Tandställningar för barn och ungdomar

Det finns fler olika tandregleringsmetoder och tandställningar för barn att välja bland. Det finns bland annat avtagbara tandställningar som exempelvis Aktivator och fasta tandställningar som den klassiska "rälsen".

Bettfel är inte helt ovanligt bland barn och ungdomar i dag och det finns flera olika tandställningar för barn. De barn och ungdomar, upp till 23 år, som enligt Socialstyrelsens bedömning har ett svårare bettfel kan tilldelas en tandregleringscheck för att få kostnadsfri tandreglering av auktoriserade kliniker. Aqua Dental är en sådan klinik. Om ett barn tilldelas en tandreglerinscheck får de tillsammans med checken en lista över kliniker att välja bland. Detta för att kunna välja en klinik som känns bra, är tillgänglig och som kan ge barnet den bästa möjliga vården, ett fungerande bett och ett stort leende.

Avtagbara tandställningar

När du väljer en avtagbar tandställning kommer vi att se till att den sitter bra och dessutom förklarar vi hur du använder och rengör tandställningen. Vid användning av endast avtagbar tandställning rekommenderar vi oftast att tiden den bärs minskas successivt. Vi kommer naturligtvis att ange hur detta ska göras. De flesta avtagbara tandtällningar används främst för att påverka tillväxten av käkarna och i mindre utsträckning för att flytta tänderna. De vanligaste tandställningarna, Aktivator, består av akrylhartsplattor antingen för den övre käken eller för både den nedre och övre käken, båda är avtagbara. 

Tandställningen ska bäras dygnet runt och endast tas av när man äter, vid tandborstning och under sport om inte andra instruktioner ges. Särskilt under de första dagarna kan det vara något besvärligt att tala men det blir mycket bättre efter några dagar. Det kan även uppkomma ömma fläckar i munnen men detta är lätt att åtgärda på kliniken. När behandlingen är klar kan en så kallad lägesställare eller retainer används för att stabilisera resultatet. Lägesställaren är av gummi och täcker alla tänder. Lägesställaren kan också användas vid kontaktsporter, som ett tandskydd.

Vill du boka tid för en undersökning eller en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kommer vi kontata dig inom kort.

Om ditt barn ldier av snedställda tänder kan vi på Aqua Dental hjälpa till. Om ni dessutom tilldelats en tandregleringscheck från Stockholms läns landsting behöver ni inte själva betala behandlingen. Om ni vill göra mer estetiska tillval till tandregleringen går det också bra, då står ni endast för mellanskillnaden. 

Läs mer om tandreglering med checkar här

Våra tandställningar för barn

Fast tandställning

Den fasta buccala tandställningen, "rälsen"  är ett vanligt alternativ när det kommer till tandreglering. Det är en väldokumenterad metod för att justera bettet och tädnernas position. 

Läs mer om fasta tandställningar här

Facemask

Tandställningen Facemask består av två delar. En akryldel i munnen med "metallarmar" som fästs i masken med hjälp av gummisnoddar. Akryldelen limmas på tänderna, medan själva ansiktsmasken är löstagbar.

Läs mer om Facemask här

Aktivator

Aktivator är en avtagbar tandställning som kan användas när den övre och undre käken inte passar ihop. Oftast används den för att korrigera ett förstorat överbett. Behandlingen förbättrar både stabilitet och tuggförmåga.

Läs mer om aktivator här

Quad Helix

När överkäken nehöver expanderas används exempelvis Quad Helix som behandlingsmetod. Två ringar limmas runt kindtänderna i överkäken och ansluter tandställningen. 

Läs mer om Quad Helix

Plate

Plate är en tandställning som ofta används i samband med övergången från mjölktänder till permanenta. Plattan kan användas när tänder i överkäken exponeras bakom de nedre. 

Läs mer om  Plate

RME 

RME används när överkäken är mindre än underkäken. Med hjälp av en skruv kan du själv spänna tandställningen för att vidga överkäken.  

Läs mer om RME

Forsus™ fatigue resistant device

Om en fasttandställning inte kan korrigera bettet med hjälp av gummisnoddar kan Forsus ™ Fatigue Resistant Device  användas. 

Läs mer om Forsus fatigue resistant device här

Tandregleringscheck

Barn som lider av grava bettfel kan tilldelas en tandregleringscheck. Aqua Dental är en auktoriserad klinik för att ta emot barn med tandregleringscheckar från Stockholms läns landsting. 

Läs mer om Tandregleringscheckar här

Specialisttandvård för barn

På Aqua Dental satsa  vi stort på barntandvården. Vi har flera olika specialisttandläkare att tillgå vid större besvär. 

Läs mer om vår barntandvård här

Kontakta oss

Om du söker tid för undersökning, tandhygienist eller akuttandvård går det bra att använda vår onlinebokning. För konsultationer och andra frågor hänvisar vi till vårt servicecenter på 010 - 188 00 00.