Ortodonti

Nästan all form av bettproblematik kan justeras med hjälp av tandställning. På Aqua Dental har vi några av landets främsta specialisttandläkare inom ortodonti.

Vill du ha rakare tänder och vackrare leende men inte gå runt med en synlig tandställning? Det finns bra alternativ på marknaden till de fasta tandställningarna.

Ortodonti kallas vanligtvis för tandreglering och behövs när tändernas position måste justeras på grund av att de vuxit snett, sitter för tätt eller för glest. Ibland kan det räcka att dra ut en tand för att tänderna ska få tillräckligt med plats i käken men oftast krävs en justering med hjälp av en tandställning. Inom ortodonti är det viktigt att inte skynda på behandlingen eftersom det då kan finnas risk att tänderna tar skada. Därför krävs det en noggrann planering och att tänderna förflyttas steg för steg med hjälp av en tandställning. Det kan ta allt från några månader till ett par år beroende på bettproblematikens omfattning.


Vad är ortodonti

Ortodonti är en odontologisk specialitet och innebär att tandläkaren efter sin examen har genomgått en specialistutbildning inom tandreglering. Den problematik som behandlas inom ortodontin är ojämnheter i bettet och oproportionella förhållanden mellan käkarna. Även medfödda, ärvda eller förvärvade bettfel behandlas inom området ortodonti.

Att en patient vill genomgå en ortodontisk behandling, en tandreglering, kan ha estetiska eller funktionella skäl. Det kan handla om att förbättra patientens utseende men de kan även handla om att återskapa funktion.


Så går det till

Innan du påbörjar en tandregleringsbehandling så görs en noggrann undersökning och röntgenbilder tas för att tandläkaren ska få en tydlig bild av bettproblematiken. Utifrån undersökningen och de bilder som tas görs en terapiplanering av tandläkaren som är specialist inom ortodonti. När en behandlingsplan är fastställd kan behandlingen påbörjas, hur den ser ut beror på behandlingens omfattning, vilken typ av bettproblematik patienten har samt val av tandställning.


Olika typer av tandställningar

Inom ortodoni finns det olika tandregleringsmetoder att tillgå. De olika tandställningarna är lämpade för olika typer av bettproblematik och behov. Ofta pratar man om fasta tandställningar till dessa räknas de buccala (tandställning på tändernas framsida) och linguala (tandställning på tändernas baksida). Ett annat alternativ är avtagbara tandställningar, så kallade aligners. Dessa består av individuellt framtagna skenor som vid behov går att ta av.

Att ha tandställning ska inte göra ont men det kan i början kännas ömt och ta en stund att vänja sig vid att ha något extra i munnen.


Specialister inom ortodoni

När du ska genomgå en tandregleringsbehandling är det viktigt att välja en tandläkare med lång erfarenhet och stor kunskap. Det är den främsta garantin för ett lyckat slutresultat. En tandläkare som är specialist inom ortodonti arbetar i stort sett uteslutande med tandreglering vilket gör att de är mest lämpade att se över och hjälpa dig med dina behov.


Noggrann skötsel

När du har tandställning är det viktigt att följa tandläkarens rekommendationer och vara extra noggrann med sina munhygienrutiner. Om du har en fast tandställning fastnar gärna plack och matrester i fästena och det kan orsaka kariesangrepp eller tandköttsinflammation.

Efter en avslutad behandling behöver du oftast ha något som kallas för retainer. Det är oftast en tunn tråd som sitter på tandradens baksida och håller tänderna på plats.

Intresserad av en tandregleringskonsultation?

Information om artikeln

Mer om tandställning

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.