Muntorrhet

Upplever du att du är torr i munnen? Har problemet uppkommit plötsligt? Saliven är tillför att skydda dina tänder så det är viktigt att besöker din tandläkare om du upplever problem. 

Muntorrhet kan bero på flera orsaker. Eftersom saliven skyddar munnen och tänderna kan det vara skadligt att leva med en förändras salivsituation under en längre tid. Därför är det viktigt med kontinuerliga undersökningar hos tandläkare.

Om du är torr i munnen beror det ofta på en brist på saliv, eller att konsistensen på saliven förändrats. Förutom att det kan försämra munhälsan kan det också påverka livskvaliteten genom smak, sömn och obehagskänslor.

 

Orsaker till muntorrhet

De bakomliggande orsakerna till muntorrhet kan vara många. De flest förekommande orsakerna är sjukdomar eller bieffekten av vissa läkemedel, men det kan också bero på stress och vitaminbrist. Läkemedel som påverkar salivproduktionen är främst medicin mot cancer, Sjögrens syndrom, psykiska sjukdomar samt diabetes.


Det finns också tecken som visar att patienter som tar flera läkemedel tenderar att bli torra i munnen, vilket är orsaken till att många äldre lider av problemet. Även strålbehandlingar, främst mot huvud och hals, kan leda till muntorrhet. Stress kan vara en annan faktor då det påverkar stimulansen av spottkörtlarna negativt.


Symptom

Personer som drabbats av muntorrhet upplever ofta att de är torra i munnen när de vaknar och att de behöver dricka vatten ofta. Om du misstänker att du drabbats bör du vara uppmärksam på symptom som svårigheter med att äta och prata tydligt. Det beror på att saliven fungerar som ett glidmedel i munnen. Muntorrhet kan också visa sig genom att du sover sämre samt drabbas av dålig andedräkt samt sveda på tungan. Vissa upplever även försämrad smakfunktion. Om du upplever att du är torr i munnen och har något av dessa symptom är det viktigt att uppsöka en tandläkare som undersöker om munnen och tänderna tagit skada.


Det är också viktigt att du pratar med en läkare för att reda ut vad som orsakat problemet. I många fall upptäcker tandläkaren problematiken innan patienten upplevt några symptom, vilket är anledningen till att det är viktigt med regelbundna undersökningar hos tandläkare. Många gånger kan tandläkare och läkare samarbeta för att byta ut mediciner som inte leder till muntorrhet. 


Komplikationer

De personer som på grund av sin sjukdom eller medicinering drabbats av torrhet i munhålan lider ofta av infektionskänslighet. Om muntorrhet inte behandlas i tid uppstår lätt tandköttsinflammation. I värsta fall leder tandköttsinflammation till tandlossningssjukdomar.


Cytostatikabehandlingar torkar ofta kroppens slemhinnor och de i munnen är värst drabbade. Om du behandlas med cytostatika kan du lätt uppleva att du är torr i munnen. Det kan resultera i svampsjukdomar samt smärta i munnen. På grund av avsaknaden av saliv rengörs inte tänderna så ofta som de borde och det blir lättare för bakterier att angripa dem. Det är så karies uppstår. I vissa fall kan besvär med torrhet i munnen också leda till att gamla fyllningar gå sönder och sprickor uppstå.

Så behandlas muntorrhet

Det finns ingen specifik behandling mot muntorrhet men vissa åtgärder går att ta till. Det är viktigt att du följer din läkares och tandläkares rekommendationer. Förutom att upprätthålla en god daglig munhygien finns det några saker, både på klinik och hemma, som går att göra:

  • Medel för att stimulera salivproduktion
   Det finns medel, så som tuggummi, tabletter och viss spray ämnad för att stimulera salivproduktionen. Rådfråga din tandläkare eller apotekspersonalen. Vissa personer blir ordinerade receptbelagda medel.

  • Fluor
   När du väljer tuggummi är det fördelaktigt att välja ett med fluor eftersom det ger ett extra skydd till tänder som kan ha tagit skada. Vissa tandläkare rekommenderar sina patienter att fluorlacka tänderna regelbundet. Det verkar som ett skyddande lager och gör tänderna starkare.

  • Tugga
   Mat som kräver att du tuggar mycket kan också hjälpa dig att öka salivproduktionen medan du äter.

  • Skölja munnen
   Ibland fungerar det att skölja munnen med vatten för att minska den torra känslan i munnen.

  • Undvik tobak
   Eftersom rökning och snusning torkar ut munnen är det något du bör undvika.


Särskilt tandvårdsstöd

Om du är torr i munnen är det viktigt med regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist för att behandla och förebygga de eventuella problem som kan orsaka fs. Du kan i vissa fall vara berättigad ett särskilt tandvårdsbidrag. Bidraget uppgår till 600 kronor per halvår och finns till för att verka förebyggande för personer som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som drabbar munhälsan. För att ta reda på om du är berättigad det särskilda tandvårdsbidraget ska du ta med ett läkarintyg på din sjukdom till din tandläkare, som sedan gör en bedömning av din munhälsa.

Information om artikeln

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00