Statligt tandvårdsstöd - så fungerar det

Tandvårdsstödet är ett statligt ekonomisk bidrag som finns att tillgå för alla vuxna från och med det år de fyller 24. Stödet delas in ett allmänt tandvårdsbidrag, ett högkostnadsskydd och ett särskilt tandvårdsbidrag. Gemensamt syftar de till att upprätthålla en god munhälsa och skydda mot höga kostnader. Här kan du läsa mer om hur respektive bidrag fungerar och vilka regler som styr dem.

Allmänt tandvårdsbidrag, ATB 

Det allmänna tandvårdsbidraget är ett tillgodohavande hos Försäkringskassan på 300 eller 600 kr som ska främja regelbundna tandvårdsbesök och en god munhygien. Bidraget delas ut 1 juli varje år och kan användas som delbetalning för undersökningar och behandlingar hos din tandläkare eller hygienist. Du kan spara ditt ATB i som högst 24 månader, därefter ersätts ditt gamla belopp med ett nytt. Du kan alltså aldrig ha mer än två bidrag sparade samtidigt. Alla uppgifter finns bokförda hos din tandläkare och är varken något du måste hålla reda på eller ansöka om.

Hur mycket får jag i ATB?

 Är du 23 år eller yngre? Din tandvård är kostnadsfri.

 Är du 24-29 år? Ditt ATB uppgår till 600 kr per år.

 Är du 30-64 år? Ditt ATB uppgår till 300 kr per år. 

 Är du 65 år eller äldre?? Ditt ATB uppgår till 600 kr per år. 

Exempel:

Om du är 27 år gammal och inte har varit hos tandläkaren på två år har du har 1200 kr i outnyttjat ATB. Beloppet dras då av från ditt nästa tandvårdsbesök per automatik, om du själv inte har några invändningar till det. Kom ihåg att du aldrig kan spara ditt ATB i mer än två år. Därför kan det vara både klokt och ekonomiskt att planera in regelbundna besök hos din tandläkare för att inte gå miste om ditt bidrag - det kan spara dig både pengar och besvär i längden.


Högkostnadsskydd 

Högkostnadsskyddet - precis som namnet avslöjar - är ett skydd mot höga kostnader inom tandvården, och innebär att du endast behöver självfinansiera delar av kostnaden i samband med större ingrepp och behandlingar. Rabatten är rörlig och aktiveras först när du har kostnader som enligt referenspris överstiger 3000 kr under en ersättningsperiod. Alla uppgifter finns registrerade hos din behandlare och Försäkringskassan återbetalar kvarstående belopp direkt till denne. Således måste du inte själv bokföra din utgifter eller ansöka om ersättningen. Hur mycket uppgår högkostnadsskyddet till?

 Tandvårdskostnader upp till 3000 kr? Du täcks ej av högkostnadsskyddet. 

 Tandvårdskostnader mellan 3001 - 15000 kr? Du erhåller 50% rabatt på referenspriser.

 Tandvårdskostnader över 15000 kr? Du erhåller 85% rabatt på referenspriser. 

Särskilt tandvårdsbidrag, STB

Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som medför ett ökat behov av tandvård, eller som på annat sätt bedöms riskera din munhälsa, kan du erhålla ett särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Det särskilda tandvårdsbidraget ska användas i ett profylaktiskt syfte, vilket innebär att du kan använda bidraget till förebyggande tandvårdsåtgärder som undersökningar och hygienistbehandlingar. Bidraget uppgår till 600 kr per halvår och kan inte sparas från en period till en annan. Läs mer om det särskilda tandvårdsbidraget och hur du ansöker på Försäkringskassans webbplats.


Vilken tandvård kan du få bidrag och stöd för?

Även om de allra flesta undersökningarna och behandlingarna är ersättningsberättigade finns det undantag inom tandvården som inte motiverar ekonomiskt stöd. Tandblekning och annan kosmetisk tandvård med estetiska ändamål omfattas till exempel inte av det statliga tandvårdsstödet. Det kan också handla om behandlingar som bedöms vara överflödiga, eller icke nödvändiga, som till exempel kronor på bakre kindtänder eller rotfyllning av visdomständer. Tandimplantat och bryggor ingår i högkostnadsskyddet men det finns vissa begränsningar med hänsyn till material och vilka tänder det gäller. Därför är det alltid bäst att konsultera med din tandläkare om du är osäker.


Har du några frågor om hur tandvårdsstödet fungerar eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan eller ring oss på 010-188 00 00

Fyll i dina uppgifter här om du föredrar att bli uppringd av oss.

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer