Allt du behöver veta om skalfasader 

Skalfasader är en estetisk behandlingsmetod för bland annat trasiga, ojämna, missfärgade eller sneda tänder. Det är en effektiv metod för att förändra tändernas färg eller form på ett hållbart sätt. Skalfasader kan vara en långvarig lösning på ditt problem.

Dina tänder ska inte vara en källa till osäkerhet och nervositet i sociala situationer och oavsett om du har sneda, spruckna eller missfärgade tänder kan vi hjälpa dig att få ditt drömleende.

“Jag vill kunna erbjuda våra patienter de bästa alternativen”

– Ali Salehi, Specialisttandläkare

Skalfasader tillverkas vanligen i keramik, men kan även vara av komposit. De fungerar som tunna skal som limmas fast på den eller de tänder som ska förändras. På detta sätt kan du och din tandläkare tillsammans anpassa ditt nya leende utifrån dina önskemål och förutsättningar. Om du tar hand om dina skalfasader kan de hålla uppemot 20 år.

Det första steget är en konsultation

Om du är intresserad av skalfasader är det första steget att boka in en konsultation hos någon av våra tandläkare. Då går ni igenom dina önskemål, förutsättningar och frågor. Den behandlande tandläkaren samlar även in nödvändig information som behövs för att påbörja behandlingen. Du får därpå ett prisförslag att ta ställning till innan ni går vidare med behandlingen.

Erfarna tandläkare ger bäst resultat

Tandläkarens erfarenhet spelar en viktig roll i en lyckad skalfasadsbehandling och antalet lyckade behandlingar tenderar att bli högre desto fler fall tandläkaren behandlat. För att öka chansen till att din behandling ska nå bästa resultat rekommenderar vi dig att boka tid hos en erfaren tandläkare. På Aqua Dental arbetar tandläkare med lång erfarenhet av skalfasader och några av dem är landets främsta inom estetisk tandvård. Beroende på fall målar tandläkaren eller tandteknikern fasaderna för hand, samt härdar, slipar och putsar för att få fram ett perfekt resultat. Våra tandläkare går på regelbundna utbildningar och kurser för att hålla sig uppdaterade om utvecklingen inom branschen. 
— Jag håller mig uppdaterad i utvecklingen av moderna tekniker och material för att kunna tillfredsställa våra patienters vårdbehov, säger Ali Salehi, specialisttandläkare inom oral protetik.

Vi erbjuder skalfasadsbehandlingar både i Stockholm och Göteborg och om du går i tankar på att skaffa skalfasader är det första steget är att boka en konsultation hos en av våra tandläkare.

Vad är skalfasader

En liten del av din tand slipas ned för att göra plats för den nya ytan. Tandläkaren tar sedan ett avtryck och ett nytt ytskikt tillverkat av porslin eller komposit tas fram och fästs med hjälp av lim på utsidan av dina tänder. Den här typen av fasader ser lika naturliga ut som dina riktiga tänder.

Skalfasader som åtgärd blir allt mer populärt och en av anledningar till det är att det är ett snabbt ingrepp som gör väldigt stor skillnad för ditt leende. Hur länge dina fasader håller är individuellt men så länge du sköter dem som du bör sköta dina ordinarie tänder ska det inte vara något problem, hållbarheten är mellan 10-25 år. Personer som gnisslar tänder kan ibland behöva en bettskena på natten för att skydda fasaderna.

Olika typer av skalfasader

Porslinsfasader

En porslinsfasad är ett ytskikt tillverkat av porslin och som fästs på tanden. En noggrann planering görs och en gipsmodell av tänderna tas fram. När du och tandläkaren är nöjda med tändernas utseende påbörjas arbetet. Porslinsfasaderna tas fram av tandtekniker och som tillsammans med dig bestämmer hur ytorna ska se ut.

Läs mer om porslinsfasader här

Kompositfasader

Kompositfasader är en typ av skalfasda som tillverkas i ett plastmaterial och skulpteras direkt på tanden. Fasaden som framställs handmålas, härdas, slipas och putsas av den behandlande tandläkaren om och om igen. Detta arbete upprepas till dess att önskat resultat har uppnåtts. Arbetet kan ta flera timmar.  

Läs mer om kompositfasader här

Så går en behandling  med skalfasader till - steg för steg

1. Under ditt första besök, konsultationen, pratar du och tandläkaren om dina önskemål och tandläkaren kommer att gå igenom vilka förutsättningar du har och vilka möjligheter som finns. Under detta besök kommer det att tas röntgenbilder, kliniska foton och avtryck för att kunna ta fram en modell av hur tänderna kommer att se ut. 

2. Väljer du att gå vidare med behandlingen kommer du att få se en modell av hur ditt leende kommer att se ut. Du kan boka en uppvaxning, vilket är modelltänder som du kan prova i munnen. Det går också att välja att göra en Smile Design vilket är en digital modell över hur resultatet skulle kunna bli. Du kan dessutom prova modellen för att se hur det passar med resten av ansiktet. 

3. När du kommer tillbaka för det tredje besöket kommer vi att påbörja arbetet med att förbereda dina tänder för skalfasaderna. Detta kan eventuellt ta mer än ett besök beroende på hur omfattande behandlingen är. Allt kommer att göras enligt den modell du och tandläkaren har tagit fram. Du kommer vid detta besök även att få med provisorium hem. 

4. Är du nöjd med de provisoriska tänderna kommer de vid detta besök att bytas ut mot dina färdiga fasader. Även den delen av processen kan ta fler än ett besök beroende på hur många tänder som ska färdigställas. När dina nya skalfasader är på plats avslutas besöket med information om hur du på bästa sätt tar hand om dina skalfasader, samt att en tid för efterkontroll bokas.

Så mycket kostar skalfasader

Så mycket kostar skalfasader Vad skalfasader kostar beror på en rad olika faktorer, exempelvis vilket material som används samt vilken typ av tandläkare (specialisttandläkare, nischad inom estetiska arbeten och så vidare) som utför arbetet. Det beror också på ditt bett samt förarbetet som ofta behövs innan fasadbehandlingen påbörjas. Arbetet med skalfasader kan liknas vid ett konstprojekt mellan dig, din tandläkare och en av våra tandtekniker och därför ligger prisspannet mellan 3.000-15.000 kronor per skalfasad. Vid din estetiska konsultation kan du få ytterligare och mer specifik information gällande priset.

Ali Salehi är en av Aqua Dentals mest erfarna tandläkare när det gäller skalfasader. Han är specialisttandläkare inom oral protetik och har dessutom studerat estetisk tandvård i tre år vid universitetet Kings college i London.

Vilka behandlingar eller ingrepp är de som du tycker är mest spännande? 
– Stora protetiska rehabiliteringar av nedgångna bett, det vill säga uppbyggnad av bettet för återställa funktionen och estetiken. Det förbättrar patientens livskvalitet oerhört mycket, inte minst självförtroendet och det sociala livet. För mig känns det väldigt givande och meningsfullt att kunna hjälpa patienterna i sådana fall. 

Vem tycker du ska ha skalfasader?
– Patienter som är socialt eller psykologiskt påverkade av utseendet på deras tänder och inte kan tänka sig ortodontibehandling (tandställning). Beroende på individuella förutsättningar i bettet kan denna grupp av patienter vara lämpliga för behandling med skalfasader. 

Vilken är den största fördelen med skalfasader? 
– Det finns fördelar och nackdelar med skalfasadbehandling. Fördelen är att man kan förändra tändernas form, färg och skapa nya leenden enligt en förutsägbar design – det kan påverka hela ansiktets utseende och bidra till att man kan se yngre ut. Nackdelarna är att man avverkar frisk tandsubstans och skapar ett livslångt behandlingsbehov i de fall där tänderna är friska.

Ali Salehi är en av Aqua Dentals mest erfarna tandläkare när det gäller skalfasader.

Är du intresserad av att boka tid för en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Information om artikeln

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00