Spottsten

Misstänker du att du har en spottsten? Symtom på spottsten kan vara muntorrhet och dålig andedräkt.

Spottsten kan även kallas för spottkörtelsten och är ett vanligt problem som kan påverka din munhälsa. För att förebygga spottsten är det viktigt att ta hand om din munhälsa och ha en regelbunden munvårdsrutin.

Du har sex större spottkörtlar i munnen. I spottkörtlarna bildas saliv som sedan genom kanaler förs vidare till munhålan. En spottsten bildas när saliv och kalcium klumpar ihop sig i spottkörteln. Vanligtvis märker du inte att du har en spottsten men i vissa fall kan en spottsten fastna i kanalerna och orsaka smärta.

 

Vad är spottsten?

En spottsten, även kallat spottkörtelsten kan variera i storlek och vanligtvis är en spottsten två till tre millimeter men kan ibland bli upp till fem millimeter. Oftast märker du inte att du har en spottsten då spottstenar vanligtvis följer med salivet upp i munnen och sedan sväljer du dem. Men ibland kan en spottsten fastna i kanalen vilket kan leda till smärta och obehag.

 

Varför uppstår spottsten?

Du producerar mest saliv när du äter och spottstenar uppstår när saliv och kalciumsalter klumpar ihop sig i en spottkörtel. Saliv neutraliserar bland annat skadliga syror i munnen och består av vatten, slem, antibakteriella ämnen och amylas. Amylas är ett matsmältningsenzym som hjälper till att bryta ner mat. Om en spottsten fastnar i kanalen som tillförser munnen med saliv från spottkörteln har du inte lika mycket saliv i munnen som du borde vilket kan leda till flera obehagliga symtom.

 

Symtom på spottsten

Om du har en spottsten upplever du vanligtvis inga symtom om stenen inte har fastnat i en kanal. Om en spottsten har fastnat kan du uppleva svullnad vid munhålan och du får vanligtvis ont i munnen i samband med att du äter eftersom spottstenen hindrar saliven från att komma ut i munnen. Ytterligare symtom vid spottsten är:


  • Smärta och svullnad: Du kan uppleva smärta framme i munnen, under tungan, längre bak i munnen och högre upp mot örat. Var det gör ont i munnen beror på vilken kanal som spottstenen har fastnat i.


  • Feber och dålig andedräkt: Om dina spottkörtlar är blockerade av en spottsten kan du utveckla en bakteriell infektion som kan orsaka feber och dålig andedräkt.


  • Muntorrhet: Du kan drabbas av muntorrhet eftersom saliv inte når munhålan.


  • Svårigheter med att svälja: Om spottstenen blockerar kanalen helt kan spottkörteln svullna och göra det svårt och smärtsamt att svälja.


Misstänker du att du har en spottsten som fastnat? Vänta inte med att söka vård för att få stenen borttagen. Du kan boka en tid nedan. 

Behandling av spottsten

Om du har en spottsten finns det några saker du kan göra hemma för att lindra symtomen och eventuellt få spottstenen att lossna.

 

  • Suga på syrliga citrusfrukter: Sura frukter som lime och citron ökar mängden saliv och en spottsten kan lossna snabbare om salivproduktionen ökar.

 

  • Massera området: Du kan försiktigt massera området där det gör ont. Massera från körteln och framåt med ett lätt tryck.

 

  • Drick vatten: att dricka mycket vatten hjälper dig att hålla munnen återfuktad.

 

  • Suga på något kallt: För att minska svullnaden och smärtan kan du suga på isbitar.

 

Det är viktigt att komma ihåg att dessa knep inte ersätter professionell vård och om du har en spottsten som inte lossnar bör du uppsöka en tandläkare eller läkare för att få stenen borttagen. Om stenen inte lossnar kan en läkare använda sig av både kirurgiska och icke-kirurgiska ingrepp för att avlägsna spottstenen.

 

Hur förebygger jag spottsten?

Orsakerna till spottsten är inte helt fastställda men genom att bibehålla en god mun- och tandhälsa och ha en regelbunden munvårdsrutin kan du förebygga spottsten. För att förebygga spottsten bör du:


  • Håll din mun fuktig genom att dricka tillräckligt med vatten.


  • Ha en noggrann munhygien genom regelbunden tandborstning och användning av tandtråd och munskölj.

Information om artikeln

Relaterat till spottsten

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.