Vad ska jag göra om min tandställning går sönder?

Du använder din mun dagligen och även om det inte är särskilt vanligt finns det alltid en risk att någon del av tandställning lossnar eller går sönder. Ibland kan det vara viktigt att få hjälpt snabbt och då ser vi till att prioritera ditt fall för omgående reperation. I andra fall, om du till exempel befinner dig utomlands eller av andra skäl inte har möjlighet att komma till någon av våra klinker, finns ett par saker du kan tänka på för att minska besvär och obehag. 


Problem med en tandställning

Om en del av din tandställning har lossnat eller gått sönder är det viktigt att höra av dig till oss och boka en tid för att fästa om den. Tandställningen kan upplevas som obekväm när något har lossnat från den och för att inte fördröja tandregleringen rekommenderar vi att ta kontakt med oss så snart du kan.  Vi prioriterar alltid akuta fall och ser till att du omgående får tid hos oss om det så behövs.

Hör av dig till oss på 010 - 188 00 00 för att boka en tid snarast möjligt. 


Problem med en retainer

När en retainer lossnat är det inte lika brådskande avseende tändernas förflyttning men det kan fortfarande upplevas som obekvämt med den inte sitter korrekt. Ta kontakt med oss så bokar vi in en tid efter behov. 

Tandställning och mat

Man vänjer sig snabbt vid att ha sin tandställning eller sina tandregleringsskenor i munnen. Tungan tenderar att anpassa sig så att talet inte påverkas alls och du kan fortsätta äta och dricka som vanligt. Om du upplever något problem med tandställning kan det vara klokt att vara extra försiktig när du äter sådant som är hårt eller segt att bita i. Äpplen, hårt bröd, kött och frukter med stora, hårda kärnor ska du helst skära i mindre bitar innan du stoppar det i munnen. Segt godis, kolor och stora halstabletter ska man i möjligaste mån endast suga på. 

Vad gör jag om jag inte kan komma till kliniken? 

Skulle tandställningen lossna när du är utomlands eller om du av någon anledning inte har möjlighet att komma in till oss för att fästa den med detsamma kan du tillfälligt lindra besvären som kan komma i samband med det.  

  Om din retainer eller fasta tandställning är lös i någon del men inte besvärar dig kan du låta den vara tills du bokat en tid för att fästa den. 

Om det är ett fäste som hänger löst och skaver kan du försiktigt ta bort eller klippa loss den lösa delen med hjälp av en ren nagelsax. 

 Känner du en vass ände av en ståltråd mot kinden, gommen eller tungan kan du försöka klippa av den försiktigt och eventuellt tillfälligt fästa en liten bit vax eller sockerfritt tuggummi mot den vassa änden.

 Har du fått en skada på din avtagbara skena kan du med hjälp av en ren nagelfil tillfälligt fila bort det som eventuellt skaver. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer

  Maria, 27, fixade tänderna

  Maria, 27, fixade tänderna utan räls: ”Smidigt”

  27-åriga Maria reagerade på hur hennes tänder såg ut när hon var med på bilder. Med en diskret tandregleringsmetod fick hon ett leende som hon var nöjd med. – Det var väldigt smidigt och enkelt, berättar hon. Maria, berättar att hon i flera år varit missnöjd med sina framtänder i överkäken då de gick över varandra… Läs mer

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer