Tandproteser 

Har du förlorat tänder? Vill du ersätta dem men är inte en lämplig implantatpatient? Då kan avtagbara tandproteser vara ett alternativ.

Avtagbara tandproteser är ett beprövat alternativ när det kommer till att ersätta förlorade eller oreparerbara tänder. Proteserna tas fram med hjälp av individuella avgjutningar och anpassas efter situationen i munnen.

Proteser är en väl beprövad behandling när det kommer till att ersätta förlorade tänder. En tandprotes, eller löständer som det kallas av allmänheten, är avtagbar vilket gör den enkel att rengöra men det betyder också att det finns en viss invänjningsperiod för patienten i och med att tänderna inte sitter fast. Proteser används för att ersätta förlorade tänder.


Vad är en tandprotes?

En tandprotes är en avtagbar ersättning av förlorade tänder. Med hjälp av en protes kan du ersätta både enstaka tänder, tänder på rad eller helt tandlösa käkar. Protesen består av konstgjorda tänder och konstgjort tandkött. Eftersom de är avtagbara kan du själv ta ut och sätta in dem i munnen.


Helprotes

En helprotes är det som det flesta förknippar med de avtagbara alternativen och det som många kallar för löständer. Dessa fästs som en sugkopp i överkäken och gommen. Om protesen är i underkäken vilar den istället på den tandlösa käken. Munnen och slemhinnorna mår bäst av att få vila på natten och en helprotes kan med fördel ligga i vatten under natten efter att den rengjorts.


Delprotes

Delproteser ersätter som namnet antyder delar av tandraden eller enstaka tänder. De fästs i munnen med exempelvis klamrar vid de tänder som finns kvar. Om du har en delprotes så är det bäst att låta den sitta kvar även under natten. Eftersom delprotesen fästs i kvarvarande tänder finns det risk att passformen blir sämre om den är uttagen ur munnen under längre perioder.


Vad kostar en tandprotes?

I Sverige är det fri prissättning för tandvården. Det betyder att varje klinik har rätt att sätta sina egna priser för olika behandlingar. Det finns en referensprislista från Försäkringskassan som alla tandvårdsaktörer har att förhålla sig till. Utöver det tillkommer andra faktorer som påverkar prissättningen. Exempelvis påverkar valet av tandläkare, behandlingens komplexitet och omfattning, det slutgiltiga priset. Även val av material påverkar priset. Du kan exempelvis välja på att ha en delprotes helt i plast, ha ett skelett av kobolt-krom eller exempelvis ha klamrar i guld. En protes helt i plast är det billigaste alternativet men att välja ett skelett i kobolt-krom är mer stabilt.

Det är viktigt att välja en erfaren tandläkaren som arbetar mycket med protetik. Då erfarenhet och kompetens är den bästa garantin för ett lyckat slutresultat.


När behövs en tandprotes?

Varför du behöver ersätta förlorade eller trasiga tänder med en protes kan ha många orsaker. Exempelvis kan tänderna ha utsatts för ett yttre trauma och en eller flera tänder slagits ut. Tänderna kan vara så skadade av karies att de inte går att laga. Du kan ha drabbats av en tandlossningssjukdom, saknar vissa anlag eller så kanske du inte är en lämplig kandidat för tandimplantat.

Orsakerna kan variera men en förlust av tänderna påverkar nästan alltid individen på ett negativt sätt. Det kan både vara smärtsamt, påverka utseende, försvåra tal och försämra tuggförmågan.


Hur går det till?

Om du ska ersätta dina förlorade tänder med en tandprotes kan processen se lite olika ut beroende på hur situationen i din mun ser ut. För att få en fungerande och snygg tandprotes krävs flera besök hos tandläkaren då både tuggfunktion, slemhinnor och passform måste kontrolleras.


Protes om det finns tänder kvar i käken

Om du som patient har tänder kvar i käken tas ett avtryck och utifrån det bygger en tandtekniker en protes som ser ut som dina egna tänder och vars passform anpassas till din käke. Om några tänder måste dras ut måste protesen anpassas efter käken när käkbenet har läkt färdigt.


Protes om det saknas tänder helt

Om alla tänder i käken saknas gör tandläkaren ett avtryck av käken och en vaxmall framställs. Mallen används för att kunna mäta och placera de nya tänderna. I och med att det inte finns tänder att efterlikna bestämmer du tillsammans med din tandläkare utseendet på dina nya tänder. Innan du kan få dina nya tänder krävs ett antal besök hos tandläkaren, men med denna metod slipper du oftast större justeringar.


Intresserad av att ersätta förlorade tänder?

Om du funderar på bettrehabilitering och att ersätta förlorade tänder med antingen proteser eller tandimplantat är det första steget att boka in en konsultation. Då får du prata med en tandläkare om dina förutsättningar, behandlingsalterntiv och dina förväntningar. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig för att boka in en tid. 

På Aqua Dental erbjuder vi även våra patienter en fördelaktig delbetalningslösning, men en fast månadskostad från 300 kronor per månad.  

Beroende på ditt specifika problem tas en hel- eller delprotes fram med tandkronor anpassade för att ge ett så naturligt resultat som möjligt.

Användning av din tandprotes

Det kan ta lite tid för munnen att vänja sig vid en protes. I början kan det kännas ömt och man får ofta skav första tiden. Det kan även ta lite tid att lära sig prata som vanligt och tugga. I vissa fall får man acceptera och lära sig att skära maten i mindre bitar. Dessutom krävs det övning för att lära dig att kontrollera din protes med hjälp av muskulaturen i munnen.


Hur tar jag hand om min tandprotes?

  • Skölj

Efter varje måltid är det viktigt att skölja både munnen och protesen för att inga matrester ska fastna.

  • Daglig rengöring

Din protes måste rengöras två gånger dagligen med hjälp av en protesborste och exempelvis diskmedel.

  • Rengöring av munnen

Det är viktigt att även göra rent gom, tandkött och de kvarvarande tänderna två gånger om dagen. Det är viktigt för att upprätthålla en god blodcirkulation i munnens slemhinnor.

  • Tandsten på protesen

Det kan bildas tandsten på protesen. Det finns speciell rengöring att köpa på apoteket för att hålla rent. Om dessa inte fungerar bör du kontakta tandvården då det är lätt att repa protesen om du försöker skrapa bort tandstenen själv.


Hur förvarar jag mina tandproteser?

Vid användning av helproteser i båda käkarna får slemhinnan vila på bästa sätt om proteserna tas ut på natten. Även risk för tandpressning minskar om proteserna tas ut på natten. Proteser som är gjorda i polymetylakrylat och som en ej används på natten ska, precis som löständer på film, förvaras i vatten. Om en protes ligger för länge i vatten börjar vattnet att lukta illa, vattnet måste då bytas minst var fjortonde dag. Om en protes inte ska användas under en längre period kan den förvarars torrt. Det är bäst att låta delproteser sitta kvar i munnen på natten, då bevaras passformen till tänderna.

Rengöring av proteser

De avtagbara tandproteserna är enkla att rengöra eftersom du, precis som på film kan ta ut löständerna och borsta dem. Att använda en protestandborste och exempelvis oparfymerat diskmedel vid rengöring av protesen går bra. Ditt tandkött bör du borsta med en mjuk tandborste. Om du har tänder kvar bör du självklart borsta dessa med tandborste och fluortandkräm. Undvik att använda tandkräm på dina proteser eftersom tandkräm innehåller slipmedel som kan skada plasten i protesen och skapa repor där bakterier lättare kan få fäste.

Äta med protes

Varje gång vi äter utför munnen flera väldigt precisa rörelser. Musklerna i mun och käke förflyttar och placerar maten mellan tänderna med exakt precision och bitrörelserna sker med anpassad riktning och styrka. För de allra flesta sker denna process helt automatiskt utan att vi ens behöver tänka på det. När du har fått en tandprotes kan det i början kännas väldigt ovant att tugga och det kan krävas träning för att återfå normal tuggförmåga. I början kan det därför vara bra att välja mer lättuggad kost och sådant som är enkelt att svälja.

Efter ett par månader kommer det sannolikt kännas mycket mer naturligt att äta. Vart efter det känns bättre och bättre för dig att tugga kan du lägga till fastare mat i kosten.

Prata med protes

I början kan det vara svårt att prata helt obehindrat med en avtagbar tandprotes, men med övning och tålamod kommer det inte att vara några problem.

Regelbundna kontroller?

När du har en tandprotes är det viktigt att gå på regelbundna kontroller och att din tandläkare kontrollerar passformen. En protes som inte sitter bra kan skava. Efter att tänderna tagits bort så förändras formen på käkbenet och protesen kan behöva justeras efter en tid.

Om protesen går sönder

Om din tandprotes skaver, går sönder eller skadas på något sätt så är det viktigt att du kontaktar din tandläkare. Försök inte själv att laga eller justera din protes. Det kan istället försvåra för tandläkaren att laga eller korrigera protesen.

 Om du har förlorat tänder är tandimplantat det alternativ man först undersöker. Efter det brukar man titta på fasta protetiska-lösningar som exempelvis enstaka tandkronor eller broar. För att dessa alternativ ska fungera krävs det att vissa krav ska uppfyllas. Exempelvis måste det finnas tänder att fästa en bro i och om implantat ska fästas måste käkbenet ha en viss kvalitet, dimension och det måste finnas tillräckligt med plats för ett implantat. Om du inte är en lämplig kandidat för dessa är en avtagbar protes ett alternativ.

En avtagbar protes är också ett billigare alternativ än fasta lösningar.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om tandköttsinflammation

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.