Tandställning: Räls eller osynlig

Det finns många olika tandregleringsmetoder att välja bland. Vi jämför klassisk räls, tandställning på tandradens insida och skenor. Här är för- och nackdelarna med de olika metoderna.

Dåligt självförtroende och minskat välmående kan vara resultatet av sneda tänder och ett ojämnt leende. På Aqua Dental är vi specialister på tandreglering och på våra kliniker arbetar några av Sveriges främsta ortodontister. Hos oss får du hjälp att välja rätt tandställning efter just dina individuella behov.

Tandreglering är en behandlingstyp som behövs när tänderna har vuxit snett, sitter för tätt eller om du har någon annan bettproblematik. För att åtgärda den typen av bettfel kan tandreglering med tandställning vara nödvändig. Det finns flera olika sorters tandställningar, både fasta och avtagbara. Vi kan hjälpa dig att avgöra vilken metod som är mest lämpad för att åtgärda din problematik. 

Boka tid för konsultation direkt

Om du går och funderar på tandreglering är det första steget att boka en tid för konsultation. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Lång erfarenhet och hög kompetens

Hos oss på Aqua Dental är kvalitet och expertis viktigt. Hos oss arbetar experter på alla typer av tandreglering och vi kan därför erbjuda ett brett sortiment. Hos oss kan du behandlas med allt från den traditionella fasta tandställningen till nya revolutionerande metoder som Incognito, eBRACE, Invisalign, Clear Aligner och Inman Aligner. Vårt team har lång erfarenhet och hög kompetens, att kunna erbjuda de bästa och mest moderna metoderna gör att vi kan garantera våra patienter det bästa resultatet på lång sikt.

Varför behövs tandreglering?

Många väljer att justera sina tänder av estetiska skäl. Kanske är du missnöjd med ditt leende eller hur tänderna ser ut. Då kan en tandregleringsbehandling stärka självkänslan och självförtroendet. Behandlingen kan även ha många fördelar för munhälsan. Att räta ut sneda tänder kan bidra till att ge dig en bättre tuggfunktion och minska slitaget på tänderna. Dessutom kan det kännas enklare att rengöra tänderna vilket i sig bidrar till ett större välmående. 

Hos oss på Aqua Dental är kvalitet och expertis viktigt. Hos oss arbetar experter på alla typer av tandreglering och vi kan därför erbjuda ett brett sortiment. Hos oss kan du behandlas med allt från den traditionella fasta tandställningen till nya revolutionerande metoder som Incognito, eBRACE, Invisalign, Clear Aligner och Inman Aligner.

Vårt team har lång erfarenhet och hög kompetens, att kunna erbjuda de bästa och mest moderna metoderna gör att vi kan garantera våra patienter det bästa resultatet på lång sikt. Varför behövs tandreglering? Många väljer att justera sina tänder av estetiska skäl. Kanske är du missnöjd med ditt leende eller hur tänderna ser ut. Då kan en tandregleringsbehandling stärka självkänslan och självförtroendet. Behandlingen kan även ha många fördelar för munhälsan. Att räta ut sneda tänder kan bidra till att ge dig en bättre tuggfunktion och minska slitaget på tänderna. Dessutom kan det kännas enklare att rengöra tänderna vilket i sig bidrar till ett större välmående.

Vi emot ett begränsat antal tandregleringscheckar för barn och ungdomar. Om du vill veta mer, klicka här

Nästan osynliga

De finns flera olika typer av moderna och nästintill osynliga tandställningar som kan hjälpa dig att korrigera dina bettfel och snedställda tänder.  

1. Nästan helt osynliga
Invisalign och Clear Aligner består av genomskinliga skenor vilket gör att de knappt syns. 

2. Bekväm och smärtfri
Om du väljer de genomskinliga skenorna finns det inte några metallfästen eller vassa trådar som kan stickas eller irritera i munnen.

3. Flexibel
Dessa system är flexibla och kan tas ut under kortare stunder. Exempelvis vid viktiga möten eller måltider.

4. Tydliga resultat 
Redan i början av behandlingen får du en behandlingsplan och ett uppskattat slutresultat.

Klassiska rälsen

Rälsen är en klassisk tandställning och en välbeprövad metod för tandreglering. 

1. Exakt resultat
Med hjälp av den precision man kan uppnå med den fasta buccala apparaturen kan man säga att med denna metod kan man uppnå de mest exakta resultaten.

2. Tandfärgade brackets
Vi erbjuder nu tandfärgade brackets till den klassiska rälsen, vilket gör att den syns mindre och blir mer estetiskt tilltalande. 

3. Hållbara resultat
Det här är en beprövad tandregleringsmetoden och om du följer tandläkarens instruktioner är resultatet väldigt hållbart.  

4. Kan inte tas ut
Eftersom tandställningen är fast och inte går att ta ut är det möjligt att vara väldigt exakt och precis i tändernas slutgiltiga placering. 

Osynliga tandställningar

Ett annat alternativ är tandställningar som fästs på tandradens insida, exempelvis Incognito eller eBRACE.

1. Helt osynlig behandling
Den här behandlingen syns inte eftersom fästena sitter på tändernas insida. 

2. Lika exakta resultat
De linguala tandställningarna kan ge lika exakta resultat som de som fästs på tändernas utsida.

3. Lika hållbara resultat
Eftersom de linguala modellerna sitter på tandradens insida kan resultaten likställas med de resultat man kan få med de system som sitter på tandradens utsida. För att resultatet ska vara hållbart är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner.

4. Kan inte tas ut 
Eftersom tandställningen sitter fast och inte kan tas ut blir resultaten mer precisa och tandradens slutgilitiga placering kan bli väldigt exakt. 

För dig som önskar dela upp din betalning när du genomgår en tandregleringsbehandling erbjuder vi nu förmånliga delbetalningslösningar från 300 kronor i månaden. Månadskostnaden baseras på din behandlingskostnad och du gör en enkel ansökan via sms eller i receptionen på kliniken. Du får svar på om du är berättigad lösningen redan efter 15 sekunder. Läs mer här.

Allmäntandläkare nischade inom tandreglering

Christine Beiring, nischad inom estetisk tandvård, certifierad på Invisalign
Gun Norberg, nischad inom estetisk tandvård, certifierad på Invisalign
Gunilla Lindskog Camber, nischad inom estetisk tandvård, certifierad på Invisalign
Kristina Engholm Norberg, nischad inom estetisk tandvård, certifierad på Invisalign
Sven Öqvist, nischad inom estetisk tandvård, certifierad på Invisalign

Specialisttandläkare ortodonti

Anette Fransson (Senior Advisor och PhD)
Hanna Granmo
Johan Wetterqvist
Flora Rissler
Sanja Cof
Sara Ghasemi
Sarit Silkestrand

Tandsköterskor ortodonti

Khamail Sabbar
Raquel Siljendal
Sara Holtenkrans
Sonya Quisbert

Assistenter ortodonti

Anita Trory
Frida Ripa
Jenny Schultz
Kajsa Lacorazza
Suzana Trajce

Är du intresserad av tandställning? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort för att boka in en tid för en konsultation.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.