Tandblekning

Funderar du på tandblekning? Med hjälp av tandblekning får du effektivt bort missfärgningar och ett vitare leende.

Tandblekning är en behandling som växer i popularitet, och det finns en uppsjö av preparat och metoder på marknaden. Dock är det viktigt att vända sig till en seriös tandvårdsaktör för att bleka tänderna så tryggt och säkert som möjligt.

Med tandblekning kan du på bara några timmar bli av med missfärgningar. På Aqua Dental erbjuder vi tandblekning på alla våra kliniker.

Tandblekningens resultat påverkas av tandens ursprungliga färgnyans och vilken typ av eventuella missfärgningar man har samt hur länge de suttit. Tandblekningens hållbarhet är beroende av faktorer som hur väl du sköter dina tänder efter blekningen men även tjockleken på emaljen samt dina personliga kost-, nikotin- och läkemedelsvanor. På Aqua Dental erbjuder vi flera olika typer av tandblekning: tandblekning hemma, tandblekning på klinik, en kombination av de båda eller engångsskenor. 


Basundersökning innan tandblekning 

Innan du kan genomgå en behandling med tandblekning måste du genomgått en tandundersökning de senaste sex månaderna. Det beror på att en tandläkare måste bedöma att du har en god munhälsa innan du kan påbörja en behandling med tandblekning. Om du exempelvis har drabbats av karies eller någon annan tandsjukdom måste dessa behandlas först, innan en tandblekning kan påbörjas. Du bokar enklast en tid hos oss via vår onlinebokning nedan. När, eller om, du genomgått en undersökning kan du antingen boka en tid för tandblekning när du är på kliniken eller ringa oss på 010 - 188 00 00.


Få vitare tänder med tandblekning

Med tandblekning fräschar du upp ditt leende på ett enkelt och effektivt sätt. En behandling med tandblekning på klinik går fortast och är även det tryggaste alternativet, förutsatt att kliniken använder sig av beprövade metoder. Om du väljer tandblekning hemma är det viktigt att du väljer godkända preparat och att du tagit råd av en tandvårdsaktör för hur du ska genomföra behandlingen.Vad kostar en tandblekning?

Priset för en behandling med tandblekning varierar beroende på vilken metod du väljer. Viktigt att ha i åtanke är att det är helt olika metoder som på grund av det också kan ge olika resultat.Boka tid för tandblekning 

Det finns flera olika sorters tandblekning att välja mellan, och behandlingsplan, kostnad och resultat varierar mellan de olika metoderna. Om du har genomgått en undersökning de senaste sex månaderna är du välkommen att ringa oss på 010 - 188 00 00 för att boka en tid eller fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig. 

Hur går en tandblekning till?

Beroende på vilken metod du vill bleka tänderna med kommer en behandling med tandblekning se lite annorlunda ut och ta olika lång tid. Tandblekning är en kemisk process. Det innebär att blekmedlet som används ska ta sig igenom tandens yttersta lager, emaljen, och hela vägen in i tandbenet. De beståndsdelar som är missfärgade bryts ned med hjälp av blekmedlet till mindre delar och resulterar i att tanden blir ljusare. 


Vem passar tandblekning för?

De flesta kan genomgå en tandblekning. Ofta handlar det om missfärgningar som i många fall är livsstilsrelaterade, men hos vissa barn kan de permanenta tänderna vara missfärgade redan när de kommer fram efter mjölktänderna. I de fallen handlar det i hög grad om långvarig sjukdom, trauma eller genetik.

Men mörkare och missfärgade tänder är en naturlig del av utvecklingen, så det är inte alls säkert att det behöver vara något fel bara för att tänderna inte är naturligt vita. Så länge du har ett friskt tandkött och att du inte har blottade tandhalsar  eller olagade hål i tänderna är det vanligtvis grönt ljus. 


Olika metoder för tandblekning

Det finns flera olika tandblekningsmetoder. På Aqua Dental erbjuder vi fyra olika metoder för tandblekning:

 • Tandblekning på klinik
 • Tandblekning på klinik kompletterad med hemblekning
 • Tandblekning hemma med skenor 
 • Tandblekning hemma med engångsskenor


Förberedelser inför en behandling med tandblekning

Inför en tandblekning går tandläkaren eller tandhygienisten igenom din mun för att undersöka vilka tänder som kan blekas. Sedan bedömer de vilken metod som passar bäst utefter dina förutsättningar.


Vad många kanske inte tänker på är att fyllningar, implantat och kronor inte kan blekas. Dessa måste alltså bytas ut till den nyans dina tänder kommer få efter tandblekningen, så att resultatet blir enhetligt.


Tandblekning på klinik

Om du väljer tandblekning på klinik förbereds mun och tänder för tandblekningen och tandköttet skyddas. Behandlingen tar omkring 60 minuter och kan upprepas till dess att önskat resultat är uppnått. Om du bleker tänderna hemma får du först besöka en tandvårdsklinik för att få formgjutna skenor och instruktioner från en tandläkare eller tandhygienist om hur du använder blekmedlet. Även denna behandling kan upprepas vid olika tillfällen, dock är det viktigt att du vid varje uppstart träffar en tandläkare eller tandhygienist.


Så mår du efter behandlingen

Du kan drabbas av svullet tandköttet direkt efter att du har genomgått en tandblekning. Det är gelen som används för att bleka tänderna som kan orsaka obehag. Om du använder en plastskena kan du få sår, då är det viktigt att du pausar tandblekningsbehandlingen några dagar så att såret hinner läka.


Ilningar i tänderna av tandblekning

Ilningar är en vanlig komplikation och uppstår ofta vid tandblekning. Medlet som används tränger in i tänderna och skapar en inflammation i pulpan som kan göra ont. Oftast går besvären över efter några dagar.


Vilken typ av resultat kan man förvänta sig?

Beroende på dina förutsättningar kan resultatet variera från patient till patient. Hur pass bra en tandblekning blir beror på några olika faktorer:

 • Vilken typ av missfärgning du har (ärftlig, livsstilsrelaterad eller på grund av sjukdom)
 • Hur länge dina tänder har varit missfärgade
 • Tandens ursprungsfärg (om den från början var lite missfärgad eller helt vit)


Tänder som har mer missfärgningar är lättare att bleka än tänder som är mer åt det vita hållet. Tänder med amalgamfyllning är omöjliga att bleka, likaså tänder vars pulpa är skadad. För att få ett långvarigare resultat rekommenderar vi tandborstning med en whitening-tandkräm.


Ämnen som missfärgar tänderna

Det är viktigt att tänka på att inte äta eller dricka något som innehåller starka färgpigment under några dagar (72 timmar) efter det att du genomgått en tandblekning. Vissa livsmedel missfärgar tänderna mer än andra.

Nedan är några substanser som missfärgar dina tänder:

 • Kaffe och te
 • Snus och cigaretter
 • Rödvin
 • Tomatsås och ketchup
 • Curry
 • Balsamvinäger
 • Bär i starka färger, exempelvis blåbär
 • Soja
 • Sura drycker och livsmedel
 • Ananas
 • Citrusfrukter
 • Granatäpplen
 • Mörkgröna blad, exempelvis spenat
 • Röda grönsaker, exempelvis rödbeta


Hur länge håller tandblekning?

Tandblekningens hållbarhet påverkas av yttre faktorer, exempelvis om du fortsätter snusa eller dricka kaffe efter behandlingen. Genom att äta och dricka livsmedel som missfärgar tänderna kan resultatet av tandblekningen förkortas och tänderna kan åter bli missfärgade. Självklart spelar också din munhygien in. Vi brukar dock generellt prata om att en tandblekning håller i cirka två år.


Vilken tandblekning är bäst?

Vi får ofta frågan om vilken tandblekning som är bäst i test. Olika blekmedel är olika skonsamma och metodval påverkar hur vita dina tänder blir. Vilken metod och produkt som passar dig bäst beror dels på dina förutsättningar, men också vilket resultat du önskar. Oavsett kompromissar vi aldrig med dina tänders hälsa. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så hjälper de dig att välja den bästa tandblekningen för dig.

Tandblekning på klinik med Brilliant Smile

– Effektivt och snabbt resultat
– Blekningstid cirka 1,5 timme

Innan blekgelen läggs på görs förberedelser genom att vi skyddar dina läppar, tandkött och tunga. Bland annat lägger vi ett blockerande skyddsmaterial på ditt tandkött. Blekgelen appliceras på tänderna och belyses sedan med en UV-lampa under fyra omgångar i 12 minuter, totalt 48 minuter. Efter cirka 1,5 timme är behandlingen klar och du lämnar kliniken med ett nytt och fräscht leende.

Tandblekning på klinik kompletterad med hemmablekning

– Klinikblekning i cirka 1,5 timme
– Hemblekning i 2–3 dygn stabiliserar resultatet av blekningen

Denna form av tandblekning börjar med en klinikblekning, likt den beskriven ovan, men kompletteras med tandblekning hemma med skena. Beroende på behov och önskat resultat används skenorna olika lång tid. Följ alltid din tandläkares instruktioner för att uppnå önskat resultat.

Tandblekning hemma med Brilliant Smile eller Opalescence

– Flexibel eftersom du gör blekningen hemma

Den här tandblekningsmetoden är ett alternativ för dig som föredrar att genomföra tandblekning hemma på egen hand. Då kommer din tandläkare eller tandhygienist att vid första besöket på kliniken ta ett avtryck av dina tänder. Därefter kommer du få komma tillbaka till kliniken för att pröva ut dina gelskenor och du erhåller även noggranna instruktioner om hur du använder blekgelen samt hur du ska sköta skenorna. Skenorna används i en till två timmar i sex till åtta dagar beroende på missfärgningar och önskat resultat.


Opalescence go (Engångsskenor)

– Tandblekning som görs hemma

Om du väljer att genomföra denna blekningsmetod får du tio stycken engångsskenor samt blekmedel med dig hem som du använder under 60-90 minuter, tio dagar i rad.

Saltblästring (LM ProPower)

– För enklare missfärgningar
– Snabbt resultat

Som ett alternativ till tandblekning erbjuder vi den skonsamma metoden LM ProPower saltblästring, även kallat Airflow. Saltblästringen är också effektivt mot missfärgade tänder och tar snabbt bort missfärgningar från exempelvis kaffe, te, rödvin och tobak. LM ProPower är en stråle av luft, bikarbonat och vatten som blästrar tänderna och avlägsnar beläggningar och missfärgningar. Saltblästringen påverkar inte emaljen och utvecklar därmed inga ilningar eller isningar efter utförd behandling.


Se filmen om tandblekning 

Vill du bleka tänderna?

Vi råder dig som är gravid att vänta med din tandblekningsbehandling. Det finns inga studier som visar på att tandblekning kan skada fostret. Men det är ett relativt outforskat område vilket innebär att det inte heller finns studier som tyder på att de inte skadar ditt foster. Därför rekommenderar vi dig att genomföra tandblekningen efter avslutad amning.

Det går att köpa tandblekning hos andra aktörer än tandläkare, dels på apoteket men också hos skönhetssalonger och onlinebutiker. Vissa aktörer säljer också hemmablekning med exempelvis kol. Anledningen till att en tandblekning ska göras på en tandvårdskedja är dels för att du behöver ha genomgått en basundersökning innan tandblekningen, men även för att det inte krävs någon utbildning för att genomföra tandblekningsbehandlingar. Det innebär att andra aktörer än tandvårdskedjor inte genomför en nödvändig undersökning, eftersom de inte har kunskap inom området. Hos en tandvårdskedja blir du dessutom behandlad med beprövade metoder, vilket inte alltid används hos exempelvis skönhetssalonger.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Relaterat till tandblekning

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.