasta på och mellan tänderna. Det många glömmer är att göra rent mellan tänderna med tandtråd. Det ska man göra efter att man borstat tänderna både morgon och kväll. Även om det kan kännas bökigt och tar lite extra tid så är det värt att ha det som en regelbunden rutin.

Eftersom att tandsten inte går att borsta bort när den väl bildats är det viktigt att göra allt för att förebygga den.

Att gå på regelbundna undersökningar av tandläkare eller tandhygienist är ett säkert sätt att hela tiden ta bort eventuell tandsten samt att slippa tandlossning, vilket tandsten i värsta fall kan leda till om den inte tas bort.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.