Muntorrhet

I de flesta fall kan du bli av med muntorrhet på egen hand, men det finns även professionell hjälp att få.

Är du torr i munnen, men vet inte varför? Det kan finnas många orsaker till muntorrhet och de flesta av oss drabbas av det någon gång i livet. Vanligtvis kan det kopplas till någon form av livsstilsförändring, sjukdom eller läkemedelsbehandling. Men oroa dig inte, det finns hjälp att få.

Muntorrhet beror oftast på salivbrist eller att salivens sammansättning har förändrats. Läkemedelsbiverkningar är den absolut vanligaste orsaken. Även livsstil, matvanor eller sjukdomar kan framkalla besvären. 


Det är vanligt att vara torr i munnen

Om du är torr i munnen beror det ofta på en brist på saliv eller att konsistensen på saliven har förändrats. Saliven är viktig för att du ska kunna tugga och svälja ordentligt, och för att skydda mot karies och hål. Muntorrhet kan i värsta fall försämra munhälsan och påverka livskvaliteten genom förändrad smak, sömn och obehagskänslor. Det kan exempelvis bli svårare att tugga och svälja mat. Muntorrhet brukar vara vanligare hos äldre.


Vänta inte – Boka tid direkt

För att upprätthålla en god munhälsa är det viktigt att gå till tandvården regelbundet. Med årliga besök hos din tandläkare kan eventuella besvär upptäckas i tid och åtgärdas innan de blir allt för omfattande eller smärtsamma. Om du upplever att du är torr i munnen är det viktigt att uppsöka tandvården omgående för att se till att mun och tänderna inte tagit skada

Symptom på muntorrhet

Det finns olika symptom på muntorrhet, det vanligaste är:

  • Problem med att äta och svälja
  • Svårt att tala
  • Sömnproblem
  • Försämrad tandhälsa
  • Inflammation i tandköttet eller munhålan
  • Dålig andedräkt
  • Försämrat smaksinne

Muntorrhet kan leda till besvär med karies och hål i tänderna. Du kan även få svårigheter att använda protes. Var noga med att kontakta din tandläkare om du har långvariga problem som inte går över.


Vanliga orsaker till muntorrhet 

Anledningar till muntorrhet kan vara många, de flesta av dem är ofarliga och övergående. Stress kan vara ett skäl, alkoholintag ett annat. Att vara torr i munnen på natten är vanligt för då går salivproduktionen ner. En förkylning kan också orsaka muntorrhet. Men om du upplever att din muntorrhet inte går över kan det vara ett tecken på bakomliggande problem.


Munsjukdomar och läkemedel

En mycket vanlig orsak till muntorrhet är sjukdomar eller bieffekten av vissa läkemedel. Läkemedel som påverkar salivproduktionen och kan orsaka muntorrhet är främst medicin mot cancer, psykiska sjukdomar, diabetes samt vätskedrivande medicin.


Livsstilsrelaterade besvär

Stigande ålder liksom kombination av flera läkemedel tenderar att ge muntorrhet, vilket är orsaken till att många äldre lider av problemet. Strålbehandlingar, främst mot huvud och hals, kan leda till uttalad muntorrhet. Stress kan vara en annan faktor då det påverkar stimulansen av spottkörtlarna negativt och hindrar salivproduktionen.


Muntorrhet och torr i halsen

Är du torr i halsen? Det är en vanlig biverkning av muntorrhet. När salivproduktionen går ner kan det även påverka halsen, och många får problem med ömmande, torr hals och heshet som följd. 


Sprickor i mungipan

Torra läppar och spruckna mungipor är vanliga besvär för många av oss och kan vara relaterat till muntorrhet. Såren som bildas kan lätt infekteras av svamp från munhålan eller från bakterier på huden. Infekterade sprickor i mungipan leda till klåda, rodnad och irritation. Behandling sker oftast med kräm som appliceras lokalt på såren. Prata gärna med ditt apotek eller vårdcentral för hjälp och råd om vilken behandling som passar dig. 


När ska jag söka vård?

Salivmängden kan ibland minska upp till 50 procent innan du märker det. Om du misstänker att du lider av muntorrhet som inte är övergående är det är viktigt att så snart som möjligt uppsöka tandvården för att säkerställa att tänder och tandkött inte tagit skada.


Få kostnadsfri rådgivning online

Om du är osäker kring dina symptom eller önskar rådgivning från tandläkare är du välkommen att boka ett digitalt möte med våra tandläkare. Tjänsten är helt kostnadsfri och är perfekt för att få råd och en bedömning kring ditt vårdbehov.


Behandling mot muntorrhet

Det finns ingen specifik behandling mot muntorrhet, men det finns hjälpmedel och lindring. Det är viktigt att du följer din läkares och tandläkares rekommendationer. Förutom att upprätthålla en god daglig munhygien finns det några saker, både på klinik och hemma, som går att göra:


1. Medel för att stimulera salivproduktion

Det finns medel som stimulerar salivproduktionen och minskar din muntorrhet. Exempelvis tuggummin, sprayer och munskölj. De innehåller oftast fluorid. Rådfråga din tandläkare eller apotekspersonalen om vad som skulle passa dig bäst. Vissa personer blir ordinerade receptbelagda medel.


2. Fluorid

Fluorid ger ett extra skydd till tänder som kan ha tagit skada. Tandläkaren kan rekommendera fluoridbehandling, via daglig fluorsköljning alternativt med upprepad fluoridlackning på klinik, vilket förebygger kariesutveckling. Det kan också vara en bra åtgärd för behandling av initialkaries, det vill säga början på ett hål som inte gått igenom emaljen ännu. Väljer du tuggummi som ett sätt att lindra din muntorrhet är det alltså ett märke som innehåller fluor du bör använda.


3. Tugga mera

Mat som kräver att du tuggar mycket kan också hjälpa dig att öka salivproduktionen medan du äter.


4. Skölj munnen

Ibland fungerar det att skölja munnen med vatten för att minska den torra känslan i munnen.


5. Undvik tobak

Eftersom rökning och snusning torkar ut munnen är det något du bör undvika om du lider av muntorrhet.


Vad kan jag göra själv?

Du bör uppsöka tandläkare eller tandhygienist om problemen inte går över. Men det finns också vissa saker att själv använda för att minska problemen av muntorrhet. På apoteket kan du köpa sugtabletter, tuggummin eller sprayer som ska stimulera salivproduktionen. Vissa personer blir också ordinerade receptbelagd saliversättning, alltså konstgjord saliv. Det är viktigt att välja sugtabletter och tuggummin utan socker i då risken för karies i tänderna annars kan öka.

För att minska risken för de skador som muntorrhet kan leda till bör du likt alla andra borsta tänderna två gånger per dag med fluoridtandkräm. Men du som lider av muntorrhet kan dessutom behöva tillsätta extra fluorid i form av fluoridsköljning eller en tandkräm med extra hög fluoridhalt. Du kan diskutera alternativen med din tandklinik.


Särskilt tandvårdsbidrag

Om du lider av muntorrhet är det viktigt med regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist för att behandla och förebygga de eventuella problem som kan uppstå. Du kan i vissa fall vara berättigad ett särskilt tandvårdsbidrag som syftar till att motverka de besvär som muntorrhet ökar risken för. Bidraget heter Särskilt tandvårdsbidrag, STB, och uppgår till 600 kronor per halvår. Det finns till för att verka förebyggande för personer som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som drabbar munhälsan. Observera att bidraget inte går att spara utan behöver användas för tilldelat halvår.


För att ta reda på om du är berättigad det särskilda tandvårdsbidraget ska du ta med ett läkarintyg på din sjukdom/funktionsnedsättning till din tandläkare, som sedan gör en bedömning av din munhälsa. Om det visar sig att du är berättigad tandvårdsbidraget på grund av muntorrhet behöver du själv inte göra något utan din tandläkare samt Försäkringskassan tar hand om det administrativa arbetet. Du behöver komma ihåg att boka dina besök regelbundet per halvår.


Vill du få vidare rådgivning kring muntorrhet?

Aqua Dental erbjuder kostnadsfri digital rådgivning där du kan få råd och en bedömning kring ditt vårdbehov. Våra tandläkare ser fram emot att hjälpa dig.


Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.