Nedan hittar du de vanligaste frågorna vi får om tandkräm och våra rekommendationer. Om du inte tycker att du får svar på just din fråga kan du kontakta en tandhygienist för att få svar på dina specifika frågor och få rekommendationer om vilken tandkräm som passar dina behov bäst.

Hur ofta ska jag borsta tänderna? 

De flesta tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna minst två gånger om dagen, helst efter måltider, för att hålla tänderna rena och friska.

Hur mycket tandkräm ska jag använda?

Vuxna rekommenderas att använda två centimeter tandkräm på tandborsten för att rengöra tänderna effektivt. För små barn bör man använda en mängd som motsvarar barnets lillfingernagel för att minimera risken för att svälja för mycket fluor.

Kan jag använda tandkräm med aktivt kol om jag har fyllningar eller kronor? 

Tandkräm med aktivt kol kan användas på fyllningar och kronor, men det är viktigt att vara försiktig eftersom slipmedlen i tandkrämen kan orsaka nötning av fyllningar och kronor över tid.

Är det säkert att använda fluortandkräm?

Det är säkert att använda tandkräm med fluor och fluor hjälper till att stärka emaljen och är det bästa skyddet mot karies. Aqua Dental och Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar fluortandkräm bland annat eftersom fluor är det bästa skyddet mot karies samt att det i dag inte finns några alternativa medel som har vetenskapligt bevisad effekt mot karies.

Hur väljer jag rätt tandkräm för mina behov?

För att välja den rätta tandkrämen är det viktigt att först identifiera dina specifika munhälsobehov, såsom känsliga tänder, muntorrhet, dålig andedräkt eller tandblekning. Diskutera dina behov med din tandläkare, som kan ge rekommendationer om den bästa tandkrämen för dig.

Kan jag använda vuxentandkräm för mitt barn?

Det är bäst att använda en tandkräm som är speciellt utformad för barn eftersom de har en lägre fluorhalt och är mildare för barns tänder och tandkött. Vuxentandkräm kan vara för stark för små barn och kan leda till att de sväljer onödigt mycket fluor.

Är det nödvändigt att använda tandkräm för att borsta tänderna?

Tandkräm hjälper till att ta bort plack och matrester från tänderna, förhindrar dålig andedräkt och bör innehålla fluor för att skydda mot karies. Men tandborstning utan tandkräm är bättre än att inte borsta alls. Om du inte har tillgång till tandkräm kan du fortfarande borsta tänderna med vatten eller en saltlösning för att hjälpa till att rengöra och skydda tänderna.