Att välja tandställning är inte det lättaste då det finns en mängd alternativ på marknaden. Det är en mängd faktorer som spelar in för att hitta den perfekta lösningen för just dig. 

Nu har vi lediga tider igen! Är du intresserad av tandställning och tandreglering? Om du bokar in en basundersökning hos oss får du en kostnadsfri konsultation inom estetisk tandvård. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt. 

 I dag finns det en mängd olika tandställningar på marknaden. Som patient är det inte helt enkelt att själv veta vilken sort som passar bäst. Om man förenklar det hela kan man säga att avtagbara tandställningar är mer lämpade för barn och att de fastsittande är bättre för ungdomar och vuxna. Det har även lanserats en del avtagbara tandställningar, som ett alternativ till rälsen, som i stort sätt uteslutande används av vuxna. Dessa brukar man benämna som plastskenor och är väldigt annorlunda jämfört med den avtagbara tandställningarna som används av barn. 

Om man ser till möjligheterna att utföra tandreglering på ett så effektivt och precist sätt som möjligt är den traditionella tandställningen, med fästen på tandens utsida, fortfarande helt överlägsen. Då finns möjligheten att flytta varje tand i flera led och på så sätt uppnå det önskande resultatet med stor precision. Tandställningen, som oftast omnämns som räls, kan i dag även fås med keramiska vita fästen. Dessa fästen fungerar som metallfästena men har fördelen att de syns mindre. 
Läs mer om hur tandregleringsbehandlingen fungerar

Ett alternativ till den klassiska rälsen är att välja att ha den på insidan av tänderna. Många kallar denna typ av tandställning för osynlig. Denna typ fungerar i många fall lika bra som den klassiska med fästen på utsidan av tänderna. Denna teknik är lite svårare, något dyrare och behandlingstiden kan  bli något längre men den stora fördelen är att tandställningen är osynlig. Att reglera tänderna med hjälp av plastskenor som man har i munnen dygnet runt är en annan teknik som växer i popularitet. Skenorna tillverkas efter en avgjutning av tänderna och redan i början av behandlingen kan man med hjälp av ett dataprogram se hur slutresultatet kommer att bli. Skenorna är individuella och patienten får med sig en antal skenor med inbyggda tandförflyttningar hem. Efter givna instruktioner  byter man skena och går på kontroller hos tandläkaren. Fördelarna med skenorna är att man inte behöver ha en fast tandställning, vilket både blir mer hygieniskt och estetiskt eftersom man kan ta ut skenorna vid behov. Däremot finns det en del begränsningar om man behöver mer komplex tandreglering.

Vilken tandställning just du behöver beror på en mängd olika faktorer. Ditt betts komplexitet, önskemål om slutresultat, bekvämlighets krav är några av dem. Bäst är att träffa en specialisttandläkare för en konsultation och då gå igenom dina förväntningar och förutsättningar. 
Läs mer om tandreglering här

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.