Munskölj

Har du problem med dålig andedräkt, karies eller plack? Att använda rätt munskölj kan hjälpa dig förebygga dessa problem.

Munskölj ersätter inte tandborstning och tandtråd utan bör användas som en kompletterande del av din dagliga munvårdsrutin. Med munskölj bibehåller du en god munhälsa.

Det finns flera olika typer av munskölj som passar olika behov. Att borsta tänderna dagligen, använda tandtråd och munskölj är viktigt för att bibehålla en god munhygien och kan hjälpa dig förebygga problem som plack, karies och dålig andedräkt.

 

Varför är det viktigt att använda munskölj?

För att upprätthålla en god mun- och tandhälsa genom hela livet kan munskölj vara ett bra komplement till den dagliga användningen av tandtråd och tandborstning. Munskölj kan hjälpa dig med följande:

 

  • Motverka plack: Munskölj kan hjälpa till att avlägsna och förhindra uppbyggnad av plack som i sin tur kan leda till tandköttssjukdomar och karies.

 

  • Kariesförebyggande: De flesta munskölj innehåller fluor, som stärker och skyddar dina tänder mot karies. Det är särskilt viktigt att använda munskölj med fluor om du har en historia av karies eller har känsliga tänder.

 

  • Dålig andedräkt: Munskölj kan hjälpa till att bekämpa bakterier som orsakar dålig andedräkt.

 

Fördelar med munskölj

Förutom att munskölj kan hjälpa dig förebygga karies och plack har munskölj även andra fördelar som: 


  • Extra skydd vid specifika behov: Det finns flera olika typer av munskölj som är anpassade för olika behov. Om du har känsliga tänder, tandköttssjukdomar eller andra specifika problem, kan din tandläkare rekommendera en munskölj som är utformad för att hantera dessa problem.

 

  • Rengör svåråtkomliga områden: Munskölj kan nå områden i din mun som är svåra att komma åt med en tandborste eller tandtråd. Det kan komplettera din rengöringsrutin genom att nå platser som tungan och gommen.

 

Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig personliga rekommendationer om vilken typ av munskölj som passar dina behov bäst. De kan också ge dig instruktioner om hur ofta och när du bör använda munskölj.

 

Hur använder jag munskölj?

Att använda munskölj är en enkel process, men det finns några steg du kan följa för att säkerställa att du använder den på rätt sätt. Här är en steg-för-steg-guide:


Välj rätt munskölj

Först och främst är det viktigt att du väljer en munskölj som passar dina behov. Det finns olika typer av munskölj, exempelvis: kariesförebyggande munskölj som innehåller fluor, antiseptisk munskölj för att bekämpa bakterier och munskölj som är utformade för att lindra känslighet eller dålig andedräkt. Konsultera din tandläkare eller tandhygienist för att få rekommendationer om vilken typ av munskölj som är bäst för dig. 


Mät upp rätt mängd

Läs noggrant instruktionerna på din munskölj för att ta reda på den rekommenderade mängden att använda. Om din tandläkare har gett dig en rekommendation på dosering följer du din tandläkares rådgivning. Vanligtvis är det omkring 20-30 ml, men det kan variera beroende på produkten. Använd en måttskopa om det medföljer eller häll försiktigt upp rätt mängd munskölj i ett glas.


Skölj och gurgla

Ta munsköljen i munnen, och se till att den når alla delar av din mun. Skölj och gurgla i 30 sekunder till 1 minut, eller enligt anvisningarna på flaskan. Under denna tid kan du göra en sköljrörelse genom att svänga vätskan runt i munnen.


Undvik att svälja

Undvik att svälja munsköljen. Du vill inte svälja de aktiva ingredienserna.


Spotta ut

Efter att du har sköljt och gurglat tillräckligt länge, spotta ut munsköljen. Var försiktig så att du inte sköljer med vatten direkt efter, eftersom detta kan minska effekten av munsköljen.


Undvik att äta och dricka

För att låta de aktiva ingredienserna i munsköljen verka effektivt, undvik att äta eller dricka något under minst 30 minuter efter användning. Detta ger tid för de aktiva ämnena att interagera med dina tänder och tandkött.


Det är viktigt att komma ihåg att munskölj inte ersätter tandborstning och tandtrådning. Det är en kompletterande del av din munvårdsrutin som kan bidra till att förbättra din munhälsa. För bästa resultat, använd munskölj enligt din tandläkares rekommendationer och i kombination med regelbunden tandborstning och användning av tandtråd.


Om du är osäker på hur du ska använda munskölj eller vilken typ du bör använda, kontakta din tandläkare eller tandhygienist för personliga rekommendationer. Behöver du hjälp att hitta vilken munskölj som passar just dig bäst? Du kan boka en tid hos en tandhygienist nedan. 

 

 

Hur ofta ska jag använda munskölj?

Hur ofta du ska använda munskölj beror på dina individuella behov. Generellt sett kan munskölj användas en gång om dagen, vanligtvis på kvällen innan du går och lägger dig. Detta ger den aktiva ingrediensen, oftast fluor, tid att verka över natten och stärka dina tänder.


Munskölj är en extra försäkring för din mun- och tandhälsa och behöver inte vara nödvändigt för alla. Men det kan vara särskilt användbart för personer med särskilda behov, som dålig andedräkt eller känsliga tänder. Rådgöra med din tandhygienist eller tandläkare för att ta reda på om munskölj är rätt för dig. De kan rekommendera en munskölj som är anpassad för dina behov och ge dig råd om hur ofta du bör använda det.

Information om artikeln

Relaterat till munskölj

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.