Allt om missfärgade tänder

Missfärgningar på tänderna? Mörka fläckar eller gropar? Här får du veta hur du blir av med dem.

Missfärgningar på tänderna är vanligt och många av dem går enkelt att åtgärda. Det finns många faktorer som kan ligga bakom missfärgningarna. Beroende på bakomliggande orsaker och hur omfattande missfärgningarna är så finns det olika metoder att tillgå. 

Många drabbas av missfärgningar tänder, gula tänder och gropar på tänderna. Alla människors tänder är olika. De ser olika ut, placeringen varierar och färgen kan ha olika nyanser. Vissa personer får lättare missfärgningar på tänderna än andra. Varför tänderna blir missfärgade beror på individens vanor, livsstil och till viss del genetik. Exempelvis kan olika livsmedel, tobak eller ålder påverka färgen på tänderna.

Missfärgningar på tänderna kan många gånger vara enkla att ta bort med hjälp av saltblästring eller tandblekning.


När och hur ska jag söka vård?

Missfärgade eller gula tänder är ett estetiskt problem som kan påverka självkänslan hos den som är drabbad. Om du upplever att du har missfärgade tänder och vill göra något åt är det bra att först boka en tid hos tandläkaren för en vanlig undersökning för att se över situationen i munnen: Ni kan då även prata om orsaken till missfärgningarna och prata igenom vilken behandling som är mest lämpad för att åtgärda din problematik.


Varför blir tänderna missfärgade?

 Stora intag av vissa livsmedel som innehåller vissa färgämnen kan skapa ytliga beläggningar, även tobak orsakar denna färgförändring. En del sjukdomar och mediciner kan påverka emaljen och orsaka missfärgningar och gula tänder. Dessutom är det inte ovanligt att tänderna mörknar ju äldre man blir.

 

 • Livsmedel

  Det finns mat och dryck som påverkar dina tänders utseende och orsakar missfärgningar. I en del mat och dryck finns färgämnen som skapar beläggningar på tänderna. Det är vanligt att dessa beläggningar uppfattas som missfärgningar. Om väldigt varm eller kall mat förtärs öppnas porerna i emaljen upp och risken för missfärgningar ökar.

  Följande livsmedel kan missfärga dina tänder:
  Färgstarka kryddor som gurkmeja och curry
  Livsmedel med färgämnen som exempelvis rödbetor, bär och ketchup.
  Drycker som kaffe, te, läsk och rödvin

 • Cigaretter och snus

  I cigaretter och snus finns kemikalier som lämnar avlagringar på tänderna. Nikotin och tjära är de faktorer som orsakar missfärgning och gula tänder. Det finns olika typer av missfärgningar som orsakas av tobak. Viss missfärgning går att få bort med hjälp av puts och polering medan andra kräver större behandlingar. När det gäller cigaretter och snus är det viktigt att komma ihåg att om du fortsätter konsumtionen kommer tänderna att bli missfärgade igen.

 • Skadade tänder

  Om tänderna har utsatts för något trauma kan det vara orsaken till att de är missfärgade. Olyckor där tänderna utsätts för yttre påverkan kan leda till att tänderna får en gul eller grå ton. De olika nyanserna på tanden kan betyda att tandens pulpa har skadats eller dött och att tanden antingen måste rotfyllas eller tas bort. Om tanden måste avlägsnas finns det flera alternativ för att ersätta den förlorade tanden.

 • Antibiotika

  Antibiotika kan orsaka missfärgningar på tänderna och barn som genomgår penicillinbehandlingar löper större risk att drabbas av missfärgningar. Missfärgningar är pigmentering av tandbeläggningar, en hinna utanpå emaljen. När man genomgår en behandling med antibiotika är det extra viktigt att upprätthålla en god munhygien.

 • Frätskador

  Om emaljen förtunnas på grund av frätskador kommer tandbenet som har en mörkare och gulare nyans att lysa igenom. Frätskador uppstår då tänderna regelbundet utsätts för obalans av pH-värdet i munhålan.

 • Fläckar eller prickar på tänderna

  Små mörka fläckar, svarta prickar, på tänderna är troligtvis missfärgningar eller tandsten som fastnat i groparna på tandens yta.
  Små vita fläckar på tänderna kan vara ett tidigt stadie av ett kariesangrepp, så kallad kritkaries. Om du är noggrann med din munhygien kan denna process stanna upp. Vita fläckar kan förutom kritkaries vara fluorskador.

 • Genetiska orsaker

  Det finns även genetiska orsaker till att tänderna blir missfärgade. Om ett barns mjölktänder är missfärgade var det något som slogs fast redan när barnet låg i magen då anlagen till mjölktänderna bildats. Om mjölktänderna är missfärgade finns det även risk för att de permanenta tänderna är missfärgade när de bryter fram. Men det behöver inte vara säkert.

 • Fluor

  Mineraliseringsstörningar och fläckar i emaljen hos barn kan bero på att de fått i sig större mängder fluor innan sex års ålder. Viktigt att komma ihåg är att det inte finns någon som helst risk för att få i sig för stora mängder fluor om man borstar tänderna två gånger om dagen.

 • Ålder kan påverka tänderna

  Tandens yttersta skikt, emaljen, tenderar att försvagas med åldern. I takt med att emaljen tunnas ut syns tandbenet igenom. I och med att tandbenet är gulare uppfattas tanden som missfärgad.

 

Hur behandlas missfärgningar?

De flesta missfärgningarna går att få bort eller minska. Det finns flera olika typer av alternativ för att behandla missfärgningar på tänderna och få ett vitare leende.


Saltblästring

För ytliga missfärgningar är saltblästring en populär metod. Den är både skonsam och effektiv. Tänderna blästras, poleras och putsas. Det går snabbt och resultatet är synligt och lämnar en fräsch känsla i munnen.


Tandblekning

En estetisk behandling som effektivt minskar missfärgningar och ger ett långvarigt resultat är tandblekning. Du kan välja om du vill bleka dina tänder på kliniken eller om du vill framställa skenor att använda för att bleka tänderna hemma.


Icon

Vita fläckar på tänderna är en vanlig form av missfärgning på tänderna. Det är en mineralisationsstörning där emaljen har lägre densitet. Dessa vita fläckar är porösa och synliga från det att de permanenta tänderna vuxit fram. Icon är en behandling som öppnar porerna i tanden. När porerna har öppnats läggs en utfyllnadskomposit som fyller ut och gör att de vita fläckarna försvinner.


Skalfasader

Om du har drabbats av stora missfärgningar eller färgskiftningar på tänderna kan skalfasader vara ett alternativ. Skalfasader tillverkas vanligtvis i keramik men kan även vara gjorda i komposit. En fasad är ett tunt skal som limmas fast på den tand eller de tänder som ska åtgärdas.


Ta bort missfärgning på tänderna hemma

Det är viktigt att sköta munhygienen noggrant. Borsta tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm. Att använda tandtråd och tandpetare är ännu ett steg för att undvika missfärgningar på tänderna.

På marknaden finns även flertalet tandkrämer gjorda för att ta bort missfärgningar och göra tänderna vitare. Det finns tandkrämer med putspartiklar eller mindre mängder blekmedel men om du lider av dina missfärgningar och vill få bort dem, är det bästa alternativet att konsultera med din tandläkare.

Huskur mot missfärgade tänder

Det finns många huskurer som säger sig ta bort missfärgade tänder. Dessa huskurer mot gula tänder inkluderar allt från gurkmejapulver och bikarbonat till kokosolja. Metoderna varierar i effektivitet och ger inte direkta resultat. Att använda sig av huskurer mot missfärgade tänder kan vara direkt skadligt för din hälsa eftersom du inte vet vilka biverkningar huskurerna har då det inte finns någon forskning bakom dessa metoder. Tandläkare avråder dig från att själv försöka ta bort missfärgningar och gula tänder med huskurer. Det är bättre att konsultera din tandläkare och komma fram till en behandling som passar dig. Om du vill komplettera din behandling hemma är det bästa att upprätthålla noggranna tandvårdsrutiner, borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm och använda tandtråd.

Missfärgade tänder hos barn

Även barn kan drabbas av missfärgningar och fläckar på tänderna. Mindre missfärgningar kan bero på exempelvis kost eller bristande tandvårdsrutiner. Men emaljen på barnets tänder kan också drabbas av en mineralstörning. Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en störning på emaljen som främst drabbar sexårständerna, men som även kan drabba de permanenta framtänderna. Denna störning av emaljen sker under barnets första levnadsår när tänderna bildas. De tänder som drabbas av en störning i emaljen blir missfärgade och går lättare sönder.

Missfärgade tänder hos barn, som beror på mineralstörning, kan orsaka stora problem med kraftiga ilningar. Eftersom tanden även är mer porös går den även lättare sönder. Orsaken till varför barn drabbas av denna typ av störning av emaljen har inte kunnat klarläggas men ungefär vart femte barn har problem med mineralstörningar på tänderna.

 Denna typ av missfärgningar kan visa sig som fläckar på sexårständerna och på framtänderna. Dessa fläckar varierar i utseende och kan vara allt från gulvita med hård yta till gulbruna ed porös och sönderfallande emalj.

Om barnet har drabbats av denna typ av missfärgningar är det viktigt att hålla dem extra rena. Noggranna rutiner med en mjuk tandborste och fluortandkräm minskar risken för problem.

 Hos tandläkaren behandlas missfärgade tänder hos barn på grund av störningar i mineralen med extra fluor. Ibland kan tanden behöva en fyllning och om störningen i mineralen är omfattande kan tandläkaren föreslå att tanden tas bort.


Uppsöka tandvården?

Om du har missfärgningar på tänderna är det bra att kontakta en tandläkare för en undersökning. Då kan du tillsammans med tandläkaren komma fram till vilken behandling som är lämpligast. Ibland kan små prickar på tänderna dyka upp, denna typ av fläckar är oftast helt ofarliga men de kan även vara en indikation på karies.


Estetiskt inriktade tandläkaren Clas Oscarsson

Sedan april 2021 arbetar den erfarna tandläkaren Clas Oscarsson hos oss på Aqua Dental. Det är en rekrytering vi är väldigt stolta över då Clas bedriver högkvalitativ tandvård på patientens villkor. Han är en del av ett erfaret och kompetent arbetslag och vi kan försäkra våra patienter om att de är i trygga händer när de behandlas av Clas och hans kollegor.

 

Clas är inriktad på estetisk tandvård och har i nästan trettio år arbetat med fokus på skalfasader, tandblekning och viss protetik. Det innebär att han samlat på sig många kunskaper inom ämnet. Dessutom har han genomgått över 200 vidareutbildningar för att hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken och de mest pålitliga metoderna.

Om du lider av missfärgningar, prickar eller gropar på tänderna kan din tandläkare hjälpa dig att åtgärda problemet. Kontakta din tandläkare för en undersökning av situationen i munnen så kan han eller hon sedan hjälpa dig vilken metod som passar dina besvär bäst eller om du har mer omfattande besvär boka in dig på en estetisk konsultation. Ring oss på 010 - 188 00 00 för att boka en tid eller boka en tid hos Onlinetandläkaren för att få ett första utlåtande.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om tandköttsinflammation

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.