Tandreglering justerar tändernas position i munnen. Det finns tandställningar som passar både vuxna och barn beroende på bettfel, problematik och livsstil. Klassisk räls, genomskinliga aligners (Invisalign) och den linguala tandställningen Incognito.

Lång erfarenhet och moderna metoder

På Aqua Dental behandlas du av några av Sveriges mest erfarna tandläkare och specialister inom tandreglering. Tandläkarnas kunskap och kompetens kombineras med väl beprövade metoder. Med den senaste tekniken och ett personligt bemötande gör vi allt för att leverera bästa möjliga resultat. På Aqua Dental tar vi emot patienter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg, Åre, Östersund och Västerås.


Vi arbetar med alla typer av tandställningar, från den traditionella fasta rälsen till nya och osynliga alternativ som Incognito och den avtagbara och genomskinliga Invisalign. 

Våra tandläkare arbetar i stort sätt uteslutande med tandreglering och har lång erfarenhet av att skapa nya leenden. Kombinationen av kunskap, välbeprövade metoder och modern teknik gör att vi kan anpassa våra behandlingar efter dina förutsättningar och behov. Oavsett bakomliggande orsak kan vi med hjälpa av ortodonti hjälpa dig att skapa eller återskapa ditt leende.
Vår erfarenhet och kunskap är den främsta garantin för ett lyckat slutresultat. 

Om du är intresserad av att justera tändernas position med hjälp av en tandställning kan vi hjälpa dig. Det första steget är att anmäla ditt intresse för tandreglering. Fyll i formuläret intill för att anmäla ditt intresse för tandreglering så kommer vi att kontakta dig för att boka in en konsultation. 

 

Hos oss kan du känna dig trygg med att du får det snabbaste och på lång sikt bästa resultatet.

 

Är du intresserad av tandreglering? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig för att boka in ett första konsultationstillfälle.

Våra tandställningar

Det finns en mängd tandställningar att välja bland och en rad faktorer som spelar in för att hitta den lösningen som bäst lämpar sig. Det finns två huvudtyper av tandställningar; de som sitter fast och de som går att ta av.

Fast tandställning
Den fasta tandställningen är den vanligaste för att justera tändernas läge. Det är en tandställning som du har dygnet runt och som sitter fast på tänderna.


Avtagbar tandställning
Denna används oftast vid lättare bettfel, eller till barn med mjölktänder. Som namnet förklarar går den här typen av tandställning att ta av, även om den oftast ska vara på större delen av dygnet.

För att ta reda på vilken metod som passar dig bäst rekommenderar vi dig att boka in en konsultation hos några av våra ortodontister. För den som vill gå vidare med tandregleringsbehandling dras kostnaden för konsultationen av från din behandlingskostnad.

Invisalign

Invisalign är en avtagbar tandställning och en tandregleringsmetod som består av genomskinliga individuellt anpassade skenor. Tandställningen är i stort sett osynlig och oerhört flexibel samtidigt som den ger exakta resultat.

Fast tandställning

Buccal tandställning, den fasta tandställningen kallas ofta för räls. Att justera tänderna med den klassiska rälsen är välbeprövat och precist. Med hjälp av fästen på tänderna och en tunn ståltråd justeras tändernas position. Tandställningen kan göras med tandfärgade fästen för upplevas som mer estetiskt tilltalande.

Incognito

Incognito är en fast tandställning som ger lika exakta resultat som en klassisk räls, men som fästs på tandradens insida och som därför är osynlig utifrån. 

Vad är tandreglering?

Tandreglering eller ortodonti, är en behandling för att justera tändernas position. Med hjälp av olika tandställningar ändrar man tändernas läge, successivt över tid. 


Varför behöver man tandreglering?

Det kan finnas flera anledningar varför du vill rätta till dina tänder. Kanske är det av estetiska skäl, om du är missnöjd med hur dina tänder ser ut. Behandlingen kan på så vis stärka både din självkänsla och ditt självförtroende genom att ge dig ett vackrare leende. Tandreglering har också stora fördelar för munhälsan. Att rätta till sneda tänder ger dig bättre tuggfunktion och minskar slitaget på dina tänder. Tänderna kan då upplevas som lättare att rengöra vilket ytterligare bidrar till allmänt bättre välmående.


Ökad livskvalité

Tandreglering kan innebära stora förbättringar av din livskvalitet. Behandlingen kan behövas vid sneda eller trångställda tänder, uttalade över- och underbett samt andra bettfel. Bettproblematik och felställda tänder kan nämligen leda till större besvär i vuxen ålder som spänningshuvudvärk, nacksmärtor och tandslitage. Är du vuxen och upplever något eller några besvär är det inte för sent för tandreglering. Man kan få hjälp med många av besvären med tandställning, även i vuxen ålder.

Behandling med tandreglering

Hur tandreglering går till beror på vilken metod som används. Det som är gemensamt för alla är att de skapar ett tryck som över tid flyttar tänderna. Du kommer behöva gå till tandläkaren på regelbundna kontroller ungefär var fjärde till var åttonde vecka för att justera tandställningen. När ni är nöjda med resultatet tas tandställningen av. Du får då en så kallad retainer som ska se till att stabilisera resultatet.


Kan vuxna reglera tänderna?

Allt fler vuxna väljer att skaffa tandställning. Det är antagligen för att utbudet av tandställningar har vuxit. Även hos oss på Aqua Dental ser vi en ökad efterfrågan av tandregleringsbehandlingar hos vuxna. Vi får ibland frågan om det är mer problematiskt att genomföra en tandreglering som vuxen, men svaret är nej. Många patienter upplever förhöjd livskvalitet efter sin behandling, vilket vi ser som en stor anledning till att genomgå en tandregleringsbehandling.


Vad kostar tandställning för vuxna?

Vad tandreglering kostar beror på ett flertal faktorer. Några av dessa är vilken tandställning som används, om regleringen omfattar ena eller båda käkarna, samt hur komplicerat ditt fall är. Andra aspekter som spelar in är eventuell taxa för specialist, val av vita fästen och timdebitering vid speciella fall. Vanligtvis kostar en tandreglering hos oss från 25 000 kronor. Vid en konsultation med någon av våra tandläkare får du en prisuppskattning för just din behandling.

Det här brukar våra patienter fråga oss om:

Vilken metod ska man välja för att justera tänderna?

Det är inte alltid enkelt att välja den tandregleringsmetod som är rätt för dig. Vill du ha ett så effektivt och exakt resultat som möjligt är den klassiska tandställningen, rälsen, fortfarande att föredra. Hos oss kan du få den med vita tandfärgade fästen, vilket gör att tandställningen syns mindre. Önskar du en helt osynlig tandställning kan rälsen även placeras på tandradens insida. Processen bygger på samma principer som de traditionella rälsen.

Att reglera tänderna med en genomskinlig skena växer i popularitet. Dessa är nästintill osynliga och tillverkas efter en avgjutning av dina tänder.

Läs mer om tandreglering

Efter behandling med tandreglering

När du är klar med din tandreglering kan du behöva fortsätta jobba på tändernas position med hjälp av en retainer-skena för att förhindra att tänderna glider tillbaka till sin ursprungsposition. Hur länge du ska använda din retainer beror på flertalet faktorer, till exempel vilken typ av retainer du har samt hur gammal du är. Har du tandställning som vuxen och får en lingual retainer, det vill säga en fast tråd på tandradens insida, bör du låta den sitta resten av livet. Har du en plastskena bör du använda den varje natt i minst fem år. En del får därefter vidare rekommendationer. Individuella aspekter påverkar också och det är därför viktigt att du följer din tandläkares instruktioner.

Mer om efterbehandling

Tandställning för barn

På Aqua Dental tar vi på utvalda kliniker emot barn för tandreglering. Vi är även auktoriserade att ta emot tandregleringscheckar på vissa orter. Ni kan alltså välja att era barn genomgår tandreglering på någon av våra kliniker. Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig på din ort. 

Läs mer om barntandvård

Boka tid för konsultation om tandreglering

Om du är intresserad av tandreglering och vill boka en tid för en konsultation är det enklast att fylla i formuläret ovan så kommer vi att ringa upp för att boka in en tid för ett konsultationstillfälle. Våra tandläkare tar emot patienter för tandreglering i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås och Helsingborg.

Fyll i formuläret här

Vanliga frågor

Det är svårt att på förhand, utan en undersökning, säga vad en tandregleringsbehandling kommer att kosta. Det behövs en konsultation och en undersökning för att avgöra hur omfattande bettproblematik du har. Sedan finns det även andra faktorer som kan påverka behandlingens slutgiltiga pris. Exempelvis vilken typ av tandregleringsmetod du väljer, omfattningen på behandlingen, specialisttandläkare och eventuella förbehandlingar.

Invisalign som tandregleringsmetod fungerar i de allra flesta fall och många av de vanligaste bettfelen kan justeras med Invisalign. Vilken tandställning som är bäst lämpad för att åtgärda din bettproblematik är individuellt. 

Din tandregleringsbehandling avslutas när alla tänder nått önskad position och både du och din tandläkare är nöjda med resultatet. För att tänderna ska hålla sig på plats får du en retainer. Det kan vara en tunn tråd på tandradens baksida eller en plastskena att använda nattetid. Vilken typ av retainer och hur länge du ska använda den är individuellt. 

Många reglerar sina tänder redan som barn men det är aldrig försent att justera dina tänder. Många väljer att justera tänderna med tandställning senare i livet. Det finns många olika metoder som kan reglera tändernas position i munnen.

Vi är anslutna till Försäkringskassan. 

 Läs mer om det statliga tandvårddstödet.