Allt om tandställningen räls

Funderar du på tandreglering? Det finns många olika metoder att välja bland. Den tandställningen som kallas räls är en välbeprövad metod och passar för att behandla de flesta bettavvikelser.

Olika metoder är bättre lämpade för vissa bettfel. En fast apparatur så kallad räls, är en metod som kan användas till det mesta inom tandreglering, från mindre justeringar till att korrigera de svåraste bettfelen och då oftast i kombination med käkkirurgi.

Tandreglering hjälper dig att justera tändernas position med hjälp av en tandställning. De bakomliggande faktorerna till att en tandreglering behövs kan vara estetiska men det kan även vara för att förbättra munhälsa, tuggfunktion och minska påfrestningarna på tänderna. Beroende på bettfelets omfattning finns olika metoder att tillgå. Den fasta apparaturen som oftast kallas för räls är en tandställning som sitter på utsidan av tänderna. Det är en av de mest använda behandlingsmetoderna och har använts länge.


Vad är räls?

Den fasta tandställningen som vanligtvis kallas för räls kan korrigera allt från små till omfattande bettfel med stor precision. Det är en effektiv tandregleringsmetod och vanligtvis behövs tandställning i båda käkarna för att bettet även ska få en så bra funktion som möjligt. I undantagsfall kan behandlingen enbart göras i en käke under förutsättning att avvikelsen är liten och bettet passar ihop för övrigt.

Tandställningen består av små fästen (brackets) som limmas direkt på utsidan av tänderna. I mitten på dessa brackets finns en skåra där en metallbåge läggs in och fästs med små gummiband eller ståltrådar. Metallbågen har en ideal form som liknar hur tandbågen bör se ut och med tiden förs tänderna långsamt ut på önskad plats med mjuka drag eller tryckkrafter. I början används flexiblare och tunnare bågar. Dessa byts regelbundet ut till kraftigare bågar. Ju mer bågen fyller ut skåran desto mer finjusteras tänderna. Eftersom fästena sätts på de tänder vars position ska justeras kan resultaten bli väldigt precisa.


Konsultation tandreglering

Om du funderar på om tandreglering med hjälp av en fast apparatur, tandställningen räls, kan vara ett alternativ för dig är det första steget att boka in en tid för en konsultation eller en basundersökning, Fyll i formuläet nedan så kommer vi att kontakta dig för att boka in en konsultation så att du kan komma vidare med din tandreglering. 

Pris för behandling med räls

Att välja att justera tändernas position genom tandreglering är en investering i dig själv. Det är däremot många faktorer som påverkar priset på tandregleringen även om du beslutat dig för vilken tandregleringsmetod du vill och bör behandlas med. Exempelvis påverkar val av tandläkare, omfattning på behandlingen, om ena eller båda käkarna kräver justering och även vilken typ av bettavvikelse spelar in på det slutgiltiga priset.

Efter att du genomgått en konsultation och en grundlig undersökning kan du få ett individuellt framtaget kostnadsförslag anpassat efter dina behov och förutsättningar.
Det är svårt att ge ett uppskattat pris då behandlingen är individuell. En ungefärlig kostnad för en tandregleringsbehandling med räls kostar mellan 39 490 och 49 490 kronor. Enklare behandlingar kostar från 27 490 kronor. Om du vill ha tandfärgade fästen på tandställningen kostar dessa extra.


Betalningslösningar

På Aqua Dental erbjuder vi olika typer av betalningslösningar. Här kan du även välja avbetalning med Klarna eller att dela upp betalningen med Resursbank beroende på vilket upplägg du tycker passar dig bäst.


Behandling med tandställning

Innan du kommer för en konsultation bör du ha varit på en ordentlig undersökning för att kontrollera din mun- och tandhälsa. En frisk mun är en förutsättning för att dina tänder ska må bra under och efter tandregleringen.

Efter konsultationen sker en inregistrering och då tas olika typer av röntgenbilder samt kliniska bilder på ditt bett och ditt ansikte. Ett digitalt avtryck och/eller ett vanligt avtryck tas av ditt bett för att få studiemodeller. Detta görs för att din ortodontist ska kunna genomföra en utförlig och individuell behandlingsplan. I planeringen görs även en ungefärlig tidsuppskattning av behandlingen. Under en terapidiskussion går ortodontisten igenom behandlingsplanen med dig.

Efter detta möte är det dags att fästa tandställningen i munnen. Oftast får du komma två till tre gånger innan allt är på plats. I vissa fall kan det även behövas att sätta in kompletterande typer av förankring, för att tänderna ska flytta på sig kontrollerat.


Justering av tandställning

Första veckan kommer tänderna bli ömma. Detta är normalt och smärtstillande tabletter hjälper till viss del, samt att äta lättuggad kost. Efter varje justering kan det ömma i bettet, men med tiden känns det mindre och mindre. Du får med dig vax som skydd om någon del skulle skava.

När din räls är på plats i munnen kommer du regelbundet att gå på kontroller hos tandläkaren för att se att tandregleringen fortgår som planerat.Dessa kontroller sker mellan var sjätte och tionde vecka. Det är under dessa besök som tandläkaren kommer att spänna din räls så att tänderna förflyttar sig som de ska. Det tar tid att justera bettet och under optimala förhållanden förflyttar sig tänderna ungefär en millimeter per månad.


Behandlingen avslutas

När både du och din ortodontist är nöjda och överens om att önskat resultat har uppnåtts tas tandställningen bort. När fästena är borttagna putsas och poleras tänderna. För att säkerställa att dina tänder inte förflyttar sig tillbaka till sin ursprungliga position får du någon form av ”hållatandställning”. Det finns olika sorter av retentionsapparatur. Den vanligaste är en tunn metalltråd som limmas på baksidan av framtänderna i överkäken och i underkäken. Ofta behövs också en tunn plastskena i överkäken som används nattetid. Vid större behandlingar kan en stabilare skena behövas i överkäken nattetid. Vilken sorts retention som passar bäst för ditt bett beror på vilket typ av bettfel du hade och hur omfattande din behandling var.


Hur lång tid tar tandregleringen

Det går inte att säga hur lång tid en tandreglering tar utan det beror på individuella faktorer. Exempelvis bettavvikelsens omfattning, hur många tänder som ska korrigeras, om det är en eller två käkar som behöver korrigering. Det går inte att uppge en tid utan att en ordentlig undersökning genomförts och en behandlingsplan satts upp. Den genomsnittliga behandlingstiden för tandreglering med en fast tandställning ligger vanligtvis på 1,5–2 år.


Bettproblematik som kan korrigeras med räls

Tandställningen med fast apparatur så kallad räls kan justera både små och stora bettfel. Det är en precis metod som kan justera med millimeterprecision.

Följande bettavvikelser kan justeras med enbart räls eller i kombination med käkkirurgi:
Överbett – när framtänderna i överkäken är överdrivet positionerade framför underkäkens framtänder.
Underbett – när framtänderna i underkäken är positionerade framför överkäkens framtänder.
Djupt bett – när underkäkens framtänder når gommen när du biter ihop.
Öppet bett – när framtänderna i de båda käkarna inte möts.
Korsbett – när överkäkens tänder i sidoområdena står innanför underkäkens tänder vid ihopbitning.
Trångställda bett – När det är platsbrist i käkarna och tänderna står snett, är vridna eller tippade.


Fördelar med räls

På grund av att fästena sitter på enskilda tänder är rälsen en tandregleringsmetod som är exakt. Det är en välbeprövad metod och om du följer din tandläkares ordinationer kommer resultatet att hålla bra. Eftersom rälsen är en fast tandställning så går den inte att ta av så behandlaren är mindre beroende av patientens förmåga att samarbeta.


Olika färg på tandställningen räls

Rälsen är en metod som många förknippar med stor synlighet. Tekniken har utvecklats även gällande denna tandregleringsmetod och i dag kan du välja tandfärgade fästen och genomskinliga gummiband, vilket gör rälsen mindre synlig.


Resultat

För ett lyckat behandlingsresultat krävs att du följer tandläkarens instruktioner i kombination med noggranna rutiner och en god munhygien. Även val av tandläkare har inverkan på ditt slutgiltiga resultat. En ortodontist har en flerårig specialistutbildning inom tandreglering och vanligtvis vidareutbildning på internationell nivå. En ortodontist arbetar bara med tandreglering. Att välja en specialisttandläkare med stor kunskap och lång erfarenhet är den bästa garantin för ett lyckat resultat.


Rengöring av mun och tandställning

När du genomgår en tandregleringsbehandling är det viktigt att upprätthålla goda hygienrutiner. En fast tandställning medför att matrester och beläggningar fastnar kring fästena och på tänderna. Efter varje måltid bör tänderna borstas för att avlägsna matresterna och efter sista måltiden på kvällen bör man borsta extra noga och även kontrollera att allt är ordning med tandställningen. Kosten bör vara sockerfattig och man bör även undvika all läsk, juice och saft. Optimalt är att enbart någon dag i veckan äter sötsaker. Under behandlingen och sex månader efteråt rekommenderas fluorsköljning med 0.2 procent natriumfluorid både morgon och kväll.

Upp till 23 år kan barn och ungdomar tilldelas en tandregleringscheck, om de anses ha ett tillräckligt stort objektivt behandlingsbehov. Att bli tilldelad en tandregleringscheck innebär att barnet får sin tandreglering bekostad av regionen på en auktoriserad klinik. Aqua Dental är auktoriserade att ta emot tandregleringspatienter med tandregleringscheck.

Om ett fäste lossnar från din tandställning eller om någon del gör ont eller sticks är det viktigt att du tar kontakt med din tandläkare för att åtgärda problemen. Det kan göra ont om lösa delar sticker ut i munnen och din behandling kan bli fördröjd om fästena sitter löst eller har lossnat.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.