Tandblekning

Att bleka tänderna är en effektiv metod för ett fräschare intryck av ditt leende. För ett hållbart resultat är det viktigt att du vänder dig till en seriös aktör.

Att bleka tänderna är en relativt vanlig behandling. Det är viktigt att välja en seriös aktör som vårdar tänderna väl eftersom blekningsmedel och behandlare påverkar resultatet, och tändernas hälsa.

Genom en enkel behandling kan du på bara några timmar bli av med missfärgningar. På Aqua Dental erbjuder vi tandblekning på alla våra kliniker i Stockholm och Göteborg.  

Tandblekningens resultat påverkas av tandens ursprungliga färgnyans och vilken typ av eventuella missfärgningar man har samt hur länge de suttit. Tandblekningens hållbarhet är beroende av faktorer som hur väl du sköter dina tänder efter blekningen men även tjockleken på emaljen samt dina personliga kost-, nikotin- och läkemedelsvanor. Du påverkar inte plast- eller porslinslagningar, kronor eller fasader genom att bleka tänderna – endast den naturliga tandytan är mottaglig för preparatet i blekgelen.


Hur länge håller tandblekning?

Tandblekningens hållbarhet påverkas av yttre faktorer, exempelvis om du fortsätter snusa eller dricka kaffe efter behandlingen. Genom att äta och dricka livsmedel som missfärgar tänderna kan resultatet av tandblekningen förkortas och tänderna kan åter bli missfärgade. Självklart spelar också din munhygien in. Vi brukar dock generellt prata om att en tandblekning håller i cirka två år.


Vad kostar det att bleka tänderna?

Priset för en tandblekningsbehandling varierar beroende på vilken metod du väljer. Den billigaste metoden kostar 2900 kronor medan den mest kostsamma kostar 4900 kronor. Viktigt att ha i åtanke är att det är två helt olika metoder som på grund av det också kan ge olika resultat.

Vilken tandblekning är bäst?

Vi får ofta frågan om vilken tandblekning som är bäst i test. Olika blekmedel är olika skonsamma och metodval påverkar hur vita dina tänder blir. På Aqua Dental erbjuder vi fem metoder av tandblekning samt saltblästring på samtliga kliniker i Stockholm och Göteborg. Vilken metod och produkt som passar dig bäst beror dels på dina förutsättningar, men också vilket resultat du önskar. Oavsett kompromissar vi aldrig på dina tänders hälsa. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så hjälper de dig att välja den bästa tandblekningen för dig.

Tandblekning på klinik med Brilliant Smile

– Effektivt och snabbt resultat
– Blekningstid cirka 1,5 timme
– Pris: 3 500 kronor, inklusive material

Innan blekgelen läggs på görs förberedelser genom att vi skyddar dina läppar, tandkött och tunga. Bland annat lägger vi ett blockerande skyddsmaterial på ditt tandkött. Blekgelen appliceras på tänderna och belyses sedan med en UV-lampa under fyra omgångar i 12 minuter, totalt 48 minuter. Efter cirka 1,5 timme är behandlingen klar och du lämnar kliniken med ett nytt och fräscht leende.

Klinikblekning kompletterad med hemblekning

– Klinikblekning i cirka 1,5 timme
– Hemblekning i 2–3 dygn stabiliserar resultatet av blekningen
– Pris: 4 900 kronor, inklusive material

Denna form av tandblekning börjar med en klinikblekning, likt den beskriven ovan, men kompletteras med tandblekning hemma med skena. Beroende på behov och önskat resultat används skenorna olika lång tid. Följ behandlarens instruktioner för att uppnå önskat resultat.

Tandblekning hemma med Brilliant Smile eller Oplascence

– Flexibel eftersom du gör blekningen hemma
– Pris: 2 890 kronor, inklusive material

Den här tandblekningsmetoden är ett alternativ för dig som föredrar att genomföra blekningen hemma på egen hand. Avtryck av dina tänder tas vid första besöket på kliniken. På återbesökstiden provas dina gelskenor ut och du erhåller även noggranna instruktioner om hur du använder blekgelen samt hur du ska sköta dina skenor. Skenorna används i en till två timmar i sex till åtta dagar beroende på missfärgningar och önskat resultat.

Brilliant Smile Teeth Whitening Strips

– Tandblekning som görs hemma
– Snabbt och effektivt resultat
– Pris: 1495 kronor, inklusive material

Det här är en ny produkt för hemmablekning av tänder som enbart får säljas av tandläkare. Blekningen utförs med strips som du bär 60-90 minuter per dag för ett snabbt och effektivt resultat. I kittet ingår även Brilliant Smiles Whitening Boost Toothpaste som avlägsnar ytliga missfärgningar och ska användas innan och under tiden du bleker dina tänder.

Opalesence go (Engångsskenor)

– Tandblekning som görs hemma
– Pris: 1995 kronor, inklusive material

Om du väljer att genomföra denna blekningsmetod får du tio stycken engångsskenor samt blekmedel med dig hem som du använder under 60-90 minuter, tio dagar i rad.

Saltblästring (LM ProPower)

– För enklare missfärgningar
– Snabbt resultat

Som ett alternativ till att bleka tänderna erbjuder vi den skonsamma metoden LM ProPower saltblästring. Saltblästringen är också effektiv mot missfärgade tänder och tar snabbt bort missfärgningar från exempelvis kaffe, te, rödvin och tobak. LM ProPower är en stråle av luft, bikarbonat och vatten som blästrar tänderna och avlägsnar beläggningar och missfärgningar. Saltblästringen påverkar inte på emaljen och utvecklar därmed inga ilningar eller isningar efter utförd behandling.


Se filmen om tandblekning

Innan behandlingen

Om du planerar att bleka dina tänder krävs det att du varit på en basundersökning de senaste tre månaderna för att kontrollera så att du inte har några eventuella hål eller andra skador. Tandläkaren undersöker då också tandköttet för att utesluta tandköttsinflammation eller annan sjukdom. Ett friskt tandkött minskar irritationer både under och efter en tandblekning. Om du har gjort en undersökning hos en annan tandläkare än Aqua Dental behöver du ha med din journal för att visa att du genomgått en undersökning.

Det är också viktigt att du inte genomgått en läppförstoring under de senaste tio dagarna då tandblekningen kan påverka resultatet av ingreppet.


Efter tandblekningsbehandlingen

Att bleka tänderna kan innebära ilningar och isningar under behandlingen, men dessa är övergående och brukar normalt försvinna dagen efter. För att lindra besvären kan du skölja med fluor och använda en tandkräm mot ilningar.

Vi får ibland frågor om vad som är okej att äta efter en tandblekning. Tänderna är mer känsliga för missfärgningar i några dygn och därför bör undvika mat som är färgstark i 72 timmar. Därefter behöver du inte tänka på något speciellt utan kan äta och dricka som vanligt. Du kan också välja att avsluta din blekningsbehandling med Nano Seal, vilket är en lösning innehållande fluorapatit och kalciumflorid. Lösningen penslas på dina tänder och ger ett skydd på emaljen som innebär att du kan äta och dricka som vanligt direkt efter behandlingen.

Däremot är tänderna lika mottagliga för missfärgningar som innan du blekt tänderna och därför kommer dina konsumtionsvanor av bland annat kaffe, te och snus att påverka hur länge resultatet håller. Efter tandblekningsbehandlingen rekommenderar vi dig en kvalitativ tandkräm med whiteningeffekt för att i viss mån motverka eventuella missfärgningar.


Varför behövs en undersökning?

Helt enkelt för att minimera risken för komplikationer och efterbesvär. Även resultat på din tandblekning kan komma att påverkas av det befintliga skicket på dina tänder. Genom att säkerställa att du är frisk i munnen minskar uppkomsten av fläckar, ilningar och skador på tandköttet. Har man hål eller sprickor i tänderna finns det risk att blekningsmedlet tränger igenom emaljen och skadar tänderna. Det är även viktigt att man inte har några beläggningar eller tandsten runt tänderna för att uppnå bästa möjliga resultat.

Du kan boka en undersökning hos våra tandläkare i Stockholm och Göteborg om det har gått mer än tre månader sedan ditt senaste besök. En undersökning kostar 985 kr och kan självklart betalas med ditt tandvårdsbidrag.


Icon-behandling

Vissa personer drabbas av vita fläckar på tändera, så kallade mineralisationsstörning. Vi får ofta frågan om dessa går att behandla med tandblekning, vilket de inte gör. Det finns en behandling vid namn Icon som behandlar vita fläckar på tänderna.  Det är en process som endast kräver ett besök på kliniken, den tar mellan 50-80 minuter beroende på antal tänder som skall behandlas. Därefter anses behandlingen färdig.

Vill du bleka tänderna?

Vi råder dig som är gravid att vänta med din tandblekningsbehandling. Det finns inga studier som visar på att tandblekning kan skada fostret, men det är ett relativt outforskat område vilket innebär att det inte heller finns studier som tyder på att de inte skadar ditt foster. Därför rekommenderar vi dig att genomföra tandblekningen efter avslutad amning.

Det går att köpa tandblekning hos andra aktörer än tandläkare, dels på apoteket men också hos skönhetssalonger och onlinebutiker. Vissa aktörer säljer också hemmablekning med exempelvis kol. Anledningen till att en tandblekning ska göras på en tandvårdskedja är dels för att du behöver ha genomgått en basundersökning innan blekningen, men även för att det inte krävs någon utbildning för att genomföra blekningsbehandlingar. Det innebär att andra aktörer än tandvårdskedjor inte genomför en nödvändig undersökning, eftersom de inte har kunskap inom området. Hos en tandvårdskedja blir du dessutom behandlad med beprövade metoder, vilket inte alltid används hos exempelvis skönhetssalonger.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om estetisk tandvård

Kontakta oss

Om du söker tid för undersökning, tandhygienist eller akuttandvård går det bra att använda vår onlinebokning. För konsultationer och andra frågor hänvisar vi till vårt servicecenter på 010 - 188 00 00.