sportdryck

Tandläkare varnar: ungas tänder fräts sönder

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Uncategorized.

Frätskador på tänder bland unga är en ny folksjukdom. Att upptäcka erosionsskador i ett tidigt skede är därför extra viktigt. Aqua Dental erbjuder både regelbundna undersökningar och förebyggande åtgärder.

 

Medan karies har minskat de senaste årtiondena har frätskador dykt upp som ett nytt hot mot tandhälsan. Skadorna beror på sur påverkan i munnen. Det startar när ph-värdet sjunker under 5,5 och själva tandmineralet börjar påverkas.

Faktum är att nästan var tredje ung svensk är drabbad. Det visar en studie bland 1071 ungdomar i åldrarna 15-17 år som undersökts under två år vid tre Folktandvårdskliniker i Bromma, Sollentuna och Södertälje.

– Vi ville se hur vanligt det är med erosioner bland unga och se om det gick att göra kopplingar till vissa vanor och livsstilsfaktorer, säger Maria Skalsky Jarkander, en av forskarna bakom studien, till Svenska Dagbladet.

Skadorna är vanligare bland 17-åringar än bland 15-åringar och dessutom vanligast bland pojkar. 34 procent av pojkarna uppvisade erosionsskador medan 28 procent av flickorna var drabbade.

– De som hade mest erosioner var de som drack mest läsk, men för de som använde juice eller sportdryck efter träning fanns det också ett starkt signifikant samband, säger Maria Skalsky Jarkander till Svd.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

 

En liknande undersökning som gjorts i Norge visar än mer alarmerande siffror. Närmare var fjärde norsk 18-åring är drabbad och värst är det bland pojkar.

Det finns också ett samband mellan lägre salivutsöndring och frätskador på tänder hos vuxna extremsportare. En tysk undersökning visar till exempel att extremsportare har lägre salivutsöndring efter träningspass och hade tydligt mer frätskador i både över- och underkäken jämfört med en kontrollgrupp.

I undersökningen upptäcktes även ett samband mellan träningsmängd och karies. Med fler träningstimmar per vecka ökad också kariesförekomsten.

För att inte få svårbehandlade skador i onödan rekommenderar Aqua Dental regelbundna undersökningar och förebyggande åtgärder.

Liknande nyheter

 • ilningar

  Så blir du av med ilningar i tänderna, tandläkaren berättar

  Ilningar, alltså smärta i tänderna när man äter eller dricker något kallt, är ett vanligt problem. Många gånger kan ilningarna vara övergående men om du har problem under en längre tid är det viktigt att gå till tandläkaren för att få reda på orsaken till ilningarna. Behöver du akut tandvård? kontakta oss här. Vad beror… Läs mer

 • cigarett

  Så påverkar rökning och snus dina tänder

  Du vet att rökning är dåligt för din hälsa så det borde inte komma som en överraskning att cigaretter och snus är skadligt för din mun. Här får du reda på hur de påverkar tänderna och tandköttet. Tobak kan vara skadligt för din hälsa, inklusive dina tänder och tandkött, på många sätt. Ett exempel är… Läs mer

 • esttandvard

  Så viktigt är det med vita tänder

  Att tänderna är en viktig del av ett första intryck vet de flesta, men hur stor roll spelar egentligen dina tänder när du går på dejt eller anställningsintervju? Forskningen visar att fina tänder får dig att se både vackrare och smartare ut. 2012 gjorde dejtingsajten match.com en stor studie där man frågade 5 500 amerikanska singlar… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.