Tandblekning

Funderar du på att bleka tänderna? Vi guidar dig igenom allt du behöver veta om tandblekning.

Tandblekning är en behandling som växer i popularitet, och det finns en uppsjö av preparat och metoder på marknaden. Dock är det viktigt att vända sig till en seriös tandvårdsaktör för att bleka tänderna så tryggt och säkert som möjligt.

Med tandblekning kan du på bara några timmar bli av med missfärgningar. På Aqua Dental erbjuder vi tandblekning på alla våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Västerås, Malmö, HelsingborgKarlstad och Östersund.

Tandblekningens resultat påverkas av tandens ursprungliga färgnyans och vilken typ av eventuella missfärgningar man har samt hur länge de suttit. Tandblekningens hållbarhet är beroende av faktorer som hur väl du sköter dina tänder efter blekningen men även tjockleken på emaljen samt dina personliga kost-, nikotin- och läkemedelsvanor. Du påverkar inte plast- eller porslinslagningar, kronor eller fasader genom att bleka tänderna – endast den naturliga tandytan är mottaglig för preparatet i blekgelen.

På Aqua Dental erbjuder vi flera olika typer av tandblekning: tandblekning hemma, tandblekning på klinik, en kombination av de båda eller engångsskenor. 


Så bokar du tid för en tandblekning 

Innan du kan bleka dina tänder måste du genomgå en undersökning för att säkerställa att du är frisk i munnen. Enklast bokar du en tid via vår onlinebokning. När du genomgått en undersökning kan du antingen boka en tid för tandblekning när du är på kliniken, ringa oss på 010 - 188 00 00 eller fylla i formuläret längre längre ned så kommer vi att kontakta dig för att boka en blekningstid. 

Vad kostar en tandblekning?

Priset för en tandblekningsbehandling varierar beroende på vilken metod du väljer. Den billigaste metoden kostar 2900 kronor medan den mest kostsamma kostar 4900 kronor. Viktigt att ha i åtanke är att det är helt olika metoder som på grund av det också kan ge olika resultat.


Boka tid för tandblekning 

Det finns flera olika sorters tandblekningar att välja mellan, och behandlingsplan, kostnad och resultat varierar mellan de olika metoderna. Om du har genomgått en undersökning de senaste 6 månaderna är du välkommen att ringa oss på 010 - 188 00 00 för att boka en tid eller fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig. 

Få vitare tänder med tandblekning

Att bleka tänderna är ett enkelt sätt att fräscha upp ditt leende. Det tryggaste sättet är att utföra behandlingen på en tandvårdsklinik, som använder beprövade metoder. Det går också fortast. Om du väljer tandblekning hemma är det viktigt att du väljer godkända preparat och att du tagit råd av en tandvårdsaktör för hur du ska genomföra behandlingen. Resultatet varierar och beror på en rad olika faktorer, som tändernas ursprungsskick, dina kost- och levnadsvanor samt din munhygien. En tandblekning brukar generellt hålla i cirka två år.


Hur går en tandblekning till?

Beroende på vilken metod du vill bleka tänderna med kommer tandblekningsbehandlingen att se lite annorlunda ut och ta olika lång tid. Om du väljer tandblekning på klinik tar det ett par timmar på plats. Väljer du tandblekning med hjälp av gel hemma tar det upp till några veckor.

Tandblekning är en kemisk process. Det innebär att blekmedlet som används ska ta sig igenom tandens yttersta lager, emaljen, och hela vägen in i tandbenet. De beståndsdelar som är missfärgade bryts ned med hjälp av blekmedlet till mindre delar och resulterar i att tanden blir ljusare. Det finns många olika metoder att använda om man vill bleka tänderna, men den vanligaste metoden är att använda en gel, antingen på klinik eller i skenor hemma.


Vem passar tandblekning för?

De flesta kan genomgå en tandblekning. Ofta handlar det om missfärgningar som i många fall är livsstilsrelaterade, men hos vissa barn kan de permanenta tänderna vara missfärgade redan när de kommer fram efter mjölktänderna. I de fallen handlar det i hög grad om långvarig sjukdom, trauma eller genetik.

Men mörkare tänder är en naturlig del av utvecklingen, så det är inte alls säkert att det behöver vara något fel, bara för att tänderna inte är naturligt vita. Så länge tandköttet är friskt, tandhalsarna inte är blottade och du inte har olagade hål i tänderna är det vanligtvis grönt ljus. Dessa faktorer kollas upp om du väljer att utföra tandblekningen på klinik.


Olika metoder för att bleka tänderna

Det finns flera olika behandlingar att välja bland. På Aqua Dental erbjuder vi fyra olika tandblekningsmetoder:

 • Tandblekning på klinik
 • Tandblekning på klinik kompletterad med hemblekning
 • Tandblekning hemma med skenor 
 • Tandblekning hemma med engångsskenor

Clas Oscarsson på Aqua Dental

Clas Oscarsson har arbetat som tandläkare sedan 1982 och har större delen av sin yrkesverksamma tid ägnat sig åt estetisk tandvård. Det innebär att han har lång erfarenhet och fördjupad kunskap inom estetisk tandvård, alltså skalfasader, tandblekning och viss protetik.


Förberedelser inför en tandblekningsbehandling

Inför behandlingen går tandläkaren eller tandhygienisten igenom din mun för att undersöka vilka tänder som kan blekas. Sedan bedömer de vilken metod som passar bäst utefter dina förutsättningar.


Inte alla tänder kan blekas

Vad många kanske inte tänker på är att fyllningar, implantat och kronor inte kan blekas. Dessa måste alltså bytas ut till den nyans dina tänder kommer få efter tandblekningen, så att resultatet blir enhetligt.


Tandblekning på klinik

Om du väljer tandblekning på klinik förbereds mun och tänder för tandblekningen och tandköttet skyddas. Behandlingen tar omkring 60 minuter och kan upprepas till dess att önskat resultat är uppnått. Om du bleker tänderna hemma får du först besöka en tandvårdsklinik för att få formgjutna skenor och instruktioner från en tandläkare eller tandhygienist om hur du använder blekmedlet. Även denna behandling kan upprepas vid olika tillfällen, dock är det viktigt att du vid varje uppstart träffar en tandläkare eller tandhygienist.


Så mår du efter behandlingen

Tandköttet kan bli lite svullet direkt efter att du har genomgått en tandblekning. Det är gelén som används för att bleka tänderna som kan orsaka obehag. Om du använder en plastskena kan du få sår, då är det viktigt att du pausar tandblekningsbehandlingen några dagar så att såret hinner läka.


Ilningar i tänderna av tandblekning

Ilningar är en vanlig komplikation och uppstår ofta vid tandblekning. Medlet som används tränger in i tänderna och skapar en inflammation i pulpan som kan göra ont. Oftast går besvären över efter några dagar.


Bra att tänka på före och efter tandblekning

Innan du genomgår din tandblekning är det viktigt att en tandläkare eller tandhygienist har gjort en allmän undersökning för att se över situationen i munnen. Denna ska ha utförts högst tre månader innan behandlingsstarten. Finns det exempelvis några hål i tänderna måste dessa lagas, eventuell tandsten måste tas bort och om du har gamla fyllningar så kan tandläkaren se över om dessa bör bytas ut för att passa ihop med tändernas nya nyans.

Kronor och fyllningar påverkas inte av tandblekning. Se upp med vissa livsmedel direkt efter en tandblekning, då livsmedel med starka färgpigment påverkar tändernas nyans. Välj alltid en seriös tandvårdsaktör när du ska bleka dina tänder. Prata med din tandläkare eller tandhygienist för att hitta den metod som bäst passar dina behov, förutsättningar och förväntningar.


Vilken typ av resultat kan man förvänta sig?

Beroende på vilka dina förutsättningar är, kan resultatet variera från patient till patient. Hur pass bra tandblekningen blir beror på några olika faktorer:

 • Vilken typ av missfärgning du har (ärftlig, livsstilsrelaterad eller på grund av sjukdom)
 • Hur länge dina tänder har varit missfärgade
 • Tandens ursprungsfärg (om den från början var lite missfärgad eller helt vit)


Tänder som har mer missfärgningar är lättare att bleka än tänder som är mer åt det vita hållet. Tänder med amalgamfyllning är omöjliga att bleka, likaså tänder vars pulpa är skadad. För att få ett långvarigare resultat rekommenderar vi tandborstning med en whitening-tandkräm.


Ämnen som missfärgar tänderna

Det är viktigt att tänka på att inte äta eller dricka något som innehåller starka färgpigment under några dagar (72 timmar) efter det att du genomgått en tandblekning. Vissa livsmedel missfärgar tänderna mer än andra.

Nedan är några substanser som missfärgar dina tänder:

 • Kaffe och te
 • Snus och cigaretter
 • Rödvin
 • Tomatsås och ketchup
 • Curry
 • Balsamvinäger
 • Bär i starka färger, exempelvis blåbär
 • Soja
 • Sura drycker och livsmedel
 • Ananas
 • Citrusfrukter
 • Granatäpplen
 • Mörkgröna blad, exempelvis spenat
 • Röda grönsaker, exempelvis rödbeta


Hur länge håller tandblekning?

Tandblekningens hållbarhet påverkas av yttre faktorer, exempelvis om du fortsätter snusa eller dricka kaffe efter behandlingen. Genom att äta och dricka livsmedel som missfärgar tänderna kan resultatet av tandblekningen förkortas och tänderna kan åter bli missfärgade. Självklart spelar också din munhygien in. Vi brukar dock generellt prata om att en tandblekning håller i cirka två år.


Vilken tandblekning är bäst?

Vi får ofta frågan om vilken tandblekning som är bäst i test. Olika blekmedel är olika skonsamma och metodval påverkar hur vita dina tänder blir. På Aqua Dental erbjuder vi fyra metoder av tandblekning samt saltblästring på de flesta kliniker i StockholmGöteborg och Malmö. Vilken metod och produkt som passar dig bäst beror dels på dina förutsättningar, men också vilket resultat du önskar. Oavsett kompromissar vi aldrig på dina tänders hälsa. Prata med din tandläkare eller tandhygienist så hjälper de dig att välja den bästa tandblekningen för dig.

Tandblekning på klinik med Brilliant Smile

– Effektivt och snabbt resultat
– Blekningstid cirka 1,5 timme
– Pris: 3 500 kronor, inklusive material

Innan blekgelen läggs på görs förberedelser genom att vi skyddar dina läppar, tandkött och tunga. Bland annat lägger vi ett blockerande skyddsmaterial på ditt tandkött. Blekgelen appliceras på tänderna och belyses sedan med en UV-lampa under fyra omgångar i 12 minuter, totalt 48 minuter. Efter cirka 1,5 timme är behandlingen klar och du lämnar kliniken med ett nytt och fräscht leende.

Tandblekning på klinik kompletterad med hemblekning

– Klinikblekning i cirka 1,5 timme
– Hemblekning i 2–3 dygn stabiliserar resultatet av blekningen
– Pris: 4 900 kronor, inklusive material

Denna form av tandblekning börjar med en klinikblekning, likt den beskriven ovan, men kompletteras med tandblekning hemma med skena. Beroende på behov och önskat resultat används skenorna olika lång tid. Följ behandlarens instruktioner för att uppnå önskat resultat.

Tandblekning hemma med Brilliant Smile eller Oplascence

– Flexibel eftersom du gör blekningen hemma
– Pris: 2 890 kronor, inklusive material

Den här tandblekningsmetoden är ett alternativ för dig som föredrar att genomföra tandblekning hemma på egen hand. Avtryck av dina tänder tas vid första besöket på kliniken. På återbesökstiden provas dina gelskenor ut och du erhåller även noggranna instruktioner om hur du använder blekgelen samt hur du ska sköta dina skenor. Skenorna används i en till två timmar i sex till åtta dagar beroende på missfärgningar och önskat resultat.


Opalesence go (Engångsskenor)

– Tandblekning som görs hemma
– Pris: 1995 kronor, inklusive material

Om du väljer att genomföra denna blekningsmetod får du tio stycken engångsskenor samt blekmedel med dig hem som du använder under 60-90 minuter, tio dagar i rad.

Saltblästring (LM ProPower)

– För enklare missfärgningar
– Snabbt resultat

Som ett alternativ till att bleka tänderna erbjuder vi den skonsamma metoden LM ProPower saltblästring. Saltblästringen är också effektiv mot missfärgade tänder och tar snabbt bort missfärgningar från exempelvis kaffe, te, rödvin och tobak. LM ProPower är en stråle av luft, bikarbonat och vatten som blästrar tänderna och avlägsnar beläggningar och missfärgningar. Saltblästringen påverkar inte på emaljen och utvecklar därmed inga ilningar eller isningar efter utförd behandling.


Se filmen om tandblekning 

Vill du bleka tänderna?

Vi råder dig som är gravid att vänta med din tandblekningsbehandling. Det finns inga studier som visar på att tandblekning kan skada fostret. Men det är ett relativt outforskat område vilket innebär att det inte heller finns studier som tyder på att de inte skadar ditt foster. Därför rekommenderar vi dig att genomföra tandblekningen efter avslutad amning.

Det går att köpa tandblekning hos andra aktörer än tandläkare, dels på apoteket men också hos skönhetssalonger och onlinebutiker. Vissa aktörer säljer också hemmablekning med exempelvis kol. Anledningen till att en tandblekning ska göras på en tandvårdskedja är dels för att du behöver ha genomgått en basundersökning innan tandblekningen, men även för att det inte krävs någon utbildning för att genomföra tandblekningsbehandlingar. Det innebär att andra aktörer än tandvårdskedjor inte genomför en nödvändig undersökning, eftersom de inte har kunskap inom området. Hos en tandvårdskedja blir du dessutom behandlad med beprövade metoder, vilket inte alltid används hos exempelvis skönhetssalonger.

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Relaterat till tandblekning

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.