Missfärgade tänder

Här får du veta vad missfärgade tänder beror på, hur du kan förebygga och olika behandlingsmetoder.

Missfärgade tänder är vanligt och beror på oftast på vanor, livsstil eller genetik. Exempelvis kan olika livsmedel, tobak eller ålder påverka färgen på tänderna. Beroende på bakomliggande orsaker och hur omfattande missfärgningarna är så finns det olika metoder att tillgå. De flesta missfärgningarna går att bli av med.

Många drabbas av missfärgningar tänder, gula tänder och gropar på tänderna. Alla människors tänder är olika. De ser olika ut, placeringen varierar och färgen kan ha olika nyanser. Vissa personer får lättare missfärgningar på tänderna än andra. Varför tänderna blir missfärgade beror på individens vanor, livsstil och till viss del genetik. Exempelvis kan olika livsmedel, tobak eller ålder påverka färgen på tänderna.

Missfärgningar på tänderna kan många gånger vara enkla att ta bort med hjälp av saltblästring eller tandblekning.


När och hur ska jag söka vård?

Om du har missfärgade tänder och vill göra något åt är det bra att först boka en tid hos tandläkaren för en undersökning för att se över situationen i munnen. Ni kan prata om orsaken till missfärgningarna och gå igenom vilken behandling som är mest lämpad för dig.

Varför får vuxna missfärgade tänder?

Tändernas färg och utseende beror till stor del på genetik. Vissa har naturligt vitare och rakare tänder redan från början. Det är också individuellt hur lätt man har för att få missfärgade tänder. Förutom genetik så är ålder en viktig faktor. Tänderna blir naturligt mörkare ju äldre man blir. När emaljen förlorar sin elasticitet och blir tunnare ser tänderna mörkare ut. Vissa livsmedel och tobak kan skapa ytliga beläggningar på tänderna. Sjukdomar och mediciner kan också påverka emaljen och orsakar gula eller missfärgade tänder.


Vanligaste orsakerna till missfärgade tänder

Det finns många orsaker till att du får en förändrad ton på dina tänder. Olika faktorer ger olika missfärgningar.


Livsmedel

Färgstarka kryddor som gurkmeja och curry kan ge missfärgade tänder. Även livsmedel med färgämnen som exempelvis rödbetor, bär och ketchup. Drycker som kaffe, te, läsk och rött vin.


Cigaretter och snus

Nikotin och tjära är faktorer som orsakar missfärgning och gula tänder. Viss missfärgning går att få bort med hjälp av puts och polering medan andra kräver större behandlingar. Om du fortsätter konsumtionen kommer tänderna att bli missfärgade igen.


Skadade tänder

Om tänderna har utsatts för något trauma kan det vara orsaken till att de är missfärgade. Yttre påverkan kan leda till att tänderna får en gul eller grå ton. De olika nyanserna på tanden kan betyda att tandens pulpa har skadats eller dött.


Antibiotika

Antibiotika kan orsaka missfärgningar på tänderna och barn som genomgår behandlingar med penicillin löper större risk att drabbas av missfärgningar.


Frätskador

Om emaljen tunnas ut på grund av frätskador kommer tandbenet som har en mörkare och gulare nyans att lysa igenom. Frätskador uppstår då tänderna regelbundet utsätts för obalans av pH-värdet i munhålan.


Tandsten eller kritkaries

Små mörka fläckar eller svarta prickar på tänderna är troligtvis missfärgningar av tandsten. Vita fläckar på tänderna kan vara ett tidigt stadie av ett kariesangrepp, så kallad kritkaries. Om du är noggrann med din munhygien kan denna process stanna upp. Vita fläckar kan förutom kritkaries vara fluorskador.


Genetiska orsaker

Det finns genetiska orsaker till att tänderna blir missfärgade. Om ett barns mjölktänder är missfärgade var det något som utvecklades redan när barnet låg i magen när anlagen till mjölktänderna bildas. Om mjölktänderna är missfärgade finns det även risk för att de permanenta tänderna är missfärgade när de bryter fram.


Fluor

Mineraliseringsstörningar och fläckar i emaljen hos barn kan bero på att de fått i sig större mängder fluor innan sex års ålder. Viktigt att komma ihåg är att det inte finns någon risk för att få i sig för stora mängder fluor om man borstar tänderna två gånger om dagen.


Ålder kan påverka tänderna

Tandens yttersta skikt, emaljen, kan försvagas med åldern. I takt med att emaljen tunnas ut syns tandbenet. I och med att tandbenet är gulare uppfattas tanden som missfärgad.


Behandling av missfärgade tänder

De flesta missfärgningarna går att få bort eller minska. Det finns flera olika typer av alternativ för att behandla missfärgningar på tänderna.


Saltblästring

För ytliga missfärgningar är saltblästring en populär metod. Den är både skonsam och effektiv. Tänderna blästras, poleras och putsas. Det går snabbt och resultatet är synligt och lämnar en fräsch känsla i munnen.


Tandblekning

En estetisk behandling som effektivt minskar missfärgningar och ger ett långvarigt resultat är tandblekning. Du kan välja om du vill bleka dina tänder hemma eller på klinik.


Icon

Vita fläckar på tänderna är en vanlig form av missfärgning på tänderna. Icon är en behandling som öppnar porerna i tanden. När porerna har öppnats läggs en utfyllnadskomposit som fyller ut och gör att de vita fläckarna försvinner.


Skalfasader

Om du har drabbats av stora missfärgningar eller färgskiftningar på tänderna kan skalfasader vara ett alternativ. Skalfasader tillverkas vanligtvis i keramik eller komposit. En fasad är ett tunt skal som limmas fast på den tand eller de tänder som ska åtgärdas.


Hur kan jag förebygga missfärgade tänder?

Försök undvika livsmedel och livsstilsrelaterade faktorer som kan missfärga tänderna. Var noggrann med munhygienen och borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Att använda tandtråd och tandpetare är också att föredra. På marknaden finns även tandkrämer gjorda för att ta bort missfärgningar och göra tänderna vita. Det finns tandkrämer med putspartiklar eller mindre mängder blekmedel. Men det bästa alternativet är att konsultera med din tandläkare och gå på regelbundna undersökningar.Huskurer mot missfärgade tänder

Det finns olika knep som säger sig ta bort missfärgningar tänder som gurkmejapulver, bikarbonat och kokosolja. Men tänk på att det kan vara skadligt att använda huskurer där forskning saknas med okända biverkningar.


Konsultera alltid tandläkare

Tandläkare avråder dig från att själv försöka ta bort missfärgningar och gula tänder med huskurer. Det är bättre att konsultera din tandläkare och komma fram till en behandling. Om du vill komplettera din behandling hemma är det bästa att upprätthålla noggranna tandvårdsrutiner, borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm och använda tandtråd.


Missfärgade tänder hos barn

Även barn kan drabbas av missfärgningar och fläckar på tänderna. Mindre missfärgningar kan bero på exempelvis kost eller bristande tandvårdsrutiner. Men emaljen på barnets tänder kan också drabbas av en mineralstörning. Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en störning på emaljen som främst drabbar sexårständerna, men som även kan drabba de permanenta framtänderna. Denna störning av emaljen sker under barnets första levnadsår när tänderna bildas. De tänder som drabbas av en störning i emaljen blir missfärgade och går lättare sönder.


Ilningar av mineralstörningar

Missfärgade tänder hos barn, mineralstörning, kan orsaka problem med kraftiga ilningar. Tanden är även mer porös och den går lättare sönder. Orsaken till varför barn drabbas av denna typ av störning av emaljen har inte kunnat klarläggas men ungefär vart femte barn har problem med mineralstörningar på tänderna.


Viktigt med god munhygien

Om barn har drabbats av missfärgningar är det viktigt att hålla tänderna extra rena. Noggranna rutiner med en mjuk tandborste och fluortandkräm minskar risken för problem. Tandläkaren behandlar missfärgade tänder hos barn på grund av störningar i mineralen med extra fluor. Ibland kan tanden behöva fyllning, om störningen i mineralen är omfattande kan tandläkaren föreslå att tanden tas bort.

Om du lider av missfärgningar, prickar eller gropar på tänderna kan din tandläkare hjälpa dig att åtgärda problemet. Kontakta din tandläkare för en undersökning av situationen i munnen för att se vilken metod som passar dina besvär bäst. Har du mer omfattande besvär kan du boka in dig på en estetisk konsultation. Ring oss på 010 – 188 00 00 för att boka en tid eller boka en tid hos Onlinetandläkaren för ett första utlåtande.

Sedan april 2021 arbetar tandläkaren Clas Oscarsson hos Aqua Dental. En rekrytering vi är väldigt stolta över då Clas bedriver högkvalitativ tandvård på patientens villkor. Han är en del av ett kompetent arbetslag. Clas är inriktad på estetisk tandvård och har i nästan trettio år arbetat med fokus på skalfasader, tandblekning och viss protetik. Dessutom har han genomgått över 200 vidareutbildningar för att hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om missfärgade tänder

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.