Allt du behöver veta om Invisalign

Tandställningen Invisalign reglerar tänderna med hjälp av en serie löstagbara genomskinliga plastskenor. Tandskenorna är individuellt anpassade och byts ut varje till varannan vecka och tänderna kommer gradvis att röra sig i riktning mot det beräknade slutläget.

Tekniken går framåt, även inom tandvården. Nya metoder för tandreglering har tagits fram som både är effektiva för behandlaren såväl som anpassade efter människorna som ska nyttja dem. Invisalign är en uttagbar tandställning som blivit ett populärt alternativ till den klassiska tandregleringsmetoden räls.   

 

En behandling med Invisalign består av skräddarsydda, genomskinlig skenor tillverkade av plast. Invisalign är en tandställning som är nästintill osynlig och tack vare 3D-teknik finns det möjlighet att se simulerat slutresultat redan innan du påbörjar behandlingen.


Vad är Invisalign?

Invisalign är ett tandställningssystem som är uppbyggt av en serie genomskinlig skenor som med jämna mellanrum byts ut under behandlingens gång. Plastskenorna är individuellt anpassade och flyttar tänderna stegvis till önskad position. Invisalign är dessutom en väldigt flexibel tandregleringsmetod då skenorna kan tas ut under kortare stunder, exempelvis vid måltider eller möten. En Invisalign-behandling är ett bra alternativ då den kan anpassas efter dina behov. Många patienter som tidigare avstått från tandreglering har med Invisalign tillgång till en smidig och mer diskret tandställning. Det är dock viktigt att betona att Invisalign inte är en färdig produkt som ger samma resultat oberoende av den behandlande tandläkaren.

Så går en behandling med Invisalign till

Det finns många olika anledningar till att ett bett behöver justeras. Tänderna kan vara snedställda, sitta för tätt, patienten kan ha gluggar eller lida av olika former av bettproblematik. Men oavsett orsak till tandregleringen görs alltid en utredning av bettet och den behandlande tandläkaren diskuterar tillsammans med patienten potentiella behandlingsmetoder, individuella förutsättningar och förväntningar. 

 

En behandling med Invisalign inleds med att röntgenbilder och kliniska fotografier tas. Sedan görs även ett digitalt avtryck av dina tänder, för att möjliggöra skapandet av en 3D-modell av dina tänder. Med hjälp av dagens moderna teknik görs en analys av bettet, en modell av slutmålet tas fram och en tidsram sätts upp för hur lång tid behandlingen uppskattas ta. Med hjälp av ett 3D-program kan du alltså på förhand se slutresultatet av din behandling. 

 

Under behandlingens gång byter patienten ut de individuellt framtagna skenorna med jämna mellanrum. Exakt hur ofta Invisalign-skenorna byts ut är individuellt och beror på behandlingsplanen. I och med bytet av de individuellt anpassade skenorna kommer tänderna att flytta sig steg för steg. Patienten kommer att byta skenor tills dess att tänderna stegvis flyttat sig till det planerade slutmålet. 

 

Efter avslutad Invisalign-behandling så måste bettet stabiliseras för att det inte ska krypa tillbaka till sin ursprungsposition. Detta görs antingen med hjälp av en retainer (en tunn tråd på tandradens baksida) eller en nattskena. Hur länge eller vilken metod som är bäst är individuellt. 


Pris på Invisalign-behandling

Hur mycket en Invisalign-behandling kostar är svårt att säga utan att en konsultation har genomförts. Priset på tandreglering med Invisalign varierar på grund av att det är patientens behov och individuella förutsättningar som står i fokus. Det betyder att vissa bettfel kan justeras under kortare behandlingsperiod medan annan, mer komplex korrigering kräver en mer omfattande behandling, detta i sig medför att priset på Invisalign skiljer sig åt. På Aqua Dental kan du genomgå en behandling med Invisalign från 25 000 kronor.

 

Invisalign för ungdomar 

De barn som har tilldelats en tandregleringscheck via Region Stockholm har möjlighet att genomföra sin behandling kostnadsfritt hos Aqua Dental. En nyhet från och med 2019 är att checken kan uppgraderas från konventionella tandställningar till en behandling med Invisalign för 14 900 kronor. Som Sveriges största privata aktör inom ortodonti har vi dessutom alltid korta väntetider. 

 

Hur lång tid tar behandling med Invisalign?

Att uppge exakt hur lång tid en behandling med Invisalign tar är omöjligt då det varierar mellan olika patienter. Beroende på hur stor bettjusteringen är kan behandlingslängden variera mellan 3 och 18 månader. Du kommer däremot att få en uppskattad behandlingslängd när du och din tandläkare går igenom planen för din Invisalign-behandling. Du kommer dessutom att få se ditt nya leende innan behandlingen påbörjas med hjälp av det smarta 3D-verktyget. På så sätt kan det kännas lättare att genomgå behandlingen då du på förhand vet ungefärligt hur resultatet kommer att bli. 


Vilka bettfel kan behandlas med Invisalign?

Innan en tandregleringsbehandling påbörjas måste man göra en noggrann bedömning av bettet. Detta eftersom tänder, bettproblematik och käkar skiljer sig mellan patienter och det är viktigt att rätt person behandlas med rätt metod för att få det bästa resultatet.  Över sex miljoner människor har fått hjälp av Invisalign. En erfaren Invisalign-certifierad ortodontist kan bäst bedöma om Invisalign är rätt för dig och dina specifika behov. 


Invisalign kan exempelvis användas för att korrigera:

Fördelar med Invisalign

Det finns många fördelar med Invisalign och nedan listas några av dem: 

 

  • Redan innan din behandling påbörjas så kommer du att få en tydlig behandlingsplan och kan direkt se hur ditt slutresultat kommer att se ut. 

 

  • En tandreglering med Invisalign är nästintill osynlig. De indviduellt framtagna skenorna är genomskinliga vilket gör att få kommer att se dem eller att du genomgår en tandregleringsbehandling. 

 

  • Skenorna är avtagbara vilket gör det enkelt att upprätthålla en god munhygien. Du kan dessutom ta ut skenorna vid måltider eller speciella tillfällen som exempelvis möten eller presentationer. 

 

  • Tandreglering med Invisalign är en bekväm tandregleringsmetod eftersom det varken finns metallfästen eller trådar som kan stickas eller orsaka irritation i munnen. 

 

  • Det finns heller inte några mat-restriktioner vid en Invisalign-behandling. Du tar enkelt ur tandställningen när du ska äta och dricka. 


Resultat

Över femton miljoner människor har reglerat tänderna med hjälp av Invisalign. Metoden har funnits länge och resultaten är slående. För att uppnå bästa möjliga resultat på beräknad tid är det viktigt att du använder tandställningen så mycket som möjligt, helst 20 till 22 timmar per dygn. Bäst är om du bara tar av dig tandställningen när du ska äta eller dricka. 

  

När din behandling med Invisalign är avslutad kan du behöva en retainer för att stabilisera och hålla tänderna på plats. En retainer får man antingen i form av en nattskena eller en ståltråd som fästs bakom tänderna. Exakt vilken modell och metod som passar dig bäst avgör den behandlande tandläkaren. Vi har flera nöjda patienter som har behandlats med Invisalign.


Invisalign på Aqua Dental

På Aqua Dental träffar du några av landets främsta och mest erfarna alignersdedikerade specialisttandläkare, som individuellt har behandlat tusentals patienter med konventionell tandställning och nu även har fördjupat sig i Invisaligns tandregleringssystem. 

  

Vi ser stora möjligheter med det sofistikerade planeringsverktyget och drivs av att utmana gamla sanningar genom komplexa tillämpningar med Invisalign. Tack vare omfattningen på vår ortodontiverksamhet har dessutom ett enormt kunskapsutbyte vuxit fram inom organisationen, vilket innebär att våra tandläkare har möjlighet att dra nytta av varandras erfarenheter och rådgöra om specifika fall. 

 

Invisalign på flera orter

Du kan genomgå en behandling med Invisalign på våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Helsingborg, KarlstadÖstersund och Åre


Genom att välja Aqua Dental kan du känna dig trygg med att:

  • Vi kan alla aspekter av processen och har förståelse för metodens begränsningar och förutsättningar.


  • Du får tillgång till kontinuerlig service och rådgivning under hela din behandling. Vi strävar efter att du ska känna dig som vår enda och viktigaste patient.

  • Varje unikt fall behandlas effektivt och framgångsrikt med fokus på resultat.

  • Du får realistiska förväntningar på behandlingsplan, tid och resultat. Vi värnar om din tid och dina pengar och vill att varenda investerad krona ska reflekteras i slutresultatet.


Delbetala din tandreglering

För dig som önskar dela upp din betalning när du genomgår en tandregleringsbehandling erbjuder vi nu förmånliga delbetalningslösningar från 300 kronor i månaden. Månadskostnaden baseras på din behandlingskostnad och du gör en enkel ansökan via sms eller i receptionen på kliniken. Du får svar på om du är berättigad lösningen redan efter 15 sekunder. Läs mer här.


Vill du veta mer om Invisalign? 

Är du intresserad av tandreglering med Invisalign? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Som patient är det lätt att få uppfattningen att Invisalign är en komplett behandling som man köpa hos vem som än erbjuder det. Men de bedömningar och avvägningar som tandläkaren gör under behandlingsförloppet är avgörande för slutresultatet.

Det är därför viktigt att en behandling med Invisalign betraktas som vilken annan tandregleringsbehandling som helst. Det är ett verktyg som tandläkaren använder för justera och korrigera bettet. Diagnos och terapiplanering är bland de viktigaste momenten i behandlingen och det är tandläkaren som ansvarar för behandlingsplan och kommunikation med patienten, även om skenorna tillverkas av tekniker i ett laboratorium. När den inledande scanningen har gjorts specificerar tandläkaren ett detaljerat schema över vilka förflyttningar av tänderna som ska åstadkommas. Det betyder att ditt leende, bett och tandhälsa på sikt endast kan förbättras i den utsträckning som tandläkaren besitter klinisk och teknisk kompetens inom området. Därför är det viktigt att välja en erfaren och kompetent specialisttandläkare när du ska reglera dina tänder.

Bloggaren Alice Stenlöf är en av dem som har justerat sina tänder med hjälp av Invisalign. Här kan du se när hon får sina skenor hos tandläkaren.

Gör det ont?

Nej. En behandling med Invisalign gör inte mer ont än konventionell tandställning, snarare upplever patienterna mindre besvär. Däremot kan det ömma lite i tänderna när du byter dina skenor. Den ömmande känslan är bara positiv då det betyder att skenorna pressar tänderna och att regleringen pågår som den ska.

När ska skenorna användas?

Tandställningen ska användas under hela dygnet. Du behöver inte ta av dig skenorna för annat än måltider, tandborstning och övrig munhygien.

Hur långa stunder kan jag ta ut skenorna?

Försök att ha skenorna i munnen så mycket som du kan, annars kan behandlingstiden förlängas. Allra bäst är om du endast tar ut skenorna vid måltider och har dem i munnen i omkring 20 - 22 timmar per dygn.

Vad menas med genomskinliga skenor?

Skenorna som används för att flytta tänderna när man använder denna tandställning är gjorda i plast och helt genomskinliga. Det gör att de syns minimalt när du skrattar eller pratar. Skenorna är framtagna för att passa just dina tänder, vilket gör att de följer tandraden och inte syns mer än nödvändigt.

Hur gör jag rent skenorna?

Bäst gör du rent dina skenor genom att skölja dem i ljummet vatten.

Kommer talet att påverkas av att jag har skenorna i munnen?

När du reglerar dina tänder, oavsett metod, är det en viss anpassningsperiod i början av behandlingen då du ska vänja dig vid din tandställning. Däremot uppger de allra flesta patienter att de inte har några svårigheter med att prata med skenorna i munnen.

Har du frågor eller vill boka en tid för en konsultation? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om Invisalign

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.