En parodontolog är en tandlossningsspecialist. De hjälper dig med behandling av:

 • Parodontit (tandlossning)
 • Periimplantit (infektioner kring implantat)
 • Implantatoperationer 
 • Tandköttskorrigeringar 
 • Regeneration (återskapande av förlorat tandfäste) 
 • Benuppbyggnad 
 • Behandling av vissa slemhinneförändringar

Förutom konventionell behandling av tandlossning kan det ibland behövas mer omfattande behandlingar.

Tandköttskorrigeringar (Mjukvävnadsplastik)

Ibland behöver tandköttets utseende eller position ändras genom en mjukvävnadskorrigering. Tillexempel för att täcka blottade rotytor på tänder, kronförlängning för att möjliggöra kronersättningar, förbättrar ofta estetiken. En del mjukvävnadskorrigeringar kan även göras i samband med implantatbehandling.  Denna typ av behandlingar utför vi också med goda resultat.

Regeneration

Målet för bengeneration är att återskapa förlorat tandfäste. Dessa behandlingar innebär att eget ben, benersättningsmaterial och/ eller regenerationsmaterial t ex Emdogain placeras i bendefekter vid tänder. Regeneration är en utmärkt behandling vid vissa typer av tandlossningsproblem. Vi diskuterar med dig vid din behandlingsplanering om något av detta kan vara en behandlingsmöjlighet i din mun.

Slemhinneförändringar

Ibland ser mjukvävnaden inte normal ut i munnen. Då kan olika typer av behandling eller utredningar bli nödvändiga. Sjukdomar kring implantat- mucosit / periimplantit Mucosit – inflammation med fördjupade fickor kring implantatet, blödning och ibland pus (var) men fortfarande normal benhöjd kring implantaten. Periimplantit – infektioner kring implantat där även bensänkning runt implantaten kan ses på röntgen.  Om fickor och blödning finns runt implantat behandlar vi med professionell rengöring och förbättrade munhygienrutiner. Vid stora problemen är operationer vanliga. Ibland ges även antibiotika. Det är viktigt med efterföljande stödbehandlingar och goda munhygienvanor. Infektioner kring implantat är mer aggressiva än kronisk tandlossning, det finns risk att tappa mycket av benfästet runt implantat på kort tid. Vad kan jag göra själv?

Gäller både implantat och tänder: Goda munhygienvanor, där varje tand/implantat görs ren på alla ytor varje dag!   Gå på regelbundna kontroller hos tandläkare/tandhygienist. Att vara rökfri ger bättre chans till en frisk mun. Var uppmärksam på sjukdomstecken i munnen och sök tandläkare/tandhygienist så fort du märker att något inte är som vanligt!

På Aqua Dental arbetar i dag två parodontologer, Annette Mohei Fjellsson och Maria Lagervall. Vill du få chansen att träffa någon av våra parodontologer? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta er. 

Tandhygienistvård

I nästan samtliga behandlingar träffar våra patienter en tandhygienist. För att få bästa tänkbara resultat lägger vi stor vikt vid en optimal munhygien före och under behandling. Tandhygienisterna är experter på att förebygga infektioner och de är också suveräna på att instruera skötseln av implantat och protetik så att du får så lite problem som möjligt i framtiden.

Är du orolig för hur din mun och dina tänder mår? Kontkta oss för att boka in en tid hos en tandläkare eller tandhygienist för en kontroll. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer