Tandtråd

Så håller du rent mellan tänderna – tandtråd är bra komplement till tandborsten.

Om du känner att tandborstningen inte gör rent nog i munnen så är tandtråd ett mycket bra komplement. Att använda tandtråd rekommenderas även om man är flitig med att borsta tänderna. Tandtråden hjälper till att ta bort matrester och bakterier mellan tänderna, där tandborsten har svårt att komma åt, och hos vissa människor är det grundläggande för en god munhälsa och tandhygien.

Vad är tandtråd?

Tandtråd ä en tunn tråd som man använder för att rensa mellan tänderna. Den är gjord i nylon/teflon eller bomull i de allra flesta fall, det är också vanligt att den är lite vaxad för enklare användning. Det finns tandtråd med fluor, och till och med tandtråd med smak som mint eller fruktsmak som banan.


Tandtråd finns i olika storlek och format

Tandtråd är rund eller platt, vad man väljer har i stort sett bara att göra vad föredrar. Men i vissa fall kan den ena passa bättre än den andra beroende på hålrummen mellan dina tänder. Det finns även en typ av tandtråd som expanderar lite när den kommer i kontakt med saliven, detta för att fylla just hålrummen mellan dina tänder.


Så använder du tandtråd 

Om man är ovan eller om man vill börja med tandtråd och aldrig har provat innan kan det vara lite knepigt. Som med allt annat krävs lite träning. Börja med en bit tandtråd, sedan greppar du tandtråden med tummen och pekfingret, en ände i vardera hand. Alternativt kan man linda ändarna runt respektive pekfinger om man tycker det är lättare eller ger ett bättre grepp.

När du har valt det grepp som passar dig bäst för du försiktigt in tandtråden mellan tänderna och låter tråden gå längs med tanden upp och ner på varje sida. Det är viktigt att du låter tandtråden komma en liten bit under tandköttet eftersom det är ofta där bakterier samlas. Var mycket noga med att vara försiktig så att du inte skadar tandköttet.


Ska man använda tandtråd mellan alla tänder?

Det är viktigt att man använder tandtråden genom hela munnen och mellan alla tänder. Många tycker det är svårt desto längre in i munnen man kommer, men ge inte upp när du väl kommit igång. Ofta blir det lättare efter några försök, och när du är mer van går det av bara farten.


Varför är det viktigt att använda tandtråd?

När man använder tandtråd mellan tänderna så avlägsnar man plack från tanden och tandhalsen. När man gör det så förhindrar man uppkomsten av tandsten, men man förekommer också risken för tandlossning när man håller det rent från plack och bakterier mellan tänderna. Det finns tydliga samband mellan din tandhälsa påverkar din allmänna hälsa, därför är det viktigt att upprätthålla goda munvårdsrutiner.


Vad händer om man inte använder tandtråd?

Där man inte riktigt kommer åt med bara tandborsten arbetar man med sin tandtråd. Om man inte får bort bakterier så kan det bildas plack, plack kan beskrivas som en genomskinlig bakteriebeläggning. Placken kan bli till tandsten som gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena. Det i sin tur kan leda till både svullet, inflammerat och blödande tandkött. Man kan då få något som kallas gingivit eller till slut tandlossning.


När var du hos tandläkaren senast?

Det är viktigt med regelbundna besök hos tandläkaren. Med årliga besöka får behandlaren möjlighet att upptäcka eventuella problem i munnen så att de kan åtgärdas innan de blir omfattande eller smärtsamma. Boka en tid via vår onlinebokning nedan. 

Då bör man använda tandtråd

Tandtråd är inget som ersätter tandborstningen utan ett komplement som bör ingå i din tandrutin, morgon eller kväll. Det bästa sättet för användning är före tandborstningen. Man går över hela munnen mellan tänderna innan man borstar med tandborsten. De flesta föredrar att använda tandtråd innan man går och lägger sig så tänderna är rena över natten, men om man tycker det är svårt för att man är trött så kan man använda tandtråden på morgonen istället.


Alternativ till tandtråd

Tandtråden passar extra bra till de som har väldigt tätt mellan tänderna. Men som sagt så krävs lite träning och viss fingerfärdighet för att bli duktig. Om man vill prova andra metoder eller alternativ så finns både tandstickor och mellanrumsborstar. De lämpar sig oftas bra för de som har lite större gluggar eller mellanrum mellan tänderna.


Byglar

Ett mycket populärt alternativ till tandtråden är de byglar som finns att köpa. Bygeln är gjord i plast där ena änden är u-formad. I ändarna på U:et sitter en liten bit tandtråd, och andra änden på bygeln är gjord för att hålla i med handen. Med en bygel slipper man föra in handen eller fingrarna långt i munnen eftersom man når bättre med bygeln.


Var kan man köpa tandtråd, tandstickor och byglar?

Alla dessa hjälpmedel finns i de flesta välsorterade apotek. Men även i större livsmedelsaffärer brukar det finnas ett rikligt utbud. Om man är osäker på vilket alternativ eller metod man skall välja kan man fråga hos tandläkaren eller tandhygienisten. Ofta har tandkliniker alla alternativ om man föredrar att köpa dem där samtidigt som man frågar om råd.


Känslan i munnen efter användning

När man använder tandtråd regelbundet känns det nästan konstigt att inte använda det. Men är man ny eller ovan kan man förvänta sig en helt ny känsla av renhet. Tänderna känns betydligt fräschare och renare än innan. Många liknar det vid känslan man har efter en undersökning hos tandläkaren eller tandhygienisten då man tagit bort tandsten eller putsat tänder och tandkött.


Håll tänderna rena

Det viktigaste man bör tänka på är att försöka hålla sina tänder så rena som möjligt. Om man strävar efter att ha en så god munhälsa och så stark tandhygien som möjligt bör man verkligen överväga tandtråd. Det är ett enkelt och ett kostnadseffektivt sätt att hjälpa tänderna och förebygga skador för framtiden.


Tips och råd för användning

Om man kämpar med att få till det eller om man känner att man inte får bort alla matrester mellan tänderna bör man vända sig till sin tandläkare eller tandhygienist. De kan hjälpa dig med tips och råd, eller helt enkelt lära dig tekniken med hur användning av tandtråden går till.Information om artikeln

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.