Tandimplantat när det passar dig 

Direktinsättningar av tandimplantat är en populär behandling för dem med trasiga eller saknade tänder. Det finns två olika typer av direktinsättningar. På Aqua Dental erbjuder vi båda alternativen.

Vid en direktinsättning sätts skruvarna till implantaten in när munnen är förberedd för insättningen. Det innebär att munnen är undersökt och det är bekräftat att den är frisk, samt att platsen för implantaten är förberedda för insättning. Munnen förbereds genom att tänder som eventuellt är dåliga, trasiga eller skadade dras ut eller att gluggen rengörs. 

Två typer av direktinsättningar

Hos Aqua Dental erbjuds du två olika typer av direktinsättningar av tandimplantat. Den metod vi på Aqua Dental använder vid de flesta tandimplantatsbehandlingar är den där du får en tillfällig krona efter att skruven satts in. Detta för att det ökar chansen till att tandköttet ska läka och formas så naturligt som möjligt. När tandköttet och övrig protetik läkt monteras den permanenta kronan fast på skruven. För dig som önskar att behandlingen ska gå något snabbare finns det andra alternativet av behandling. Det innebär att den permanenta kronan monteras på skruven direkt efter insättningen av skruven. En gemensam fördel för dem båda är möjligheten att själv välja när behandlingen ska starta. 

Något som bör tas hänsyn till är att tandköttet läker olika snabbt för olika personer. Oavsett om ditt tandkött läker snabbt eller tar något längre tid gör det varken dig som patient eller tandläkaren gott att skynda på processen. Eftersom det är mänskliga material bör behandlingen anpassas efter tandköttets läketid, det går alltså inte att anpassa läketiden efter ökat tidsspann på behandlingen. 

Funderar du på tandimplantat? Läs mer här.

Maik Peters är VD för Aqua Dental Labs. Han har drivit tandtekniska labb sedan år 2010 och har nu varit med och startat upp Aqua Dental Labs. Han förklarar att det är av relevans att munnen är frisk och befinner sig i ett gott skick vid behandlingen. Det finns risk att implantaten lossnar från käkbenet om de sätts in i en mun som är i ett dåligt tillstånd. 

Processen för direktinsättningar

För att ta reda på om tandimplantat är rätt metod för dig får du bland annat komma till en tandläkare som gör en undersökning och kollar så att din mun är frisk och i ett bra skick för att genomgå behandlingen. En del av denna undersökning sker genom en fotografering av din mun.

När det är fastställt att munnen är i bra skick och du bestämt dig för att genomföra behandlingen skickar tandläkaren röntgenbilderna och 3D-filerna på din mun till labbet där en tandtekniker skapar en plan för guidad kirurgi. Denna planering ligger till grund för hur implantatet ska placeras i ditt käkben, något som är individuellt och anpassas efter dina förutsättningar. Du får stor möjlighet att vara med och ge dina åsikter på behandlingen och modellen. 

— Det är inte förrän patienten godkänt behandlingsplanen som själva behandlingen startar, berättar Maik Peters. 

Inför själva ingreppet kommer du att få en guide att läsa och därefter kommer din tandläkare att ha en genomgång med dig där du också får möjlighet att ställa frågor om behandlingen. Allt för att utesluta eventuell ovisshet hos dig. 

Vid nästa stadie av processen skiljer behandlingen sig något beroende på vilken typ av insättning du valt att genomföra. Antingen sätts den permanenta kronan på direkt eller så monteras den temporära kronan på för att sedan bytas ut mot den permanenta. Läkningstiden för tandimplantat brukar vara ungefär sex månader. 

Beroende på hur tandköttet läkt en tid efter insättningen formar tandläkaren ibland tandköttet. Detta görs av den anledningen att slutresultatet ska se så naturligt ut som möjligt. Är du och din tandläkare nöjda med resultatet är behandlingen redo för att börja med den permanenta kronan. Om det finns några önskemål på korrigeringar görs de vid detta tillfälle. 

Är du intresserad av tandimplantat? Vi bjuder vi in till öppet hus i Stockholm och Göteborg.  De 30 första som anmäler sig får dessutom en kostnadsfri konsultation under dagen.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.