Published April 6th, 2016 by Tobias Berg, categorized under Estetisk Tandvard.

Tandställning

Fördelar:

Tandställningar är ett effektivt sätt att rätta till många vanliga skönhetsfel på tänderna. Det kan handla om att tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller att man har under- eller överbett. En tandställning är inte heller bara en estetisk behandling. För många kan behandlingen också avhjälpa besvär som gör att man inte kan tugga eller bita ihop ordentligt. Med hjälp av tandställningen flyttas dina tänders position långsamt till ett nytt läge, vilket gör att du kan få ett vackert leende utan att formen på tänderna behöver ändras genom att exempelvis slipas. Efter färdig behandling får man också vanligen en ”retainer” som gör att slutresultatet kan vara livet ut.

Nackdelar:

Den kanske vanligaste nackdelen med tandställningar är att många inte vill gå runt med en ”metallräls” i munnen i flera månader. I dag finns det dock moderna alternativ till ”rälsen” som gör det enklare att leva med tandställningen. Ett exempel är Inman Aligner, en löstagbar och genomskinlig tandställning som rättar till tänderna snabbare och billigare en traditionella tandställningar. Ett annat alternativ är Invisalign, ett tandställningssystem som består av en serie genomskinliga skenor. Precis som Inman Aligner är Invisalign löstagbar så att du inte behöver ha tandställningen inne vid tillfällen då du helst är utan. Ett tredje modernt alternativ är linguala tandställningar. Dessa fungerar och ser ut som en traditionell tandställning med den stora skillnaden att den fästs på tandradens insida och blir osynlig.

Läs mer om tandställningar här

Skalfasader

Fördelar:

Skalfasader är en snabb och effektiv metod för att rätta till en lång rad skönhetsfel på dina tänder. Genom att fästa ett tunt lager av antingen porslin eller kompositmaterial ges tänderna ett nytt ytskikt som döljer snedställningar, sprickor och missfärgningar. Jämfört med en tandställning är det en väldigt snabb behandling som kan färdigställas på bara några veckor.

Nackdelar:

Skalfasader är som sagt en mycket snabbare metod än tandställningar, dock kräver den att man först slipar ner tänderna innan det nya ytskiktet kan fästas. Det innebär att behandlingen inte går att ångra efteråt. Det finns också en risk att fasaderna går sönder om du skulle råka tugga på något hårt. Detta är visserligen ovanligt men om det händer måste du ersätta fasaden med en ny.

Läs mer om skalfasader här

Slutsats:

I vissa lägen passar skalfasader bäst och i vissa är det tandställning som gäller. Är tänderna fina men snedställda är vår rekommendation så gott som alltid att man använder sig av tandreglering. Boka en konsultation så kan vi berätta mer om varför.

NÄSTA

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Det går också bra att ringa till oss. Du når oss på: 020-20 20 80

 • klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter växa i Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

 • Tandimplantat

  Öppet hus – Tandimplantat

  Ta chansen till att få ditt leende tillbaka, kom till öppet hus på Aqua Dental! Aqua Dental from Aqua Dental on Vimeo. Vi på Aqua Dental vet vilken skillnad tandimplantat kan göra för livskvaliteten. Därför genomför vi nu en stor satsning med ”öppna hus” på våra klinker. Ta chansen att få veta mer om tandimplantat… Läs mer

 • Frågor om dina tänder

  Frågor om dina tänder? Vi hjälper dig

  Tandproblem för ofta med sig mycket oro och att snabbt kunna få svar, hjälp och råd är viktigt. Vi på Aqua Dental erbjuder därför möjligheten till rådgivning från våra duktiga tandsköterskor, via telefon och genom vår chatt på hemsidan. Chatten och telefonerna är bemannade mellan 9-16 och övriga öppettider kan du även ringa direkt till… Läs mer

CENTRALEN, STOCKHOLM

HAMMARBY SJÖSTAD, STOCKHOLM

KUNGSHOLMEN, STOCKHOLM

ÖSTERMALM, STOCKHOLM

ÖSTRA HAMNGATAN, GÖTEBORG CITY

Östra Hamngatan 52,
411 09, Göteborg
020 20 20 80
gbgcity@aquadental.se

Besök oss på Facebook

REDBERGSVÄGEN, GÖTEBORG OLSKROKEN

Redbergsvägen 13 A,
416 645, Göteborg
020 20 20 80
olskroken@aquadental.se