Osynlig tandställning

Diskret och skonsam tandreglering med tandställning som inte syns, Incognito eller Invisalign.

De senaste åren har det blivit allt mer populärt bland vuxna att justera tänderna med hjälp av tandreglering. Funderar du på att göra en tandreglering och vill ha en diskret tandställning som knappt, eller i själva verket inte alls, syns? Då kan en osynlig tandställning vara något för dig.

Tänk dig en effektiv och skonsam tandställning, utan varken trådar eller metall som kan störa. Incognito och Invisalign är två exempel på tandställningar som är mer eller mindre osynliga. Incognito är en osynlig tandställning som sätts bakom tänderna och Invisalign är genomskinliga skenor (aligners) som fästs i munnen. Här berättar vi mer om de olika tandregleringsmetoderna och hur de fungerar.


Varför väljer många att göra en tandreglering?


En tandreglering kan göras av flera olika anledningar. Det kan till exempel handla om att man vill justera ett avstånd mellan två tänder, att man har ett under- eller överbett man vill rätta till eller att man besväras av korsbett. Många vuxna väljer att göra en tandreglering med Incognito eller Invisalign, tack vare att båda metoderna i regel rättar till tänderna snabbare än en mer traditionell tandställning.


Hur vet jag om en osynlig tandställning är något för mig?


En osynlig tandställning kan korrigera och rätta till många olika typer av estetiska eller fysiska tandbesvär, men det är viktigt att man väljer en behandlingsmetod som passar ens mun och tänder. Därför görs det alltid en noggrann konsultation innan det bestäms vilken typ av osynlig tandställning som är bäst lämpad.


Incognito – osynlig tandställning bakom tänderna


Ett annat alternativ när det kommer till tandreglering och osynliga tandställningar är Incognito. Incognito är en lingual tandställning, vilket betyder att tandställningen sitter på insidan av den nedre tandraden.


Hur fungerar Incognito?


Den linguala tandställningen Incognito har samma effekt som en klassisk tandställning med räls. Precis som med andra typer av osynliga tandställningar sker tillverkningen av Incognito med hjälp av avancerad 3D-teknik. Tandställningen skapas efter patientens egna mått och individuella behov och ger därför ett precist och hållbart resultat. Incognito är en väl beprövad tandställning och har skapats av det världsledande företaget 3M Unitek. De är specialiserade på ortodonti (tandreglering) och avancerad tandteknik.


Tidseffektiv tandreglering med lingual tandställning


Incognito är ett populärt val som tandregleringsmetod, bland annat för att det generellt sett tar kortare tid att reglera sina tänder med lingual tandställning. Att en tandreglering med Incognito är tidseffektiv beror till stor del på att tandställningen inte går att byta ut under pågående behandling.


Invisalign – genomskinliga och uttagbara skenor (aligners)


Invisalign består av skräddarsydda och genomskinliga tandskenor (aligners) som är näst intill osynliga. Den här varianten av tandställning är en mycket populär behandlingsmetod när det kommer till tandreglering, kanske främst för att skenorna är utbytbara och knappt syns.


Hur fungerar Invisalign?


Invisalign-skenorna gjuts efter de egna tändernas form och byts ut med en eller två veckors mellanrum i samråd med tandläkare. De aligners som Invisalign består av flyttar tänderna gradvis mot önskat resultat. Invisalign aligners är tunna och bekväma att ha i munnen. Tack vare att skenorna byts ut är det dessutom en hygienisk tandregleringsmetod.


Simulerat resultat som visas i förväg


Invisalign är ett resultat av avancerad och modern tandteknologi. Tack vare 3D-teknik kan man innan påbörjad behandling få se sitt simulerade slutresultat med Invisalign. Det simulerade resultatet kan förstås inte ge ett hundraprocentigt facit, men det ger en god bild av hur bettet kan se ut efter avslutad behandling.

Vill du boka tid för en konsultation? 

Fördelar med osynlig tandställning


Många väljer att göra en tandreglering med osynlig tandställning tack vare de många fördelarna som finns. Däremot finns det förstås vissa aspekter som kan vara bra att ta i beaktande när man ska välja metod.


Fördelar med Incognito:

  • Helt osynlig tack vare fästen på insidan av tänderna

  • Snabb, skonsam och effektiv metod

  • Påverkar inte tal och märks knappt av i vardagen
 


Viktigt att tänka på:

  • Viktigt att man förhåller sig till tandläkarens instruktioner

  • Du behöver ha en nattskena eller en retainer (en skena som stabiliserar och fixerar tänderna) efter avslutad behandlingFördelar med Invisalign:

  • Ger samma resultat som en synlig tandställning (räls)

  • Näst intill osynliga skenor som är bekväma och skonsamma
  • Flexibla skenor som går att ta in och ut, till exempel vid måltidViktigt att tänka på:

  • Behandlingen tar tid och kräver en del tålamod


  • Du behöver ha en nattskena eller en retainer (en skena som stabiliserar och fixerar tänderna) efter avslutad behandling


Hur går en behandling med osynlig tandställning till?


Det första steget i en tandregleringsbehandling är en fysisk konsultation. Incognito eller Invisalign är passande alternativ för de allra flesta och båda metoderna kan förbättra en rad olika besvär. Men en specialisttandläkare behöver först göra en bedömning och analysera patientens tänder.


Behandlingsplan


Om patienten bestämmer sig för att påbörja en tandregleringsbehandling görs en behandlingsplan. Därefter röntgas och fotograferas tänderna för att en 3D-modell ska kunna skapas. Det är denna 3D-modell som sedan visar ett simulerat resultat efter avslutad behandling med Incognito eller Invisalign.

Processen kan se olika ut beroende på vilken tandregleringsbehandling man går igenom. Något som är gemensamt för alla behandlingar är dock att man besöker tandläkaren kontinuerligt. Kontrollerna sker vanligtvis varje eller varannan månad.


Tiden efter behandling

Efter avslutad behandling går man på kontinuerliga besök hos tandläkaren för att se så att tänderna håller sig i sin nya form. De allra flesta som har genomgått en tandreglering med Incognito eller Invisalign behöver en retainer, en så kallad stabiliseringsskena, eller en nattskena. Den justeras med hjälp av specialisttandläkare efter avslutad behandling.


Vad kostar en tandreglering med osynlig tandställning?


Alla tandregleringar är individuella och ser olika ut. Därför går det inte att säga ett exakt pris eller en exakt kostnad, det kan skilja mycket från fall till fall. Patientens förutsättningar, tändernas skick och vidden av tandproblematik är exempel på vad som tas i beaktning när man tar fram ett pris.

Pris för Incognito


En behandling med Incognito brukar kosta runt 50 000-60 000 kronor per käke. Men även här kan det skilja mycket i pris beroende på patientens förutsättningar och individuella behov.


Pris för Invisalign


Generellt sett brukar man säga att en tandreglering med hjälp av Invisalign kostar mellan 20 000 och 45 000 kronor. Priset beror också på om man vill ha skenor på båda tandraderna eller bara i undre eller övre käken.


Prisavdrag och delbetalning

Om du väljer att påbörja en behandling hos oss på Aqua Dental drar vi av priset för konsultationen du först gör. Vi har dessutom förmånliga delbetalningsalternativ hos oss som vi kan berätta mer om.


Vill du veta mer om osynlig tandställning passar dig?


Funderar du på att skaffa en osynlig tandställning? Då kan du boka en konsultation hos någon av våra specialisttandläkare som är experter inom området. Vi på Aqua Dental har lång och beprövad erfarenhet inom tandreglering och har hjälpt tusentals människor med deras leenden. Vi ser fram emot att höra från dig.

Information om artikeln

Mer om tandreglering

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.