Published October 1st, 2015 by Tobias Berg, categorized under Tandvård.

Tobak kan vara skadligt för din hälsa, inklusive dina tänder och tandkött, på många sätt. Ett exempel är att tobaksprodukter kan ge dig dålig andedräkt, men det är bara början.

Hur påverkar rökning min mun, tänder och tandkött?

Rökning kan ställa till med många olika medicinska problem, inte minst i din mun. Rökare löper större risk än andra att drabbas av missfärgade tänder, dålig andedräkt, tandlossning, sämre förmåga att uppfatta lukter och smaker och i värsta fall cancer i munhålan. Forskningen visar att det finns ett klart samband mellan rökning och tandlossning. Enligt två studier vid Tufts University i Boston är risken att tappa tänder dubbelt så stor hos rökare än hos icke-rökare. Tandlossning debuterar även tidigare hos rökare.

 

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

 

Rökare har även sämre blodcirkulation vilket gör att tandköttet blir blekare. Detta gör det svårt att upptäcka infektioner i tandköttet eftersom tandköttet normalt rodnar vid inflammation. Dessutom gör också den nedsatta blodcirkulationen att sårläkningen tar längre tid.

Det må vara rökfritt, men det är fortfarande tobak

Bara för att snus inte röks som cigaretter betyder inte att det är oskadligt. Snusning påverkar hälsan i munnen på flera sätt. Likt rökning blir tänderna missfärgade och du kan få dålig andedräkt.

Snus innehåller många olika kemiska ämnen, ungefär 2500, vilket sätter tydliga spår i munnen. Tandhalsar blottläggs och tänderna förlorar benfäste där prillan läggs. Även tandköttet tar skada då det förvandlas till ett blekt och räfflat tandkött som liknar elefanthud.

Det värsta med snuset är det mycket beroendeframkallande nikotinet som kan leda till högt blodtryck. En svensk studie visar också på att snusare har en viss ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.