Tandsten

Tandsten bildas när plack mineraliseras. Det är viktigt att regelbundet ta bort tandsten eftersom det i värsta fall kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandsten är väldigt vanligt och drabbar nästan alla. Det bildas när saliv kommer i kontakt med bakteriebeläggningar på tänderna. Att ta hand om munhälsan är viktigt då tandsten kan bidra till svårare tandsjukdomar.

Varje gång vi äter bildas en tunn, avskrapbar beläggning på tändernas yta som kallas för plack. Plack bildas närmast tandköttskanten eftersom det lättare ansamlas bakterier i övergången mellan tandsubstans och tandkött. Plack kan borstas bort från tandytan med en tandborste och rätt teknik. Däremot kan det vara svårare att komma åt plack som bildas mellan tänderna. När plack förblir obehandlat mineraliseras det och blir till hård tandsten som inte går att borsta bort på egen hand. 


Vad kostar det att ta bort tandsten?

Tandsten måste tas bort hos en tandhygienist eller tandläkare och vad det kostar att ta bort tandsten beror på en rad yttre faktorer. Exempelvis påverkas priset av hur mycket tandsten du har, hur stor del av tänderna som är drabbade och eventuella behandlingar som måste läggas till. I regel brukar vi säga att borttagning av tandsten kostar mellan 450 och 2300 kronor.

Skjut inte upp ditt besök – boka tid direkt

Det är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet för professionell rengöring och borttagning av tandsten. Tandsten som förblir obehandlat kan nämligen i värsta fall leda till inflammationer i tandköttet, som i sin tur kan leda till tandlossning. Skjut inte upp ditt besök hos tandhygienisten utan boka din tid nedan. 

Vad är tandsten?

Det finns två typer av tandsten: salivsten och serumsten. Den första sorten, salivsten, bildas strax ovanför tandköttskanten. Den har vanligtvis en vitaktig färg och är till en början grynig och porös. När den hårdnar brukar nyansen sedan bli mörkare på grund av intag av livsmedel med mörka färgpigment. Det är vanligt att den här typen av tandsten bildas på insidan av framtänderna i underkäken. När du speglar dig och ser en mörkare ton närmast tandköttskanten är det salivsten du kan se. Tandstenen syns när den får en gulbrun färgton och går även att känna med tungan, då vanligtvis insidan av tanden känns skrovlig. Detta är ett av de vanligare symtomen på tandsten.


Den andra sorten, serumsten, bildas i tandfickorna och är redan från början hård och har en mörkbrun ton. Serumstenen lägger sig inte som en kant utan kan ses som små öar på tandens yta och om det har samlats mycket kan den även synas genom tandköttet. Serumsten är en typ av tandsten som har en genetisk aspekt och är svårare att upptäcka själv då den ofta inte syns med blotta ögat. När du drabbas av tandsten försvåras dina dagliga rengöringsrutiner i och med att tandstenen täcker tandköttskanten och gör det omöjligt att borsta rent. 


Tandsten ökar bland annat risken för att drabbas av tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossningEtt vanligt symtom på tandköttsinflammation är blödande tandkött vid exempelvis tandborstning. Om du haft tandsten länge kan en liten smak av var uppkomma från de inflammerade tandköttsfickorna vilket kan ge upphov till en dålig smak i munnen. Ett annat symptom kan vara dålig andedräkt. Ytterligare symptom kan vara att tanden känns ruckbar eller så kallad tandvandring, vilket betyder att tänderna som är drabbade långsamt förflyttar sig. Även svullet tandkött kan vara ett symptom på tandsten.


Varför får man tandsten?

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar som fastnar vid tänderna och som med tiden hårdnar i och med att de kommer i kontakt med saliven. Denna form av bakteriebeläggningar kallas för plack och bildas dagligen. Vissa personer har lättare för att drabbas av tandsten och om plack inte tas bort effektivt kan tandstenen bildas efter bara någon vecka. Under de två första veckorna går det oftast att själv borsta bort beläggningen. När den hårdnat går det däremot inte att få bort tandstenen själv.


Ta bort tandsten

Du bör inte försöka ta bort tandsten själv utan det bästa alternativet när tandsten har hårdnat är att uppsöka tandvården. Tandsten som är synlig på tandens yta kan oftast tas bort utan bedövning. Ett visst obehag kan uppstå men behandlingen brukar inte göra ont. Tandstensborttagning av serumsten, under tandköttskanten, kan göra ont och ibland kan bedövning behövas. Behovet av bedövning ökar desto djupare tandköttsfickorna är. Gemensamt för båda salivsten och serumsten är att de sitter hårt men kan tas bort med hjälp av olika metoder.


Tandstensborttagning med ultraljud

Både saliv- och serumsten kan tas bort med hjälp av ultraljud. Detta görs med hjälp av ett instrument med en rundad metalltopp som med hjälp av ultraljud vibrerar mot ytan på tandstenen som då lossnar.

Som ett komplement till tandstensborttagning med ultraljud används olika instrument för att skrapa bort bakteriebeläggningarna. Det finns även metoder med laser som luckrar upp tandstenen för att underlätta processen med ultraljud eller handinstrument.

Borttagandet av tandsten brukar avslutas med att tänderna putsas och poleras så att ytan blir slät och lätt att rengöra. På detta sätt minskar riskerna för nya bakteriebeläggningar.

Förebygg tandsten

Hur mycket tandsten en person får är individuellt och beror på flera olika faktorer som exempelvis genetik och salivens sammansättning. Bästa sättet att undvika tandsten är att upprätthålla noggranna tandvårdsrutiner och hålla rent på tändernas ytor och mellan tänderna. För de allra flesta är det svårt att uppnå en så pass god rutin att ingen tand drabbas av tandsten. Hur mycket tandsten som bildas varierar och många drabbas trots noggrann rengöring med tandtråd. Ungefär var tionde vuxen har mer omfattande problem med tandsten.

Det viktigaste du kan göra för att minimera riskerna att drabbas är att regelbundet gå till en tandläkare eller tandhygienist. Upptäcker du själv att du har tandsten är det bra att kontakta din tandläkare och inte vänta för länge. Om du har drabbats av inflammation i tandköttet kan det betyda att dina munvårdsrutiner är bristande. Om inflammationen beror på tandsten i tandköttsfickorna kommer den inte att försvinna trots noggrann munhygien.


Hur undviker jag tandsten?

  • Besök din tandhygienist regelbundet för en grundlig rengöring och borttagning av tandsten.
  • Borsta dina tänder noggrant varje morgon och kväll med fluortrandkräm.
  • Använd tandtråd eller en mellanrumsborste minst en gång per dag för att effektivt motverka plackbildning mellan tänderna.
  • Rådgör med din tandhygienist om vilka tandvårdsrutiner som är bäst lämpade för dig.
  • Undvik oregelbundna måltider och småätande.


Tandsjukdomar på grund av tandsten

Tandsten kan orsaka dålig andedräkt och kan i vissa fall även ses med blotta ögat som en missfärgning. Det kan också tränga ner under tandköttskanten, in i tandköttsfickorna och sätta sig under tandkronan och orsaka tandköttsinflammation. Tandsten kan även ses som ett första stadie till tandlossning. Tandsten som förbli obehandlad gör nämligen att käkbenet resorberar, dvs drar sig tillbaka, vilket gör att tändernas rötter får sämre fäste och blir mobila. Detta leder i sin tur till att tänderna kan lossna.


Så förebygger du tandsten

Om ditt tandkött är friskt är det rosa och omsluter tänderna väl. Ett svullet tandkött däremot mår inte bra och om det ofta börjar att blöda vid tandborstning eller användande av tandtråd är det ett tydligt tecken på att tandköttet är inflammerat. Det betyder att kroppens egna försvar mot bakterier har startats. Om inflammationen och det som orsakat den förblir obehandlat kommer tandbenet att lösa upp sig och tänderna kommer att lossna. När en tandlossning har startat så kommer den att fortsätta så länge den förblir obehandlad.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.