Tandtråd

Med tandtråd håller du rent mellan tänderna och upprätthåller på så sätt en god munhälsa. 

Du bör använda tandtråd dagligen som ett komplement till din tandborstning. Tandtråd hjälper till med att ta bort matrester och bakterier mellan tänderna, där tandborsten har svårt att komma åt. 

Du bör använda tandtråd varje dag för att få bort plack och matrester mellan tänderna. Genom att borsta tänderna varje dag samt använda tandtråd kan du upprätthålla en god munhygien och på så sätt undvika allvarliga tandsjukdomar. Om tandtråd inte används kan bakterier i munnen och matrester nämligen samlas mellan dina tänder och orsaka sjukdomar i munhålan som karies och tandköttsinflammation.Vad är tandtråd?

Tandtråd är en tunn tråd som man använder för att rengöra mellan tänderna. Med tandtråd kan du på så sätt rengöra områden i munnen dit en tandborste inte når. Tandtråd är vanligtvis gjord i nylon/teflon eller bomull. Men det är även vanligt att en tandtråd är lite vaxad vilket kan förenkla användningen. Beroende på ditt behov finns det olika sorters tandtråd att välja bland. Exempelvis finns det tandtråd med fluor men även smaksatt tandtråd bland annat med smaker som mint eller fruktsmak som banan. Viktigt att komma ihåg är att tandtråd inte ersätter tandborstning utan ska ses som ett komplement och en viktig del av den dagliga munvårdsrutin utöver tandborstning.


Tandtråd finns i olika storlek och format

En tandtråd kan antingen vara rund eller platt och vilken typ som är bäst lämpad för dig är individuellt men vanligtvis är det oftast bara en personlig preferens. I vissa fall kan dock den ena passa bättre än den andra beroende på hålrummen mellan dina tänder. Det finns även en typ av tandtråd som expanderar lite när den kommer i kontakt med saliv, detta för att fylla just hålrummen mellan dina tänder.


Varför är det viktigt att använda tandtråd?

Det finns miljontals bakterier i munnen, både skadliga och nyttiga. Bakterier samlas varje dag på dina tänder och bildar plack, bakteriebeläggningar. Plack som samlas på dina tänder försvinner när du borstar tänderna, men det samlas även plack mellan dina tänder som måste tas bort med hjälp av tandtråd. Om dessa bakteriebeläggningar inte tas bort regelbundet förhårdnar de tillslut, när de kommer i kontakt med saliv, och blir till tandsten. Tandsten försvårar rengöring och kan leda till att du drabbas av en tandköttsinflammation. En tandköttsinflammation kan i sin tur leda till att du drabbas av både svullet och blödande tandkött


När du använder tandtråd mellan tänderna så avlägsnar du plack från tanden och tandhalsen. När du gör det så förhindrar du på så sätt uppkomsten av bland annat tandsten, tandköttsinflammation och karies. Med tandtråd förebygger du därmed även tandlossning, då tandköttsinflammation är första stadiet till tandlossning. 


På så sätt hjälper en god munvårdsrutin, som inkluderar både tandbortstning och tandtråd, dig att upprätthålla en god munhälsa och undvika allvarlig sjukdom. 


När var du hos tandläkaren senast?

Det är viktigt med regelbundna besök hos tandläkaren. Med hjälp av den årliga tandundersökningen får din tandläkare möjlighet att upptäcka eventuella problem i munnen i ett tidigt skede. På så sätt kan tandbesvär åtgärdas innan de blir omfattande eller smärtsamma.


Börjar det bli dags för din årliga tandundersökning? Du kan boka en tid hos oss nedan.

Så använder du tandtråd 

Om man är ovan eller om man vill börja med tandtråd och aldrig har provat innan kan det vara lite knepigt. Som med allt annat krävs det lite träning. Nedan hittar du hur du bör använda tandtråd steg för steg:


  • Börja med en bit tandtråd.


  • Greppa tandtråden med tummen och pekfingret, en ände i vardera hand. Alternativt kan du linda ändarna runt respektive pekfinger om du tycker det är lättare eller om det ger ett bättre grepp.


  • När du har valt det grepp som passar dig bäst för du försiktigt in tandtråden mellan tänderna och låter tråden gå längs med tanden upp och ner på varje sida.


  • Det är viktigt att du låter tandtråden komma in en liten bit under tandköttet eftersom det ofta är där bakterier samlas. Var mycket noga med att vara försiktig så att du inte skadar tandköttet.


Ska man använda tandtråd mellan alla tänder?

Det är viktigt att man använder tandtråd genom hela munnen och mellan alla tänder. Många tycker det är svårt desto längre in i munnen man kommer, men ge inte upp när du väl kommit igång. Ofta blir det lättare efter några försök och när du är mer van vid tandtråd går det av bara farten.


Då bör man använda tandtråd

Tandtråd är inget som ersätter tandborstningen utan ett komplement som bör ingå i din munvårdsrutin, morgon eller kväll. Du bör helst använda tandtråd innan du borstar tänderna. De flesta föredrar att använda tandtråd innan de går och lägger sig så att tänderna är rena över natten, men det går lika bra att använda tandtråd på morgonen. 


Alternativ till tandtråd

Tandtråden passar extra bra om du har väldigt tätt mellan tänderna. Men som sagt så krävs det lite träning och viss fingerfärdighet för att bli duktig. Om du vill prova andra metoder eller alternativ så finns både tandstickor och mellanrumsborstar. De lämpar sig oftas bra för de som har lite större gluggar eller mellanrum mellan tänderna.


Byglar

Ett mycket populärt alternativ till tandtråd är de byglar som finns att köpa. Bygeln är gjord i plast där ena änden är u-formad. I ändarna på U:et sitter en liten bit tandtråd, och andra änden på bygeln är gjord för att hålla i med handen. Med en bygel slipper man föra in handen eller fingrarna långt i munnen eftersom man når bättre med bygeln.


Var kan man köpa tandtråd, tandstickor och byglar?

Alla dessa hjälpmedel finns vanligtvis på apoteket. Men även i större livsmedelsaffärer brukar det finnas ett rikligt utbud. Om du är osäker på vilket alternativ eller metod du ska välja kan du fråga din tandläkare eller tandhygienist. På så sätt kan du även få individuella råd och rekommendationer kring användning. 


Känslan i munnen efter tandtråd

När man använder tandtråd regelbundet känns det nästan konstigt att inte använda det. Men är man ny eller ovan kan man förvänta sig en helt ny känsla av renhet. Tänderna känns betydligt fräschare och renare än innan. Många liknar det vid känslan man har efter en undersökning hos tandläkaren eller tandhygienist då man tagit bort tandsten eller putsat tänder och tandkött.


Munvård

För att upprätthålla en god tandhälsa och en god tandhygien hela livet är det viktigt med dels en god munvårdsrutin men även regelbundna tandläkarbesök. En optimal munvårdsrutin bör innehålla följande steg: 


  • Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter med två centimeters fluortandkräm
  • Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan dina tänder. 
  • Skölj munnen med en munskölj som innehåller fluor. Helst ska du använda en fluorskölj efter lunch. På så sätt får dina tänder ett gott skydd hela dagen mot karies. 


Regelbundna tandläkarbesök ger din tandläkare möjlighet att upptäcka tecken på eventuella tandproblem i ett tidigt skede. På så sätt kan tillstånden behandlas innan de blir alltför omfattande och kräver mer kostsamma behandlingar. 

Information om artikeln

Relaterat till tandtråd

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.