aqua1

Skalfasader eller tandställning? Så ska du tänka när du vill få ditt drömleende

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Estetisk tandvård.

Det finns i dag en uppsjö av olika metoder för att rätta till skönhetsfel på dina tänder och därmed öka både självförtroende och livskvalitet. Men hur hittar man rätt metod? Vi listar fördelarna och nackdelarna för två av de vanligaste: skalfasader och tandställningar.

Tandställning

Fördelar:
Tandställningar är ett effektivt sätt att rätta till många vanliga skönhetsfel på tänderna. Det kan handla om att tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller att man har under- eller överbett. En tandställning är inte heller bara en estetisk behandling. För många kan behandlingen också avhjälpa besvär som gör att man inte kan tugga eller bita ihop ordentligt. Med hjälp av tandställningen flyttas dina tänders position långsamt till ett nytt läge, vilket gör att du kan få ett vackert leende utan att formen på tänderna behöver ändras genom att exempelvis slipas. Efter färdig behandling får man också vanligen en ”retainer” som gör att slutresultatet kan vara livet ut.

Nackdelar:
Den kanske vanligaste nackdelen med tandställningar är att många inte vill gå runt med en ”metallräls” i munnen i flera månader. I dag finns det dock moderna alternativ till ”rälsen” som gör det enklare att leva med tandställningen. Ett exempel är Inman Aligner, en löstagbar och genomskinlig tandställning som rättar till tänderna snabbare och billigare en traditionella tandställningar. Ett annat alternativ är Invisalign, ett tandställningssystem som består av en serie genomskinliga skenor. Precis som Inman Aligner är Invisalign löstagbar så att du inte behöver ha tandställningen inne vid tillfällen då du helst är utan. Ett tredje modernt alternativ är linguala tandställningar. Dessa fungerar och ser ut som en traditionell tandställning med den stora skillnaden att den fästs på tandradens insida och blir osynlig.

Läs mer om tandställningar här

Skalfasader

Fördelar:
Skalfasader är en snabb och effektiv metod för att rätta till en lång rad skönhetsfel på dina tänder. Genom att fästa ett tunt lager av antingen porslin eller kompositmaterial ges tänderna ett nytt ytskikt som döljer snedställningar, sprickor och missfärgningar. Jämfört med en tandställning är det en väldigt snabb behandling som kan färdigställas på bara några veckor.

Nackdelar:
Skalfasader är som sagt en mycket snabbare metod än tandställningar, dock kräver den att man först slipar ner tänderna innan det nya ytskiktet kan fästas. Det innebär att behandlingen inte går att ångra efteråt. Det finns också en risk att fasaderna går sönder om du skulle råka tugga på något hårt. Detta är visserligen ovanligt men om det händer måste du ersätta fasaden med en ny.

Läs mer om skalfasader här

Slutsats:
I vissa lägen passar skalfasader bäst och i vissa är det tandställning som gäller. Är tänderna fina men snedställda är vår rekommendation så gott som alltid att man använder sig av tandreglering. Boka en konsultation så kan vi berätta mer om varför.

[if save_draft][draft_label][/if save_draft]

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

Ditt telefonnummer

 
Det går också bra att ringa till oss. Du når oss på: 020-20 20 80


Aqua Dental

Liknande nyheter

 • marcus-estetisk-header

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han.   När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer

 • rajmonda

  ”Nu har jag det där Hollywood-leendet”

  24-åriga studenten Rajmonda Bytyci var missnöjd över utseendet på en av sina framtänder. Hos Aqua Dental fick hon hjälp att göra den estetiska tandregleringsmetoden Inman Aligner. – Nu har jag det där Hollywood-leendet, säger hon och skrattar.   Sedan tonåren har 24-åriga Rajmonda Bytyci besvärats av sin framtand som hon inte tyckte var jämn. – Jag störde mig… Läs mer

 • aqua_maria_artikelbild

  Maria, 27, fixade tänderna utan räls: ”Smidigt”

  27-åriga Maria reagerade på hur hennes tänder såg ut när hon var med på bilder. Med en diskret tandregleringsmetod fick hon ett leende som hon var nöjd med. – Det var väldigt smidigt och enkelt, berättar hon. Maria, berättar att hon i flera år varit missnöjd med sina framtänder i överkäken då de gick över varandra…. Läs mer

Våra kliniker i
Stockholm

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.