Osynlig tandställning

Allt fler vill justera tänderas position. Med nya flexibla och näst intill osynliga tandställningar är det fler som vågar ta steget. Diskret och skonsam tandreglering med tandställning som inte syns.

De senaste åren har det blivit allt mer populärt bland vuxna att justera tänderna med hjälp av tandreglering. Funderar du på att göra en tandreglering och vill ha en diskret tandställning som knappt, eller i själva verket inte alls, syns? Då kan en osynlig tandställning vara något för dig.

Att justera tändernas position i munnen är något som allt fler vill göra. Men många blir avskräckta när de förställer sig en tandreglering med en klassiskt räls. Nu finns det flera metoder som kan räknas som en näst intill osynlig tandställning.

Vad är en osynlig tandställning?

En osynlig tandställning är en benämning på tandställningar som är mindre synliga i munnen. Det kan vara en aligner, en genomskinlig skena av plast, som gradvid förflyttar tänderna i tandraden. Dessa skenor är inte synliga på socialt avstånd och går att ta ur vilket gör behandlignen flexibel och individuellt anpassningsbar. Det finns även andra metoder där fästena placeras på tandradens insida och på så sätt blir det en osynlig tandställning eftersom den inte syns från utsidan. 


Varför väljer många att göra en tandreglering?


En tandreglering kan göras av flera olika anledningar. Det kan till exempel handla om att man vill justera ett bettfel som exempelvis avstånd mellan två tänder, att man har ett under- eller överbett man vill rätta till eller att man besväras av korsbett.
Vissa som vill justera tänderna har estetiska besvär de vill åtgärda utan funktionellproblematik. 

Många vuxna som väljer att göra en tandreglering vill göra justeringen med en osynlig tandställning eftersom behandlingen då blir mer flexibel och anpassad efter de egna behoven och besvären. 


Hur vet jag om en osynlig tandställning är något för mig?

En osynlig tandställning kan korrigera och rätta till många olika typer av estetiska eller fysiska tandbesvär, men det är viktigt att man väljer en behandlingsmetod som passar ens mun, tänder och den bettproblematik man vill åtgärda. Därför görs det alltid en noggrann undersökning och konsultation innan det bestäms vilken typ av osynlig tandställning som är bäst lämpad. I dag är tekniken så avancerad att de flesta bettfel kan justeras med hjälp av genomskinliga och tunna aligners. Om man trots det vill ha en fast tandställning finns det olika alternativ att välja mellan. Dels kan man få en buccal tandställning, den klassiska rälsen, med tandfärgade fästen vilket gör den mer estetiskt tilltalande, men man kan även behandlas med en lingual tandställning på tandradens insida. 

Invisalign – genomskinliga och avtagbara skenor (aligners)

Invisalign ™ består av för dig skräddarsydda och genomskinliga tandskenor (aligners) som är näst intill osynliga. Skenorna tas fram för att gradvis förflytta dina tänder till den önskade placeringen. Behandlingen är smärtfri, men det kan självklart ömma lite vid byte av skenorna. Den här typen av tandställning är en mycket populär behandlingsmetod när det kommer till tandreglering, kanske främst för att skenorna är avtagbara och knappt syns.

Osynlig tandställning på socialt avstånd

Invisalign ™ som behandlingsmetod är effektiv och kan behandla de flesta bettfelen. Här kombineras tandläkarens erfarenhet med den senaste tekniken för att kunna ge dig en bekväm, flexibel och precis tandreglering. Invisalign-metoden består av en serie genomskinliga skenor av plast som byts ut med jämna mellanrum. Skenorna är individuellt framtagana och gjorda i en tunn plats för att passa din tandrad samtidigt som de ska förflytta tänderna i önskad riktning. Eftersom skenorna är unika för dig har de en fin passform och blir som en näst intill osynlig tandställning på socialt avstånd. 

Hur fungerar Invisalign ?

Invisalign-skenorna gjuts efter de egna tändernas form och byts ut med en eller två veckors mellanrum i samråd med tandläkare. De aligners som Invisalign  består av flyttar tänderna gradvis mot önskat resultat. Invisalign  aligners är tunna och bekväma att ha i munnen. Skenorna är avtagbara men ska bäras omkring 22 timmar per dygn. Att skenorna går att ta av möjliggör en noggrann rengöring och upprätthållande av en god munhygien. 


Simulerat resultat som visas i förväg

Invisalign  är ett resultat av avancerad och modern tandteknologi. Tack vare 3D-teknik kan man innan påbörjad behandling få se sitt simulerade slutresultat med Invisalign . Det simulerade resultatet kan förstås inte ge ett hundraprocentigt facit, men det ger en god bild av hur bettet kan se ut efter avslutad behandling.


Andra metoder som kallas för osynlig tandställning 

Ett annat alternativ när det kommer till tandreglering med osynlig tandställning är Incognito. Incognito är en lingual tandställning, vilket betyder att tandställningen sitter på insidan av tandraden. Att tandställnignen är placerad på tandradens insida gör att den inte syns från utsidan och kan därför benämnas som en osynlig tandställning. Den linguala tandställningen har samma effektivitet och exakthet som en klassisk räls. Precis som med andra typer av osynliga tandställningar sker tillverkningen av Incognito med hjälp av avancerad teknik. Tandställningen skapas efter patientens egna mått och individuella behov och ger därför ett precist och hållbart resultat. Om man vill justera tänderna med en fast tandställning är den klassiska rälsen ett alternativ, det är synlig tandställning som med hjälp av estetiska tillval kan göras mindre synlig. 


Vill du boka tid för en konsultation? 

Fördelar med osynlig tandställning


Många väljer att göra en tandreglering med osynlig tandställning tack vare de många fördelarna som finns. Däremot finns det förstås vissa aspekter som kan vara bra att ta i beaktande när du och din behandlare samtalar om vilken tandställning som är bäst för dig.


Fördelar med Invisalign :

  • Ger samma resultat som en synlig fast tandställning (räls)

  • Näst intill osynliga skenor som är bekväma och skonsamma
  • Osynlig tandställning på socialt avstånd
  • Flexibla skenor som går att ta ut, till exempel vid måltidViktigt att tänka på:

  • Behandlingen tar tid och kräver en del tålamod


  • Du behöver ha en nattskena eller en retainer (en skena som stabiliserar och fixerar tänderna) efter avslutad behandling


Hur går en behandling med osynlig tandställning till?


Det första steget i en tandregleringsbehandling är en fysisk konsultation. Då kommer tandläkaren att gåMen en specialisttandläkare behöver först göra en bedömning och analysera patientens tänder.


Behandlingsplan


Om patienten bestämmer sig för att påbörja en tandregleringsbehandling görs en behandlingsplan. Därefter röntgas och fotograferas tänderna för att en 3D-modell ska kunna skapas. Det är denna 3D-modell som sedan visar ett simulerat resultat efter avslutad behandling med Incognito eller Invisalign .

 


Processen kan se olika ut beroende på vilken tandregleringsbehandling man går igenom. Något som är gemensamt för alla behandlingar är dock att man besöker tandläkaren kontinuerligt. Kontrollerna sker vanligtvis varje eller varannan månad.


Tiden efter behandling

Efter avslutad behandling går man på kontinuerliga besök hos tandläkaren för att se så att tänderna håller sig i sin nya form. De allra flesta som har genomgått en tandreglering med Incognito eller Invisalign  behöver en retainer, en så kallad stabiliseringsskena, eller en nattskena. Den justeras med hjälp av specialisttandläkare efter avslutad behandling.


Vad kostar en tandreglering med osynlig tandställning?


Alla tandregleringar är individuella och ser olika ut. Därför går det inte att säga ett exakt pris eller en exakt kostnad, det kan skilja mycket från fall till fall. Patientens förutsättningar, tändernas skick och vidden av tandproblematik är exempel på vad som tas i beaktning när man tar fram ett pris.


Pris för Invisalign

Generellt sett brukar man säga att en tandreglering med hjälp av Invisalign  kostar mellan 20 000 och 45 000 kronor. Priset beror också på om man vill ha skenor på båda tandraderna eller bara i undre eller övre käken.


Prisavdrag och delbetalning

Om du väljer att påbörja en behandling hos oss på Aqua Dental drar vi av priset för konsultationen du först gör. Vi har dessutom förmånliga delbetalningsalternativ hos oss som vi kan berätta mer om.


Vill du veta mer om osynlig tandställning passar dig?


Funderar du på att skaffa en osynlig tandställning? Då kan du boka en konsultation hos någon av våra specialisttandläkare som är experter inom området. Vi på Aqua Dental har lång och beprövad erfarenhet inom tandreglering och har hjälpt tusentals människor med deras leenden. Vi ser fram emot att höra från dig.

Information om artikeln

Mer om tandreglering

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.