Mellanrumsborste

Har du svårt att få ordentligt rent mellan tänderna? Då ska du använda en mellanrumsborste. En mellanrumsborste kan effektivt rengöra de trånga utrymmena som finns mellan tänderna.

En mellanrumsborste kan även kallas för interdentalborste och hjälper dig att upprätthålla en god munhygien. En mellanrumsborste når de områden i munnen där en vanlig tandborste inte kommer åt.

En mellanrumsborste hjälper dig att upprätthålla en sund munhälsa. Det är lätt att man glömmer bort att rengöra utrymmena mellan tänderna. En mellanrumsborste gör att du kommer åt dessa utrymmen och kan borsta bort plack och matrester mellan tänderna. Detta bidrar till att minska risken för tandsten och att karies och tandköttssjukdomar utvecklas.

 

Vad är en mellanrumsborste?

En mellanrumsborste, även kallat interdentalborste, är en liten borste som används för att rengöra de trånga utrymmena mellan tänderna dit vanliga tandborstar inte når. Eftersom en vanlig tandborste inte kan nå utrymmena mellan tänderna kan det lätt fastna matrester där. Då kan bakterier samlas, vilket i sin tur leder till att plack kan bildas mellan tänderna. Om plack inte tas bort kan det leda till karies och tandköttssjukdomar. En mellanrumsborste är ett effektivt redskap för att ta bort matrester mellan tänderna och kan därför hjälpa dig att hålla dina tänder och ditt tandkött friskt.Varför är en mellanrumsborste viktig för din munhygien?

En mellanrumsborste kompletterar den traditionella tandborsten och hjälper dig att motverka sjukdomar som kan skada dina tänder och ditt tandkött. Det finns flera anledningar till att du bör inkludera en mellanrumsborste i din tandvårdsrutin:

 

 • Djuprengöring mellan tänderna: Mellan tänderna finns det små utrymmen där matrester, plack och bakterier kan samlas. En mellanrumsborste hjälper dig att få bort detta och rengör effektivt områden som annars kan vara svåra att nå.

 

 • Förebyggande av karies: Genom att regelbundet använda en mellanrumsborste och få bort plack och matrester mellan tänderna minskar du risken för karies och tandköttssjukdomar.

 

 • Minskar risken för tandköttsproblem: Att använda mellanrumsborstar hjälper till att förebygga och minska tandsten och tandköttsproblem som gingivit och parodontit. Att rengöra mellan tänderna kan förhindra inflammation och irritation i tandköttet.

 

Så använder du en mellanrumsborste 

Det är viktigt att använda en mellanrumsborste på rätt sätt så du inte skadar ditt tandkött. Om du känner dig osäker på hur man använder en mellanrumsborste bör du fråga din tandhygienist eller tandläkare om hjälp. Några viktiga saker att tänka på är:


 • Välj rätt storlek: Mellanrumsborstar finns i flera storlekar för att passa olika mellanrum mellan tänderna. Det kan vara så att du behöver använda flera mellanrumsborstar i olika storlek. Använd inte en mellanrumsborste som är för stor eller för liten. Det kan leda till att borsten blir ineffektiv eller orsakar irritation.


 • Tvätta händerna: Innan du börjar, se till att dina händer är rena för att undvika att överföra bakterier till din mun.


 • Rengör försiktigt: För försiktigt in mellanrumsborsten mellan dina tänder och gör små fram-och-tillbaka-rörelser flera gånger. Använd inte för mycket kraft när du rör mellanrumsborsten fram och tillbaka för att undvika skada på tandköttet.


 • Rengör alla mellanrum: Upprepa processen för varje mellanrum mellan tänderna.


 • Undvik överanvändning: Använd inte mellanrumsborsten för ofta då detta kan orsaka irritation eller skada på tandköttet. Följ din tandhygienists rekommendationer om hur ofta du ska använda en mellanrumsborste.


 • Skölj och rengör: skölj mellanrumsborsten noggrant efter att du är klar och låt den lufttorka.


Du kan boka en tid hos en tandhygienist nedan om du vill få råd om hur du ska använda en mellanrumsborste och vilken storlek som passar dig bäst.

Fördelar med att använda en mellanrumsborste

Att använda en mellanrumsborste kombinerat med att borsta tänderna två gånger om dagen hjälper dig att upprätthålla en god munhygien. Det finns flera fördelar med att använda en mellanrumsborste:

 

 • Genom att använda en mellanrumsborste får du bort matrester och plack mellan tänderna som annars kan leda till karies och tandköttssjukdomar.

 

 • Du minskar också risken för tandproblem och bibehåller en god munhälsa.

 

 • Genom att ta bort bakterier och matrester mellan tänderna minskar du risken för dålig andedräkt.

 

 • En mellanrumsborste kan minska risken för tandköttsinflammation och andra tandköttssjukdomar.

 

Hur ofta bör jag använda en mellanrumsborste?

Hur ofta du bör använda en mellanrumsborste kan variera beroende på dina individuella behov och din tandhälsa. Vanligtvis är det rekommenderat att använda mellanrumsborsten en gång om dagen, helst efter att du borstat dina tänder med en vanlig tandborste. Känner du dig osäker på hur du ska använda din mellanrumsborste? För att inte riskera att göra fel och skada ditt tandkött bör du uppsöka en tandhygienist för att få råd och rekommendationer för vad som gäller just dig.

 

Skillnaden mellan mellanrumsborste och tandtråd

Mellanrumsborste och tandtråd är två redskap som båda är till för att göra rent mellan tänderna. Det som skiljer dem åt är bland annat deras utformning, men tandtråd och mellanrumsborste kan också passa olika personer olika bra beroende på hur tänderna sitter. Om du har lite större mellanrum mellan tänderna kan en mellanrumsborste passa bättre medan tandtråd kan passa bättre om dina tänder sitter tätt eller om tandköttet fyller utrymmet mellan dem. Om du inte vet vilket alternativ du ska använda bör du fråga din tandhygienist eller tandläkare om vad som passar dig bäst. Några andra skillnader mellan mellanrumsborste och tandtråd är:

 

 • Mellanrumsborsten används för att borsta mellan tänderna medan tandtråd träs mellan tänderna och rör sig upp och ner längs tandköttslinjen.

 

 • Mellanrumsborstar har borststrån som kan fånga och ta bort partiklar, medan tandtråd består av en tråd som skrapar bort partiklar.

 

 • Mellanrumsborsten riktar sig främst till området mellan tänderna där borststråna kan rengöra effektivt. Tandtråd kan nå längs tandköttslinjen och ta bort partiklar som är nära tandköttet.

 

 • Mellanrumsborstar finns i olika storlekar och kan därmed vara mer tillgängliga för flera olika personer med olika behov. Tandtråd kan vara svårare att använda korrekt och kräver övning.

 

Både mellanrumsborstar och tandtråd har sina fördelar och bör användas som komplement till varandra för att säkerställa en omfattande rengöring av mellanrummen mellan tänderna. Valet mellan dem kan bero på tandhälsa och eventuella rekommendationer från tandläkare eller tandhygienist. Men för att få en omfattande rengöring rekommenderas det ofta att använda både mellanrumsborstar och tandtråd. 

 

Vanliga frågor om mellanrumsborste

Nedan hittar du de vanligaste frågorna vi får om mellanrumsborste. Om du vill ha mer information om hur just du ska använda din mellanrumsborste och få rekommendationer som är utformade efter dina behov bör du rådfråga din tandhygienist eller tandläkare.


Kan jag använda en mellanrumsborste istället för tandtråd?

Mellanrumsborstar och tandtråd tjänar liknande syften, men mellanrumsborstar kan vara mer effektiva för att rengöra lite större utrymmen mellan tänderna. Det rekommenderas dock att använda både mellanrumsborste och tandtråd för att få en så omfattande rengöring som möjligt.

 

Kan jag använda en mellanrumsborste om jag har tandställning eller tandimplantat?

Ja, det går bra men fråga din tandläkare först. Om du har tandimplantat är det viktigt att inte trycka in mellanrumsborsten för djupt mot tändernas fäste då den kan påverka implantatet.

 

Hur ofta bör jag byta ut min mellanrumsborste?

Mellanrumsborstar bör bytas ut regelbundet så att rengöringen är så effektiv som möjligt.

Vanligtvis rekommenderas det att byta ut borsten varje vecka till varannan vecka, men det kan variera beroende på hur ofta du använder den och hur mycket slitage den utsätts för. Om mellanrumsborsten är för sliten kan det skada tandköttet.

 

Behöver du hjälp med att hitta vilken mellanrumsborste som passar dina behov bäst? Du kan boka en tid hos oss genom att fylla i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan. 

Information om artikeln

Mer om mellanrumsborste

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.