Tandställningar för barn och ungdomar

Det finns fler olika tandregleringsmetoder och tandställningar för barn att välja bland. Det finns bland annat avtagbara tandställningar som exempelvis Aktivator och fasta tandställningar som den klassiska "rälsen".

Bettavvikelser hos barn och ungdomar är relativt vanligt och det finns flera olika tandregleringsmetoder att välja bland. Bettfel hos barn är precis som hos vuxna olika omfattande och kräver därför olika typer av behandlingsmetoder. De barn och ungdomar, upp till 23 år, som enligt Socialstyrelsens bedömning har ett svårare bettfel kan tilldelas en tandregleringscheck för att få sin tandreglering kostnadsfri hos auktoriserade kliniker. Om ditt barn tilldelas en tandregleringscheck får de även en lista med kliniker att välja bland. Detta för att ni ska kunna välja en klinik som känns bra, är tillgänglig och som kan ge ditt barn den bästa möjliga vården. Aqua Dental är en sådan auktoriserad klinik. Om ni vill göra estetiska tillval på tandregleringen går det självklart bra, då står ni själva för mellanskillnaden.

Avtagbara tandställningar

De flesta avtagbara tandställningar för barn och ungdomar används främst för att påverka tillväxten av käkarna och i mindre utsträckning till att justera tändernas position.

När man genomgår en behandling med en avtagbar tandställning är det viktigt att tandställningen används enligt tandläkarens ordination. De flesta ska bäras dygnet runt och endast tas av vid måltider, vid sport och rengöring. 

När behandlingen är klar används oftast en retainer för att stabilisera resultatet. Vissa retainers fästs på tandradens baksida medan andra är avtagbara skenor som täcker alla tänder.


Tandregleringscheckar för barn

Om bettproblematiken anses som omfattande av en urvalstandläkare kan ni tilldelas en tandregleringsscheck från regionen. Om ni har tilldelats en tandregleringscheck behöver ni inte bekosta tandregleringen själva. 

Vill du boka tid för en undersökning eller en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kommer vi kontata dig inom kort.

Våra tandställningar för barn

Invisalign

På Aqua Dental erbjuder vi tandreglering med avtagbara aligners. Hos oss kan även ungdomar justera tändernas position med hjälp av Invisalign.

Facemask

Facemask består av två olika delar: en del som fästs i munnen med ”metallarmar” som sedan fästs i masken med hjälp av gummisnoddar. Själva ansiktsmasken är avtagbar.

Aktivator

Den avtagbara tandställningen Aktivator används för att korrigera ett förstorat överbett. Tandställningen ska stimulera underkäkens tillväxt.

Quad Helix

Quad Helix används när överkäken behöver expanderas för att bättre ihop med underkäken. Två band limmas fast kring kindtänderna i överkäken och till dessa ansluts Quad Helix. Tandläkaren justerar tandställningen ytterligare under behandlingens gång. 

Fast tandställning

Den fasta tandställningen, ”rälsen”, är ett av de mer vanliga alternativen. Behandlingen kan anpassas efter de individuella behoven. Fästena limmas på varje tand och med hjälp av en tråd som spänns mellan fästena kan tänderna förflyttas för att uppnå önskat resultat.

Suturvidgare 

Suturvidgare används när patienten har korsbett. Tandställningen ansluts till kindtänderna och spänns med hjälp av en skruv för på så sätt vidga överkäken. När expansionen är klar kommer tandställningen att sitta kvar.

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.