Vad gör en ortodontist? 

Ortodonti även kallat tandreglering, är en metod för att behandla felställning på bettet. En ortodontist kan korrigera ett bett av både kosmetiska och funktionella skäl.

En ortodontist är en specialisttandläkare inom tandreglering som främst fokuserar på att tandreglera trångställningar, glesställningar, överbett eller underbett. Detta görs vanligtvis med tandställningar och förbättrar både utseendet och funktionen på dina tänder och ditt bett.

Inom ortodontin behandlas ojämnheter i bettet och oproportionella förhållanden mellan käkarna. En ortodontist är en tandläkare som efter sin tandläkarexamen har genomgått en specialistutbildning inom tandreglering. En allmäntandläkare arbetar också med tandreglering medan en ortodontist enbart arbetar med tandreglering och bettproblematik.

 

Specialist på tandreglering

Ett bettfel uppstår ofta när bettet utvecklas och den vanligaste orsaken till bettproblematik är ärftlighet. Men ett bettfel kan även uppkomma på grund av yttre faktorer som exempelvis tandpressning eller om du som barn sugit mycket på napp eller tumme. En ortodontist hjälper dig att korrigera problematiken vanligtvis med hjälp av tandställning. 


Eftersom ortodontiska problem oftast uppstår under barndomen eller tidig tonårstid är ortodontister experter på att arbeta med barn och ungdomar. En ortodontist kan korrigera överbett och underbett, krokiga tänder, och annan bettproblematik som kan påverka utseendet och funktionen på ditt leende.

 

Vad gör en ortodontist?

En ortodontist är tränad och kvalificerad att diagnostisera, förebygga och behandla olika former av bettfel med tandställningar. Här är några av de huvudsakliga uppgifterna och funktionerna som en ortodontist utför:


  • Diagnostiserar bettproblematik: Ortodontister identifierar olika typer av bettfel och oregelbundenheter i tandstrukturer. De använder röntgenbilder, avtryck och andra diagnostiska verktyg för att noggrant kunna bedöma din tandhälsa och ditt bett.


  • Skapar behandlingsplaner: Baserat på diagnosen utvecklar ortodontisten en skräddarsydd behandlingsplan för varje patient. Denna plan inkluderar ofta användning av tandställningar, både traditionella och moderna alternativ som osynliga tandställningar.


  • Övervakning och justering: Under hela behandlingen övervakar ortodontisten noggrant dina framsteg och gör regelbundna justeringar av tandställningen för att säkerställa att tänderna flyttas på rätt sätt och i rätt takt.


  • Behandling av bettrelaterade problem: Utöver att behandla problem som överbett, underbett och andra bettrelaterade problem som kan påverka tuggfunktionen och din allmänna tandhälsa kan ortodontister även korrigera kosmetiska bettfel.


Hur träffar jag en ortodontist?

För att bli behandlad av en ortodontist behöver du oftast en remiss från din allmäntandläkare. Vanligtvis upptäcks ett bettfel under en rutinundersökning och om din tandläkare bedömer att du är i behov av tandreglering kommer du att remitteras till en ortodontist som sedan lägger fram en behandlingsplan. Om du vill träffa en ortodontist av kosmetiska skäl är första steget att boka en konsultation så att ortodontisten kan lägga fram en behandlingsplan utifrån dina behov.

 

Ortodontister på Aqua Dental

På Aqua Dental arbetar flera erfarna och kunniga ortodontister för att hjälpa dig som patient. Våra ortodontister har erfarenhet av att korrigera bett både av kosmetiska och funktionella skäl. På Aqua Dental arbetar ortodontister med alla typer av tandställningar, från den traditionella rälsen till osynliga avtagbara skenor som Invisalign ™. Våra ortodontister hjälper dig att hitta vilken typ av tandställning som passar dina behov bäst och gör detta i samråd med dig utifrån dina förutsättningar och preferenser.

 

Om ditt barn har en bettavvikelse som bedöms kunna orsaka bland annat funktionell problematik kan ditt barn ha rätt till en så kallad tandregleringscheck. Det innebär att landstinget bekostar behandlingen och du och ditt barn kan själva välja vilken mottagning ni vill besöka. Vi på Aqua Dental tar vi emot barn med tandregleringscheckar. Är du intresserad av att korrigera ditt bett? Fyll i formuläret nedan för att få träffa en av våra erfarna ortodontister så hör vi av oss så fort vi kan.

Information om artikeln

Relaterat till ortodontist

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.