Frisktandvård: Vad ingår, vad ingår inte?

Funderar du på vad frisktandvård är och hur det fungerar? Är det den bästa lösningen för dig? Aqua Dental reder ut termerna.

Många pratar om kostnader för tandvård och det finns olika alternativ att tillgå. Frisktandvård, tandförsäkringar eller förmånliga delbetalningsmöjligheter. De olika alternativen erbjuder olika förmåner.

Frisktandvård är en form av tandvårdsabonnemang där patienter betalar en fast månadsavgift för att täcka kostnaden för förebyggande och regelbunden tandvård. Målet med frisktandvård är att erbjuda tillgänglig och kostnadseffektiv tandvård, men det är viktigt att förstå vad som ingår och vad som inte ingår, samt hur det jämförs med andra alternativ som tandförsäkring och möjligheten att dela upp betalningen för tandvård, som Aqua Dental erbjuder.


Vad ingår i frisktandvård?

Ett frisktandvårdsavtal inkluderar vanligtvis följande tjänster:

 • Regelbundna undersökningar och rengöringar
 • Förebyggande behandlingar, såsom fluorsköljning och tandskydd
 • Akut tandvård, såsom smärtlindring och behandling av infektioner
 • Mindre fyllningar och enstaka enklare rotfyllningar
 • Rådgivning om munhygien och kost.


Vad ingår inte i frisktandvård?

Det är viktigt att notera att frisktandvård inte täcker alla typer av tandvårdsbehandlingar. Här är några exempel på behandlingar som ofta inte ingår:

 • Estetiska behandlingar, såsom tandblekning och skalfasader,
 • Avancerade tandvårdsbehandlingar såsom implantat, broar och kronor,
 • Tandreglering och ortodonti
 • Behandlingar som utförs av specialisttandläkare.


Frisktandvård jämfört med tandförsäkring och delbetalning av tandvård

En tandvårdsförsäkring är ett alternativ till frisktandvård som kan täcka en större del av tandvårdskostnaderna. Tandvårdsförsäkringar kan variera i täckning och pris, men de erbjuder ofta följande fördelar jämfört med frisktandvård:

 • Större täckning för avancerade och estetiska behandlingar
 • Flexibilitet att välja tandläkare och behandlingar utan begränsningar
 • Möjlighet att anpassa försäkringsplanen efter individuella behov och budget
 • Inga åldersgränser eller autogirobetalningar


Dessutom erbjuder Aqua Dental möjligheten att dela upp betalningen för tandvård från 300 kr i månaden. Detta alternativ kan vara attraktivt för dem som vill ha kontroll över sina tandvårdskostnader utan att binda sig till en fast avgiftsklass eller abonnemang. Delbetalning ger patienter möjlighet att anpassa sina betalningar efter behov och ekonomiska förutsättningar, vilket kan göra det enklare att hantera kostnaderna för tandvård.


Vanliga frågor om frisktandvård, tandförsäkring och delbetalning av tandvård


Är frisktandvård det bästa alternativet för alla?

Frisktandvård kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha en fast kostnad för sin grundläggande tandvård, men det är inte alltid det bästa alternativet för alla. Personer som behöver avancerade eller estetiska behandlingar, eller som vill ha större flexibilitet och täckning, kan dra nytta av att överväga en tandvårdsförsäkring eller att använda delbetalning av tandvård, likt den som vi på Aqua Dental erbjuder.

 

Vad är fördelarna med tandförsäkring jämfört med frisktandvård?

Tandförsäkring erbjuder ofta större täckning och flexibilitet jämfört med frisktandvård. Detta inkluderar täckning för avancerade och estetiska behandlingar samt möjligheten att välja tandläkare och behandlingar utan begränsningar. Tandförsäkring kan också anpassas efter individuella behov och budget, vilket kan göra det till ett mer attraktivt alternativ för vissa patienter.

 

Hur fungerar delbetalning av tandvård hos Aqua Dental?

Aqua Dental erbjuder möjligheten att dela upp betalningen för tandvård från 300 kronor i månaden. Detta innebär att patienter kan anpassa sina betalningar efter behov och ekonomiska förutsättningar, vilket kan göra det enklare att hantera kostnaderna för tandvård. Patienter kan diskutera sina betalningsalternativ med tandläkaren för att hitta den bästa lösningen för deras situation.

 

När är det bäst att välja delbetalning av tandvård istället för frisktandvård eller tandförsäkring?

Delbetalning av tandvård kan vara ett bra alternativ för patienter som vill ha kontroll över sina tandvårdskostnader utan att binda sig till en fast avgift eller abonnemang. Det kan också vara fördelaktigt för dem som inte uppfyller kraven för frisktandvård eller tandförsäkring, eller för dem som vill ha möjlighet att anpassa sina betalningar efter behov och ekonomiska förutsättningar. Det är viktigt att diskutera med sin tandläkare för att hitta den bästa lösningen för varje patients unika situation. Sammanfattningsvis är det viktigt att jämföra frisktandvård, tandförsäkring och delbetalning av tandvård för att avgöra vilket alternativ som bäst passar ens individuella behov och ekonomiska situation. Aqua Dental erbjuder delbetalning av tandvård som ett flexibelt alternativ för dem som vill ha kontroll över sina tandvårdskostnader utan att binda sig till en fast avgift eller abonnemang. Genom att överväga alla alternativ kan patienter göra välgrundade beslut och få den bästa möjliga tandvården för sina behov och budget.

 

Vad är rätt för mig?

Att välja rätt typ av finansiering för din tandvård är en viktig del av att säkerställa en god munhälsa och en bekväm ekonomisk situation. Frisktandvård, tandförsäkring och delbetalning av tandvård har alla sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att noggrant överväga varje alternativ innan man fattar ett beslut. Frisktandvård kan erbjuda en fast kostnad för grundläggande och förebyggande tandvård, men kan vara begränsat när det gäller avancerade och estetiska behandlingar. Tandförsäkring ger större täckning och flexibilitet, men kan vara dyrare och kräver ibland att man anpassar sig efter försäkringsbolagets regler och begränsningar. Delbetalning av tandvård, som Aqua Dental erbjuder, ger patienter möjlighet att anpassa sina betalningar efter behov och ekonomiska förutsättningar, vilket kan vara särskilt användbart för dem som inte vill binda sig till en fast avgift eller abonnemang. För att fatta det bästa beslutet för din situation är det viktigt att diskutera dina alternativ med din tandläkare, som kan hjälpa dig att förstå de olika finansieringslösningarna och vilken som bäst passar dina behov och budget. Genom att göra en välgrundad bedömning kan du få den tandvård du behöver utan att stressa över kostnaderna.

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.