forebyggatandsten2

Så blir du kvitt tandsten!

Postat av Rikard Virta, kategoriserat under Allmän tandvård.

Vad är tandsten och hur bildas den?

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som uppkommer av matrester som fastnar i munnen när man äter. Plack bildas och fastnar vid tänderna, så småningom hårdnar placken efter att den fått kontakt med saliv och blir till tandsten. De flesta har tandsten på åtminstone någon tand, mer än var tionde vuxen har mer omfattande tandsten. Hur mycket tandsten man får är individuellt och påverkas av olika faktorer och faser i livet.

Hur kan man förebygga tandsten?

Det låter som ett enkelt tips men den bästa metoden för att undvika tandsten är att ha rena tänder. Om man är noggrann och rengör tänderna varje morgon och kväll hinner bakteriebeläggningen inte hårdna och ta fasta på och mellan tänderna. Det många glömmer är att göra rent mellan tänderna med tandtråd. Det ska man göra efter att man borstat tänderna både morgon och kväll. Även om det kan kännas bökigt och tar lite extra tid så är det värt att ha det som en regelbunden rutin.

Eftersom att tandsten inte går att borsta bort när den väl bildats är det viktigt att göra allt för att förebygga den.

Att gå på regelbundna undersökningar av tandläkare eller tandhygienist är ett säkert sätt att hela tiden ta bort eventuell tandsten samt att slippa tandlossning, vilket tandsten i värsta fall kan leda till om den inte tas bort.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

Ditt telefonnummer

 
Det går också bra att ringa till oss. Du når oss på: 020-20 20 80


Aqua Dental

Liknande nyheter

 • forebyggatandsten2

  Så blir du kvitt tandsten!

  Vad är tandsten och hur bildas den? Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som uppkommer av matrester som fastnar i munnen när man äter. Plack bildas och fastnar vid tänderna, så småningom hårdnar placken efter att den fått kontakt med saliv och blir till tandsten. De flesta har tandsten på åtminstone någon tand, mer än var tionde vuxen har… Läs mer

 • aqua1_allra

  Dags att boka din undersökning

  Nu är det hög tid att boka din tandläkarundersökning. Vi på Aqua Dental har ett erbjudande till dig som Allra-kund: Boka din basundersökning hos oss så får du ett välkomstpaket med en eltandborste och en saltblästring, som ger dig renare tänder och tar bort avlagringar så att du får ett vitt och bländande leende på köpet, till… Läs mer

Våra kliniker i
Stockholm

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.