Priser för tandreglering
Beroende på typ av tandställning och ditt behov kan priset variera. Vi går igenom allt du behöver veta om pris på tandreglering.
Priset för tandreglering varierar beroende på hur många käkar du behöver eller vill reglera, hur stora korrigeringar du behöver göra och om du önskar en synlig eller osynlig tandställning. En tandreglering med tandställning brukar kosta någonstans mellan cirka 20 000 kronor och 75 000 kronor.
Vi på Aqua Dental erbjuder flera olika sorters tandregleringsmetoder och priser beroende på ditt behov. Här hittar du ungefärliga priser för respektive metod. Hos oss kan du reglera tänderna på alla våra kliniker.
Vad är tandreglering?
Tandreglering, det som inom tandvården kallas ortodonti, justerar tändernas position i munnen med hjälp av tandställning. Det finns flera olika metoder och olika sorters tandställningar – synliga, osynliga, fasta och löstagbara.
Är du intresserad av tandreglering?
Om du funderar på att justera tändernas position med hjälp av tandreglering är det första steget att boka in en tid för en konsultation. Då kan du tillsammans med en av våra tandläkare prata om dina individuella förutsättningar och dina förväntningar på resultatet. Under konsultationen får du även veta vilken tandregleringsmetod som är bäst lämpad för att åtgärda just din bettproblematik. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig för att boka in en konsultation.
Olika typer av tandställningar
Det finns tandställningar som passar både vuxna och barn beroende på bettfel, problematik och livsstil. Klassisk räls, genomskinliga aligners (exempelvis Invisalign) eller den linguala tandställningen Incognito som fästs på baksidan av tänderna.
Avtagbar tandställning
En avtagbar tandställning används om du har enklare bettavvikelser eller om du fortfarande har några mjölktänder kvar. Ibland sitter den avtagbara tandställningen på dygnet runt med undantag när du ska äta eller borsta tänderna, och ibland används den bara på kvällen och under natten.
Fastsittande tandställning
En fastsittande tandställning används oftast för att flytta tänderna och sitter på tänderna dygnet runt. Det finns två varianter av fastsittande tandställning. Den traditionella som sitter på framsidan av tänderna och den ”osynliga” som sitter på baksidan av tänderna.
Priser för tandreglering
Det är svårt att säga hur mycket en tandställning kostar innan du har gjort en konsultation och känner till behovet. Priset för tandreglering beror också på hur många käkar du behöver eller vill reglera, hur stora korrigeringar du behöver göra och om du önskar en synlig eller osynlig tandställning. Därför är det alltid bäst att komma på konsultation och få tydliga svar på alla dina frågor.
Ungefärliga priser för en käke
Enkel 24 900 kronor
Okomplicerad 29 900 kronor
Normal 34 900 kronor
Komplicerad 39 900 kronor
Inman Aligner: 23 000 kronor inkluderat retainer
”Osynlig” tandställning på insidan (exempelvis Incognito), tillägg överkäke + 29 900 kronor
Ungefärliga priser för två käkar
Enkel 35 900 kronor
Okomplicerad 39 900 kronor
Normal 44 900 kronor
Komplicerad 49 900 kronor
”Osynlig” tandställning på insidan (t ex Incognito), tillägg överkäke + 29 900 kronor
Invisalign 29 000-65 000 kronor
Kostnad för extra tillägg
Det kan även tillkomma kostnader för extra tillägg. Vill man exempelvis ha vita fästen kostar de 590 kronor/ styck (specialisttaxa), timdebitering (speciella fall) 2 990 kronor.
Första steget är konsultation
Det är alltid bäst att komma på konsultation och få tydliga svar på alla dina frågor. En konsultation hos en av våra specialisttandläkare kostar 1070 kr vid första besöket och denna summa drar vi av när du kommer tillbaka och påbörjar din behandling.
Vem behöver tandreglering?
Folk i alla åldrar kan behöva tandreglering. Till exempel är det vanligt att barn och ungdomar har problem med tänderna. Det kan vara att tänderna inte har växt fram, sitter snett eller för tätt, eller att de inte passar ihop vid sammanbitning. Tandreglering rekommenderas då för att förbättra bettets funktion eller för att göra tandraden jämnare. Om ett barn är i behov av tandreglering upptäcks det oftast av tandläkaren när barnet är i växelbett, det vill säga när barnet börjat få sina permanenta tänder men har en del mjölktänder kvar.
Tandreglering hos vuxna
Behov av tandreglering är även vanligt hos vuxna och upptäcks oftast vid en vanlig tandläkarundersökning. Det kan till exempel behövas om gommen eller tandköttet skadats, eller när det finns risk för det. Tandreglering används för att underlätta insättning av tandproteser eller i kombination vid en käkoperation. Tandreglering hos vuxna är dock vanligare av estetiska skäl för att justera ojämna tänder.
Kostnadsfri tandreglering för barn och ungdomar
Alla barn och ungdomar med behov av tandreglering erbjuds kostnadsfri behandling till och med det året de fyller 23 år. I den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården ingår behandling av bettavvikelser om det kan medföra funktionella svårigheter eller risk för andra skador.
Tandläkaren och slutligen specialisttandläkaren avgör om behandlingen kommer att vara kostnadsfri. Ett vårderbjudande, eller en ”tandregleringscheck”, som landstinget bekostar erbjuds, och om ditt barn inte kan få landstingsfinansierad tandreglering får man bekosta vården själv.
Vem utför en tandreglering?
Tandreglering utförs oftast av en tandläkare med specialiserade kunskaper inom ortodonti. Innan tandställningen sätts in görs en noggrann undersökning av både bettet, käkarna och ansiktet. Man tar röntgenbilder på tänder och käkar samt tar ett avtryck av dina tänder. Dina tänder och ditt ansikte blir också fotograferat. Med hjälp av ditt avtryck, fotona och röntgenbilderna gör tandläkaren en analys och ger förslag på behandling.
Hur lång tid tar det?
Hur lång tid just din tandregleringsbehandling kan ta är individuellt och beror på hur stort problemet är och vilka önskemål du har. Det kan därför ta allt från några månader upp till flera år.
Åtgärder i kombination med tandreglering
Det är relativt vanligt att behöva ta bort tänder i samband med en tandreglering för att få ett så bra slutresultat som möjligt. Om det bara är lite trångt räcker det oftast med att skapa plats genom att bredda eller förlänga själva tandbågen. Ibland måste tandregleringen kombineras med en operation där käkarnas ställning ändras. Det kan till exempel vara ifall överkäken och underkäken har växt olika mycket och gjort att tänderna inte stämmer överens vid sammanbitning.
Efter din tandreglering
När din behandlingen har avslutats tar det cirka ett år för tänderna att stabilisera i det nya läget och tänderna måste då hållas på plats. Det görs antingen med en avtagbar plastskena som man använder på natten eller med en tunn tråd som limmas direkt på baksidan av framtänderna. Vilken typ som väljs beror på hur tänderna har stått från början samt hur stor risk det är för att tänderna flyttas tillbaka. Eftersom tänderna och ditt bett, precis som andra delar av kroppen, förändras med åldern behöver du ha plastskenan eller tråden under lång tid, ibland hela livet, för att behålla det fina resultatet.
Är du intresserad av tandreglering? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort för att boka in en tid för en konsultation.
Information om artikeln
Relaterade artiklar