Att gnissla tänderna innebär att gnida överkäkens och underkäkens tänder mot varandra. I vissa fall kan ett gnisslande ljud uppstå. Inom tandvården används ordet bruxism vilket är ett samlingsnamn för gnissling och pressning av tänderna. Att pressa tänderna innebär att bita ihop hårt.

Tandgnissling och tandpressning (bruxism) kan både ske när man är vaken och när man sover, men det sker ofta omedvetet.

Varför bruxism uppstår är inte helt klarlagt men det kan vara kopplat till oro, stress och snarkningar. Ofta kan bruxism uppstå just i perioder då man känner sig mer stressad än vanligt.

Tandgnissling och tandpressning är relativt vanligt och oftast får man inte mer besvär än att tänderna nöts ner något. Vid tandpressning kan sprickor i tänderna uppstå vilka i sig kan ge besvär. Ett typiskt utseende på tänderna vid bruxism är kortare framtänder och att hörntänderna förlorar sin spetsiga form. I vissa fall kan man också känna av spänningshuvudvärk till följd av bruxism.
Är dina tänder nötta? Läs mer om skalfasader här

Bettskena för att skydda tänderna

För att undvika slitage på tänderna kan man använda en bettskena i plast på nätterna som skyddar tänderna och hindrar en från att bita ihop helt. Det finns även avslappningsövningar man kan göra för att minska bruxism. Du kan tala med din tandvårdspersonal för att lära dig de övningar som passar dig.

Om man är missnöjd med tändernas utseende efter besvär med tandgnissling kan man välja att göra fasader eller kronor. Med dessa kan man återskapa tändernas naturliga form. Fasader och kronor görs ofta i en typ av porslin och sitter som ett skal på tanden. Fasader sitter endast på framsidan av tänderna medan kronor sitter kring hela tanden. Både fasader och kronor kan utformas efter dina önskemål om form och färg. Rådfråga din tandläkare om vilken lösning som passar just dig.

Text: Arthur Artlock

Var det länge sedan du var hos tandläkaren? Fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig med ett generöst erbjudande

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.