Borttagning av tandsten

Tandsten sitter ofta på de ställen mellan tänderna som är svåra att göra rent och det bästa sättet att undvika tandsten är att borsta tänderna noggrant morgon och kväll.

Tandsten är ett vanligt förekommande problem. Det är dock viktigt att ta bort tandsten för att minska risken för inflammation i tandköttet. 

Tandsten är ett problem för de flesta. Tandsten är förkalkningar som uppstår längs med tänderna. När bakterier kommer i kontakt med saliven och mineraler bildas en hård yta runt tanden som kallas för tandsten. Har man ett rikt salivflöde får man lättare tandsten. Det är viktigt att tandstenen tas bort då det orsakar inflammation i tandköttet som är början till tandlossning.


Tandstenen är oftast belägen vid ytor som är svåra att själv hålla rent kring. När tandsten väl har bildats blir det svårt att få bort den med egenvård eller tandborstning. Hos Aqua Dental har vi legitimerade tandhygienister som är utrustade med särskilda instrument och verktyg. De hjälper dig få bort tandstenen och rengör tänderna. Tänderna blir även vitare med den professionella tandrengöringen. Tandstensborttagning motverkar tandlossning och hjälper dig upprätthålla en god munhälsa.


Hur mycket kostar det att ta bort tandsten?

Priserna för tandstensborttagning är individuellt då behandlingsbehovet skiljer sig från person till person. I dagsläget finns en kampanj för nya patienter som bokar in sig för en hygienistbehandling där kostnaden är 1495 kronor. Vid ett större behandlingsbehov kan det komma att delas upp på flera besök. Hygienistbehandlingen är till för borttagning av tandsten och behandling av tandköttssjukdom. Priset varierar från 1495 kr beroende på omfattning.


Hur gör jag en bokning?

Det är viktigt att ta bort tandsten då det kan skada dina tänder och ditt tandkött. Om ditt tandskött svullnar eller blöder är det ett tecken på tandlossning. Om du regelbundet går på tandhygienistbehandlingar för att ta bort tandsten kommer behandlaren se till att du upprätthåller en god munhälsa. Du kan enkelt boka en tid online eller ringa in till en av våra klinker nära dig. Vid onlinebokning ska du välja en hygienistbehandling. Du kan specifikt berätta vid tidsbokningen om vad du önskar få hjälp med. Ring oss på 010-188 00 00 eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Behandling

Att tänka på före och efter behandling

Innan du kommer för tandstensborttagning kan du tänka på att det kan ila i tänderna efter behandlingen. Avstå helst från mat och dryck direkt efter ett besök hos tandhygienisten. Den professionella tandrengöringen inkluderar att man polerar tänderna i slutet och då kan tänderna de första två timmarna efter behandling vara mer mottagliga för missfärgningar.

Har du rikligt med tandsten som sitter under tandköttsnivån kanske du behöver bedövning då det kan göra ont när hygienisten göra rent och ta bort tandstenen. Har du sjukdom i tandfästet och djupa tandköttsfickor är det vanligare med bedövning. Får du bedövning i samband med din behandling ska du avstå från att äta och dricka tills bedövningen släppt. Detta för att undvika att du bränner eller biter dig i kind och tunga. Bedövningen kan hålla i sig i ett par timmar.

Går du på blodförtunnande läkemedel kontrolleras blödningen innan du lämnar behandlingsstolen. Vid undantagsfall kan blödningen öka efter att du lämnat kliniken, hör då av dig till oss. Har vi stängt hänvisar vi till Sjukvårdsupplysningen 1177.

Det är vanligt att man upplever ömhet och känslighet i tandköttet direkt efter behandling, men i normala fall försvinner besvären inom en vecka. Upplever du ihållande ilningar kan det hjälpa att skölja med fluormunskölj.


Behandlingsgång

  • Primärt påbörjas behandling för att ta bort tandsten med en rengöring längs tänder och tandkött. Tandläkaren eller tandhygienisten använder sig av ett ultraljud som är ett maskinellt verktyg utformat att ta bort tandsten. Ultraljudet består av en metallspets som vibrerar, det gör att tandstenen lossnar med hjälp av vibrationerna. Ultraljudet används även för att sanera djupare tandköttsfickor. Upplever du obehag eller värk vid tandstensborttagningen kan du be om bedövning.

  • Tandsten som är svåråtkomligt eller som sitter hårt mellan tänderna skrapas bort med hjälp av ett handinstrument.

  • Som avslut poleras tänderna med en tandkrämsliknande pasta som får bort missfärgningar och dina tänder får en vitare nyans. Denna behandling ger en väldigt fräsch känsla i munnen.

  • Under behandlingsgången får du information och instruktion i hur du ska hålla rent mellan tänderna hemma och förebygga tandlossning. Det är viktigt med optimala munvårdsrutiner. Tandhygienisten hjälper dig välja ut speciella hjälpmedel för dina tänder som underlättar rengöringen hemma.

Varför är det viktigt att ta bort tandsten?

Bakterierna som bidrar till tandsten orsakar inte hål i tänderna utan sätter sig mellan tand och tandkött och infekterar fästet som håller upp tanden. Det innebär att tänderna blir rörliga med tiden om tandstenen får ligga kvar. Behandlas inte din tandsten kan det innebära tandlossning i framtiden och därför är det viktigt att regelbundet träffa en tandhygienist eller tandläkare.

Vart sitter tandsten?

Det finns i princip två typer av tandsten; den som sätter sig ovanför tandköttet och den som lägger sig under tandköttsnivån. Båda typerna orsakar tandköttsinflammation och tandlossning i längden. Vi rekommenderar att du årligen erhåller stödbehandling för att få bort tandsten även i förebyggande syfte. Det vanligaste området som tandsten sätter sig är kring framtänderna i underkäken och utsidan av tuggtänderna i överkäken, dessa tänder är mer utsatta för tandlossning i ett tidigare skede.

Hur vet man att man har tandsten?

I vissa fall kan man se tandsten med blotta ögat särskilt kring framtänderna i underkäken. Ibland kan man känna av tandsten med tungan då ytan bakom tänderna känns skrovlig. Den typ av tandsten som bildas ovanför tandköttskanten har en vitaktig färg. Med tiden blir den hårdare och övergår till en mer gulbrun eller mörkbrun färg. Tandsten som bildas under tandköttsnivån syns på röntgen eller sonderas fram av tandläkare eller tandhygienist. Det är svårt att själv avgöra om man har tandsten eller inte, därför rekommenderas regelbundna basundersökningar.

Hur ofta ska man gå till tandhygienist?

Vid en basundersökning hos tandläkaren görs en bedömning om du bör få stödbehandling hos en tandhygienist eller om behandlingsbehovet är litet. Har du enbart lite tandsten och inga fördjupade tandköttsfickor brukar tandläkaren själv avlägsna tandsten under besöket. Har du däremot lätt för att få tandsten eller har flertalet fördjupade fickor behöver du träffa en hygienist regelbundet. Beroende på behov erbjuds ett besöksintervall. Patienter med omfattande behandlingsbehov kan behöva träffa en tandhygienist två till fyra gånger per år för att förebygga tandlossning och förhindra sjukdomsprogression.

Kan jag ta bort tandsten själv?

Många patienter försöker vårda tänderna optimalt hemifrån, men att själv försöka ta bort tandsten utgör en risk att skada tänder och tandkött. Det rekommenderas inte att du med egna hjälpmedel försöker avlägsna tandsten. För att förebygga mängden tandsten som bildas hjälper det med noga tandborstning och att hålla rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborstar eller plackers.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.