Facemask är en slags omvänd Headgear-tandställning som har stöd av pannan och hakan.

Tandställningen Facemask används oftast av barn och består av två separata delar. En akryldel i munnen med "metallarmar" som fästs i ansiktsmasken med hjälp av gummisnoddar. Akryldelen limmas fast på tänerna medan själva ansiktsmasken är avtagbar. 

Själva ansiktsmasken, som har stöd av panna och haka, bör användas minst 16 timmer om dagen, det behöver inte vara 16 timmar i rad och patienten kan självklart använda ansiktsmasken mer än 16 timmar. 

Tandställnignen stimulerar överkäkens tillväxt och är ofta ett krav i kombination med RME-tandställning. Den behövs när tillväxten i över- och underkäken inte är synkroniserade. 

När man använder tandställningen bör klibbigt godis och tuggummi undvikas. Ringarna runt kindtänderna kan då lossna. För att undvika olyckor bör inte den yttre delen av tandställningen bäras unde vilda lekar och kontaktsport. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer