Osynlig tandställning

Allt fler vill justera tänderas position. Med nya flexibla och näst intill osynliga tandställningar är det fler som vågar ta steget och påbörja sin resa mot sitt drömleende.

De senaste åren har det blivit allt mer populärt bland vuxna att justera tänderna med hjälp av tandreglering. Många väljer då att korrigera sina tänder med en osynlig tandställning.

Att justera tändernas position i munnen är något som allt fler vill göra. Men många blir avskräckta när de förställer sig en tandreglering med en klassisk räls. Men i dag finns det flera metoder som kan räknas som en näst intill osynlig tandställning exempelvis Invisalign.Vad är en osynlig tandställning?

En osynlig tandställning är en benämning på tandställningar som är mindre synliga i munnen. Det kan vara en aligner, som Invisalign, som är en genomskinlig skena av plast som gradvis förflyttar tänderna i tandraden. Dessa skenor är inte synliga på socialt avstånd och går att ta ut vilket gör behandlingen flexibel och individuellt anpassningsbar. Det finns även andra typer av osynliga tandställningar som exempelvis Incognito, där fästena placeras på tandradens insida och blir på så sätt en osynlig tandställning eftersom den inte syns från utsidan. Varför väljer många att göra en tandreglering?


En tandreglering kan göras av flera olika anledningar. Det kan till exempel handla om att du vill justera ett bettfel som underbett eller överbett. Men vissa kan vilja justera sina tänder på grund av att de är missnöjda med sina tänders utseende. Exempelvis om du har en glugg mellan tänderna kan du vilja genomgå en tandregleringsbehandling trots att gluggen inte orsakar någon funktionell problematik. 


Många vuxna som väljer att göra en tandreglering vill göra justeringen med en osynlig tandställning eftersom behandlingen blir mer flexibel och anpassad efter de egna behoven och besvären. 


Hur vet jag om en osynlig tandställning är något för mig?

En osynlig tandställning kan korrigera och rätta till många olika typer av estetiska eller fysiska tandbesvär, men det är viktigt att du väljer en behandlingsmetod som passar din mun, dina tänder och den bettproblematik som du vill åtgärda. Därför görs det alltid en noggrann undersökning och konsultation innan det bestäms vilken typ av osynlig tandställning som är bäst lämpad. I dag är tekniken så pass avancerad att de flesta bettfel kan justeras med hjälp av en osynlig tandställning, som Invisalign. Om du trots det skulle vilja ha en fast tandställning finns det olika alternativ att välja mellan. Dels kan du få en buccal tandställning, den klassiska rälsen, med tandfärgade fästen vilket gör den mer estetiskt tilltalande, men du kan även behandlas med en lingual tandställning på tandradens insida. 


Invisalign – genomskinliga och avtagbara skenor (aligners)

Invisalign är en osynlig tandställning som består av skräddarsydda, genomskinliga tandskenor (aligners). Skenorna tas fram för att gradvis förflytta dina tänder till önskade placering. Behandlingen är smärtfri, men skenorna kan ömma lite där du byter ut dem. Den här typen av osynlig tandställning är en mycket populär behandlingsmetod, kanske främst för att skenorna är just osynliga men även avtagbara.


Osynlig tandställning på socialt avstånd

Invisalign som behandlingsmetod är effektiv och kan behandla de flesta bettfelen. Här kombineras tandläkarens erfarenhet med den senaste tekniken för att kunna ge dig en bekväm, flexibel och precis tandreglering. Invisalign-metoden består av en serie genomskinliga skenor av plast som byts ut med jämna mellanrum. Skenorna är individuellt framtagna och gjorda i tunn plast för att passa din tandrad samtidigt som de ska förflytta tänderna i önskad riktning. Eftersom skenorna är unika för dig har de en fin passform och blir som en näst intill osynlig tandställning på socialt avstånd. 


Hur fungerar Invisalign?

Invisalign-skenorna gjuts efter dina tänders form och byts ut med en eller två veckors mellanrum i samråd med din tandläkare. Skenorna är avtagbara men ska bäras omkring 22 timmar per dygn. Att skenorna går att ta av möjliggör en noggrann rengöring och upprätthållande av en god munhygien


Simulerat resultat som visas i förväg

Invisalign är ett resultat av avancerad och modern tandteknologi. Tack vare 3D-teknik kan du, innan påbörjad behandling, få se ett simulerat slutresultat med Invisalign. Det simulerade resultatet kan förstås inte ge ett hundraprocentigt facit, men det ger en god bild av hur bettet kan se ut efter avslutad behandling.


Andra metoder som kallas för osynlig tandställning 

Ett annat alternativ när det kommer till tandreglering med osynlig tandställning är Incognito. Incognito är en lingual tandställning, vilket betyder att tandställningen sitter på insidan av tandraden. Eftersom tandställningen är placerad på tandradens insida syns den inte från utsidan och kan därför benämnas som en osynlig tandställning. Precis som med andra typer av osynliga tandställningar sker tillverkningen av Incognito med hjälp av avancerad teknik. Tandställningen skapas efter dina egna mått och individuella behov och ger därför ett precist och hållbart resultat. 


Vill du boka tid för en konsultation? 

Fördelar med osynlig tandställning


Många väljer att göra en tandreglering med osynlig tandställning tack vare de många fördelarna som finns. Däremot finns det förstås vissa aspekter som kan vara bra att ha i åtanke när du och din behandlare samtalar om vilken tandställning som är bäst för dig.


Fördelar med Invisalign:

  • Ger samma resultat som en synlig fast tandställning (räls).
  • Näst intill osynliga skenor som är bekväma och skonsamma.
  • Osynlig tandställning på socialt avstånd.
  • Flexibla skenor som går att ta ut, till exempel vid måltid.


Viktigt att tänka på:

  • Behandlingen kan ta tid och kräver eget ansvar då du själv ansvarar för att du har skenorna inne i 22 timmar per dygn.

  • Du behöver ha en nattskena eller en retainer (en skena som stabiliserar och fixerar tänderna) efter avslutad behandling. Det gäller dock alla typer av tandställningar och inte enbart osynliga tandställningar som Invisalign.

Hur går en behandling med osynlig tandställning till?


Det första steget i en behandling med en osynlig tandställning är en fysisk konsultation. Då kommer din tandläkare att undersöka ditt bett och dina tänder för att därefter kunna presentera en behandlingsplan.


Behandlingsplan


Om du bestämmer dig för att påbörja en tandregleringsbehandling med en osynlig tandställning görs en behandlingsplan. Därefter röntgas och fotograferas dina tänder för att en 3D-modell ska kunna skapas. Det är denna 3D-modell som sedan visar ett simulerat resultat efter avslutad behandling med Incognito eller Invisalign.

 

Processen kan se olika ut beroende på vilken osynlig tandställning som passar dig bäst. Något som är gemensamt för alla behandlingar är dock att du besöker din tandläkare kontinuerligt. Kontrollerna sker vanligtvis varje eller varannan månad.


Tiden efter behandling

Efter att du har avslutat en behandling med en osynlig tandställning kommer du att gå på kontinuerliga besök hos din tandläkare för att se så att tänderna håller sig i sin nya form. De allra flesta som har genomgått en tandreglering med en osynlig tandställning behöver en retainer, en så kallad stabiliseringsskena. En retainer ser till så att tänderna stannar i sin nya position och inte förflyttar sig tillbaka. Men en retainer används inte bara efter en avslutad behandling med en osynlig tandställning utan behövs vanligtvis alltid efter att du avslutat en tandregleringsbehandling, oavsett tandställning. 


Vad kostar en tandreglering med osynlig tandställning?

Alla tandregleringar är individuella och ser olika ut. Därför går det inte att säga ett exakt pris eller en exakt kostnad, då det kan skilja mycket från fall till fall. Dina förutsättningar, dina tänders skick och vidden av din bettproblematik är exempel på vad som kan påverka priset.


Pris för Invisalign

Generellt sett brukar man säga att en tandreglering med hjälp av Invisalign kostar mellan 25 000 och 50 000 kronor. 


Prisavdrag och delbetalning

Om du väljer att påbörja en behandling hos oss på Aqua Dental drar vi av priset för konsultationen du gör först. Vi erbjuder även förmånliga delbetalningslösningar från 300 kronor i månad helt utan ränta, den står vi för. Du kan läsa mer om vår delbetalningslösning här


Passar en osynlig tandställning dig?


Funderar du på att skaffa en osynlig tandställning? Då kan du boka en konsultation hos någon av våra specialisttandläkare eller nischtandläkare som är experter inom området. Vi på Aqua Dental har lång och beprövad erfarenhet inom tandreglering och har hjälpt tusentals människor med deras leenden. Fyll i formuläret nedan som hör vi av oss så fort vi kan. 

Information om artikeln

Mer om osynlig tandställning

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.