Tandblekning hemma

Att bleka tänderna är en effektiv behandling till ett ljusare och fräschare intryck av tandraden. I dag finns det flera säkra metoder för tandblekning hemma.

Tandblekning är en vanlig och effektiv metod för ett fräschare intryck av din tandrad. I dag finns det flera återförsäljare och metoder och av tandblekning i hemmet, det är viktigt att välja en seriös aktör som tillhandahåller blekningen.

Tandblekning blir en allt vanligare behandling med ett resultat som kan påvisa stor skillnad före och efter behandling. I samband med att efterfrågan ökar blir också antalet återförsäljare och metoder på marknaden fler. Bland annat finns möjligheten till att bleka tänderna hemma med säkra metoder. Det är dock viktigt att vända sig till en seriös aktör och säkerställa att din tandstatus är god innan du påbörjar blekningen. En kvalitativ tandblekning är inte skadlig så länge dina tänder är friska.


Vilken tandblekning hemma är bäst?

En tandblekningsbehandling är snabb och effektiv metod för att ge ett fräschare intryck av dina tänder, både på tandvårdsklinik och hemma. Inför varje vår brukar flera aktörer publicera “Bäst i test” av tandblekningar. Dessa bedömningar är sällan gjorda av tandläkare och har därför svårt att ta reda på vilka skador blekningarna kan ge. De tar alltså inte hänsyn till att bättre effekt också kan vara mer skadligt.

Vänd dig istället till en seriös tandvårdsaktör, de säljer effektiva och pålitliga medel. Hos oss på Aqua Dental kan du köpa med tandblekning hem från Brilliant Smile och Opalasance. Vi tillhandahåller fyra typer av tandblekningsmetoder du kan genomföra i ditt hem.

 

Hemmablekning och klinikblekning

Den första metoden går ut på att du genomför en klinikblekning, därefter utför du hemmablekningen med skena 2-3 dygn efter att du varit på kliniken. Behandlingstiden hemma anpassas efter önskat resultat och din behandlare konsulterar dig innan. Denna metod har framställts av Brilliant Smile och kostar 4 900 kronor.


Endast hemmablekning

Det andra alternativet består av tandblekning hemma och det går att välja mellan Brilliant Smile eller Opalasance. Du besöker dock kliniken innan för att få individuellt anpassade gelskenor samt att du får noggranna instruktioner på gällande hur du bör gå till väga. Väl hemma genomför du tandblekningen mellan sex och åtta dagar under en till två till åtta timmars tidsspann beroende på vilken styrka du väljer. Den här typen av blekning kostar 2 900 kronor.


Blekning med strips

Ett tredje alternativ är Brilliant Smiles Teeth Whitening Strips. Det är en relativt ny produkt som endast säljs hos tandvårdsaktörer. Du bär stripes över tänderna mellan 60 och 90 minuter per dag till dess att du uppnått önskat resultat. Om du väljer det här tillvägagångssättet får du också Brilliant Smiles Whitening Toothpaste, den används både under och efter perioden du genomför tandblekningen. Priset är 1 495 kronor.

Engångsskenor

Opalasence go består av tio stycken engångsskenor och ett blekningsmedel som du använder mellan 60 och 90 minuter i upp till tio dagar i rad. Priset är 1 995 kronor.


Önskar du bli kontaktad?

Har du frågor angående tandblekning? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss

Innan påbörjad behandling

För att du ska kunna genomföra en tandblekning via tandläkare eller tandhygienist, oavsett om det är hemma eller på klinik, krävs det att du genomgått en basundersökning de senaste tre månaderna. Det är för att säkerställa att dina tänder är i ett skick som inte tar skada av tandblekningen.


Välj en seriös aktör

Det finns många återförsäljare av tandblekning, både i fysiska butiker och skönhetssalonger, men även på apotek och diverse webbshopar. Det kan vara bra och fungerande metoder. Men det är viktigt att ha i åtanke att många av dessa metoder inte är kvalitetssäkrade, varken utifrån svensk standard eller ur en odontologisk synpunkt.


Väteperoxidens avgörande

Genom att vända dig till en tandvårdskedja ökar du chanserna för en trygg och kvalitativ tandblekning. Det är endast hos tandvårdkedjor du kan behandlas med tandblekning innehållande mer än 0,1% väteperoxid, den får dock inte innehålla mer än 6%. Väteperoxid är ett ämne som minskar de missfärgade molekylerna på och inuti tanden genom syresättning.

 

Den tandblekning du köper hos andra aktörer än tandläkare får alltså inte innehålla denna mängd väteperoxid vilket minskar chanserna till att tänderna blir blekta. Det leder i sin tur till att antalet timmar tandblekningen behöver användas för att ge resultat kan bli många och skada dina tänder.

 

I vissa fall säljs produkterna olagligt och mängden väteperoxid regleras inte, vilket kan ge förödande konsekvenser på dina tänder och ditt tandkött. Vissa personer har drabbats av allergier och överkänslighet.


Undvik hemmakurer som bakpulver

Många patienter frågar oss om det finns någon huskur, som exempelvis bakpulver och bikarbonat, som fungerar för att bleka tänderna. Flera aktörer marknadsför sina produkter som billig tandblekning att genomföra hemma, vilket kan vara en varningsklocka.

 

Det finns ingen hemmakur för tandblekning som går att skapa själv, det öppnar snarare upp för eventuella skador. Munnen i allmänhet och tänderna i synnerhet är känsliga och vi bör vara försiktiga med dessa behandlingar. Förutom eventuella farliga skador är det sällan dessa metoder fungerar och ger ett synbart resultat.

Information om artikeln

Relaterat till tandblekning hemma

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00