Tandprotes 

Behöver du ersätta förlorade eller skadade tänder? Då finns det flera effektiva behandlingar. En av dem är en avtagbar tandprotes. 

En tandprotes är en beprövad metod när det kommer till att ersätta förlorade tänder. En tandprotes tas fram med hjälp av individuella avgjutningar och anpassas efter situationen i munnen.

En tandprotes, eller löständer som det kallas av allmänheten, är avtagbar vilket gör den enkel att rengöra. Men det betyder även att det kan ta en viss tid att vänja sig vid en tandprotes i och med att tänderna inte sitter fast. 


Vad är en tandprotes?

En tandprotes är en avtagbar ersättning av förlorade tänder. Med hjälp av en tandprotes kan du ersätta både enstaka tänder, tänder på rad eller helt tandlösa käkar. En tandprotes består av konstgjorda tänder och konstgjort tandkött. Eftersom de är avtagbara kan du själv ta ut och sätta in dem i munnen.


Helprotes

En helprotes är det som de flesta förknippar med med en avtagbar tandprotes och är det som många kallar för löständer. Dessa fästs som en sugkopp i överkäken och gommen. Om tandprotesen är i underkäken vilar den istället på den tandlösa käken. Munnen och slemhinnorna mår bäst av att få vila på natten och en helprotes kan med fördel ligga i vatten under natten efter att den rengjorts.


Delprotes

Delproteser ersätter delar av en tandrad eller enstaka tänder. Denna typ av tandprotes fästs i munnen med exempelvis klamrar vid de tänder som finns kvar. Om du har en delprotes så är det bäst att låta den sitta kvar även under natten. Eftersom delprotesen fästs i kvarvarande tänder finns det risk att passformen blir sämre om den är uttagen ur munnen under längre perioder.


Vad kostar en tandprotes?

Priset på en tandprotes kan variera och det finns flera aspekter som kan påverka priset. Exempelvis kan valet av tandläkare, material, behandlingens komplexitet och omfattning påverka det slutgiltiga priset. Du kan exempelvis välja att ha en delprotes helt i plast, ha ett skelett av kobolt-krom eller exempelvis ha klamrar i guld. En tandprotes helt i plast är det billigaste alternativet men att välja ett skelett i kobolt-krom är mer stabilt. Det är viktigt att du väljer en erfaren tandläkare inom protetik då erfarenhet och kompetens är den bästa garantin för ett lyckat slutresultat.


När behövs en tandprotes?

Varför du behöver ersätta förlorade eller trasiga tänder med en tandprotes kan ha många orsaker. Nedan hittar du olika anledningar till varför du kan vara i behov av en tandprotes.

  • Dina tänderna har utsatts för ett yttre trauma och en eller flera tänder slagits ut.
  • Dina tänder är så pass skadade av karies att de inte går att laga.
  • Du kan ha drabbats av en tandlossningssjukdom.
  • Du saknar vissa tandanlag.
  • Du är inte en lämplig kandidat för tandimplantat.


Orsakerna kan variera men en förlust av tänder påverkar nästan alltid individen på ett negativt sätt. Det kan både vara smärtsamt, påverka utseende, försvåra tal och försämra tuggförmågan.


Hur går en behandling med tandprotes till?

Om du ska ersätta dina förlorade tänder med en tandprotes kan processen se lite olika ut beroende på hur situationen i din mun ser ut. För att få en fungerande och snygg tandprotes krävs flera besök hos tandläkaren då både tuggfunktion, slemhinnor och passform måste kontrolleras.


Tandprotes om det finns tänder kvar i käken

Om du har tänder kvar i käken tas ett avtryck av dem och sedan bygger en tandtekniker en tandprotes som ser ut som dina egna tänder och som är individuellt anpassad till din käke. Om några tänder måste dras ut måste tandprotesen anpassas efter käken när käkbenet har läkt färdigt.


Tandprotes om det saknas tänder helt

Om alla tänder i käken saknas gör tandläkaren ett avtryck av käken och en vaxmall framställs. Mallen används för att kunna mäta och placera tandprotesen. I och med att det inte finns tänder att efterlikna bestämmer du tillsammans med din tandläkare utseendet på dina nya tänder. Innan du kan få din tandprotes krävs ett antal besök hos tandläkaren, men med denna metod slipper du oftast större justeringar.


Intresserad av tandprotes?

Om du funderar på bettrehabilitering och att ersätta förlorade tänder med antingen en tandprotes eller tandimplantat är det första steget att boka in en konsultation. Då får du prata med en tandläkare om dina förutsättningar, behandlingsalterntiv och dina förväntningar. Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig för att boka in en tid. 

På Aqua Dental erbjuder vi även våra patienter en fördelaktig delbetalningslösning, men en fast månadskostad från 300 kronor per månad.  

Beroende på ditt specifika problem tas en hel- eller delprotes fram med tandkronor anpassade för att ge ett så naturligt resultat som möjligt.

Användning av tandprotes

Det kan ta lite tid för din mun att vänja sig vid en tandprotes. I början kan det exempelvis kännas ömt och tandprotesen kan skava. Det kan även ta lite tid att lära sig prata som vanligt och tugga. I vissa fall kan du behöva acceptera detta och lära dig att skära maten i mindre bitar. Dessutom krävs det övning för att lära dig att kontrollera din tandprotes med hjälp av muskulaturen i munnen.


Hur tar jag hand om min tandprotes?

  • Skölj: Efter varje måltid är det viktigt att skölja både munnen och tandprotesen för att inga matrester ska fastna.


  • Daglig rengöring: Din tandprotes måste rengöras två gånger dagligen med hjälp av en protesborste och exempelvis diskmedel.


  • Rengöring av munnen: Det är viktigt att även göra rent gom, tandkött och de kvarvarande tänderna två gånger om dagen för att upprätthålla en god munhygien. Det är viktigt för att upprätthålla en god blodcirkulation i munnens slemhinnor.


  • Tandsten på protesen: Det kan bildas tandsten på tandprotesen. Det finns speciell rengöring att köpa på apoteket för att hålla rent. Om dessa inte fungerar bör du kontakta tandvården då det är lätt att repa tandprotesen om du försöker skrapa bort tandstenen själv.


Hur förvarar jag mina tandproteser?

Vid användning av helproteser i båda käkarna får slemhinnan vila på bästa sätt om proteserna tas ut på natten. Även risken för tandpressning minskar om tandproteserna tas ut på natten. Tandproteser som är gjorda i polymetylakrylat och som inte kan används på natten ska förvaras i vatten. Om en tandprotes ligger för länge i vatten kan vattnet börja lukta illa och därför bör du byta ut vattnet minst var fjortonde dag. Om en tandprotes inte ska användas under en längre period kan den förvarars torrt. Det är bäst att låta delproteser sitta kvar i munnen på natten, då bevaras passformen till tänderna.

Rengöring av tandproteser

De avtagbara tandproteserna är enkla att rengöra eftersom du kan ta ut löständerna och borsta dem. Att använda en protestandborste och exempelvis oparfymerat diskmedel vid rengöring av tandprotesen går bra. Ditt tandkött bör du borsta med en mjuk tandborste. Om du har tänder kvar bör du självklart borsta dessa med tandborste och fluortandkräm. Undvik att använda tandkräm på dina proteser då tandkräm kan innehålla slipmedel vilket kan skada plasten i tandprotesen och skapa repor där bakterier lättare kan få fäste.

Äta med tandprotes

Varje gång vi äter utför munnen flera väldigt precisa rörelser. Musklerna i munnen och käken förflyttar och placerar maten mellan tänderna med exakt precision och bitrörelserna sker med anpassad riktning och styrka. För de allra flesta sker denna process helt automatiskt utan att vi ens behöver tänka på det. När du har fått en tandprotes kan det i början kännas väldigt ovant att tugga och det kan krävas träning för att återfå normal tuggförmåga. I början kan det därför vara bra att välja mer lättuggad kost och sådant som är enkelt att svälja. Efter ett par månader kommer det sannolikt kännas mycket mer naturligt att äta. Vart efter det känns bättre och bättre för dig att tugga kan du lägga till fastare mat i kosten.


Prata med tandprotes

I början kan det vara svårt att prata helt obehindrat med en avtagbar tandprotes, men med övning och tålamod kommer det inte att vara några problem.

Regelbundna kontroller

När du har en tandprotes är det viktigt att gå på regelbundna kontroller och att din tandläkare kontrollerar passformen. En tandprotes som inte sitter bra kan nämligen skava. Efter att tänderna tagits bort så förändras formen på käkbenet och protesen kan behöva justeras efter en tid.

Om protesen går sönder

Om din tandprotes skaver, går sönder eller skadas på något sätt så är det viktigt att du kontaktar din tandläkare. Försök inte själv att laga eller justera din protes. Det kan istället försvåra för tandläkaren att laga eller korrigera protesen.

 Om du har förlorat tänder är tandimplantat det alternativ man först undersöker. Efter det brukar man titta på fasta protetiska-lösningar som exempelvis enstaka tandkronor eller broar. För att dessa alternativ ska fungera krävs det att vissa krav ska uppfyllas. Exempelvis måste det finnas tänder att fästa en bro i och om implantat ska fästas måste käkbenet ha en viss kvalitet, dimension och det måste finnas tillräckligt med plats för ett implantat. Om du inte är en lämplig kandidat för dessa är en avtagbar protes ett alternativ.

En avtagbar protes är också ett billigare alternativ än fasta lösningar.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Relaterat till tandprotes

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.