akut

Vad ska jag göra om min tandställning går sönder?

Du använder din mun hela dagen så risken finns alltid att någon del av tandställningen går sönder. Om detta sker under vardagar går det bra att ringa kliniken för en reparation. Om det händer under helgen följer här några tips som hjälper dig att lösa obehag.

Problem med en fast retainer?

När en fast retainer är lös men inte särskilt störande låt den då vara och boka en tid för åtgärd. Om en lös retainer gör ont kan du försiktigt försöka att ta bort eller klippa av den störande delen med en ren nagelsax. Kontakta oss alltid så att vi kan lösa problemet.

Problem med en fast tandställning?

Löst fäste? När ett fäste på din tandställning är löst kan du antingen låta fästet vara eller så kan du försiktigt ta bort det med hjälp av en pincett. Avlägsna fästet, fäst tillfälligt en bit vax eller sockerfritt tuggummi mot fästet och ring alltid kliniken för reparationstid.

Skarp tråd.

När en metalltråd sticker mot kinden, tungan eller läppen kan du använda vax eller sockerfritt tuggummi för att sätta på toppen av tråden. Du kan också försiktigt klippa av tråden med en nagelsax eller liknande. Vänligen kontakta oss så att vi kan lösa problemet.

Lös ring.

När en ring är lös, låt den då vara och undvik att använda gummisnoddar. Se också till att kontakta kliniken för en reparation.

Problem med avtagbar tandställning?

Om en bit akryl från tandställningen går sönder och det inte stör dig kan du fortsätta att använda tandställningen. Alternativt kan du fila skarpa kanter med en nagelfil. Ring så snart som möjligt för råd efter helgen. Om en metalltråd sticker in tandköttet ska du inte använda tandställningen och vi rekommenderar inte att använda tanställningen tillfälligt till nästa bokadade tid. Om tandställningen går sönder men ej gör ont och fortfarande fungerar kan du försöka att fortsätta använda den som rekommenderat till ditt nästa besök. Vänligen kontakta oss för att boka tid.

Hur ska man äta och vad man ska göra när ett fäste blir löst?

Undvika onödiga besvär i samband med lösa fästen genom att inte äta hårda och klibbiga saker som bröd, nötter, tuggummi, kola, lakrits och liknande. Skär alltid ett äpple i små bitar. Om ett fäste är väldigt löst innebär detta att fästet inte fungerar som det ska och att behandlingen därför kommer att pågå längre om felet inte åtgärdas. Om en del av fästet sticker ut och det gör ont kan ytterligare reparation behöva planeras in vilket kan innebära onödiga extra kostnader. Om ett fäste är lös, ringa alltid kliniken för reparation.

Senaste nyheterna

 • aqua_case_agneta

  Agnetas tänder började lossna: ”Trodde inte att det hände oss med fina tänder”

  Hennes tänder var vita, hon hade inte rökt på 20 år och slarvade aldrig med tandborstningen. När Agnetas tänder började lossna blev både hon och vänner förvånade. I dag har hon tandimplantat och är otroligt nöjd med både behandling och resultat.   Göteborgaren Agneta, 61, har alltid varit mån om sin tandhygien och fick inte sällan komplimanger… Läs mer

 • laserr

  För Israa som lider av tandvårdsrädsla blev lasertandvård räddningen.

  Under hela barndomen samt även i det vuxna livet har Israa Daklallah lidit av tandvårdsrädsla. Inför varje tandläkarbesök har hon känt ångest och oro. När hon blev upplyst om att det fanns en metod som heter lasertandvård och testade den hos oss blev upplevelsen hos tandläkaren någon helt annan. Hur hörde du talas om Aqua Dental… Läs mer

 • Erik Enokidoversion1

  Erik om sina tandimplantat: ”Att borra ett hål är värre än det här”

  Sjuttiotalets amalgamfyllningar eroderade och började spräcka hans tänder. Efter gedigen research bestämde sig Erik Dagemark för att skaffa tandimplantat hos Aqua Dental. – Att borra och dra ut tänder gillar jag inte, det är värre att borra ett hål än att göra det här, säger han. Erik Dagemark kommer från Göteborg och arbetar som affärsutvecklare. Han har… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.