Tandhygienist - förebyggande tandvård

Ta bort beläggningar eller få tips och råd kring dålig andedräkt, munhygien eller tobaksavvänjning hos någon av våra duktiga tandhygienister.

Förekom eventuella mun- och tandproblem genom att boka en tid med en av Aqua Dentals duktiga tandhygienister. De kontrollerar hur allt ser ut i din mun, behandlar tandsten och ilande tandhalsar samt ger information om hur du förebygger karies och tandlossning. 

En tandhygienist jobbar förebyggande för att hjälpa dig bibehålla god munhälsa genom hela livet och behandlar mindre ingrepp på tändernas utsidor. Det är bra att gå till tandhygienist regelbundet, och du kan enkelt boka tid direkt på vår hemsida. 


Varför ska jag gå till tandhygienisten?

Det finns flera anledningar till varför man bör gå till en tandhygienist. En av dessa är borttagning av tandsten. Har du lätt för att få tandsten är det viktigt att den avlägsnas regelbundet och att du får information om hur du bäst tar hand om din munhygien. Tandsten kan i längden leda till större problem som tandlossning vilket kräver mer omfattande behandlingar hos specialisttandläkare. Andra anledningar till att gå till en tandhygienist kan vara att man lider av dålig andedräkt eller ofta får hål i tänderna. Tandhygienisten kan då hjälpa dig att se över och ta fram nya rutiner för din munvård.

Vad gör man hos en tandhygienist?

Hos tandhygienisten får du hjälp med förebyggande tandvård, alltså med vård och behandlingar innan du faktiskt har fått ett hål eller behöver justera dina tänder. Dels tittar tandhygienisten på hur din munhälsa är och om dina tänder och tandkött är i bra skick, dels rengör tandhygienisten tänderna på djupet för att slippa och förekomma besvär i framtiden. Du får också råd och tips på hur du kan bibehålla en god munhälsa med friska tänder och tandkött. 


En tandhygienist hjälper dig att ta bort tandsten 

En av de vanligaste behandlingarna hos tandhygienisten är tandstensborttagning. Så fort du borstat tänderna uppstår bakterier som fäster mot tandytan. Tillsammans med matrester bildar de en klibbig massa som kallas för plack. Plack som tillåts växa hårdnar och blir då till tandsten. Det är mycket vanligt med tandsten och det är viktigt att gå till en tandhygienist och ta bort den för att undvika allvarligare besvär som inflammation i tandköttet och tandlossning. Behandlingen skiljer sig lite åt beroende på hur allvarligt det är men vanligtvis använder tandhygienisten handinstrument, ultraljud, laser eller airflow. 


Fördelar med att besöka en tandhygienist

Om du går på regelbundna besök hos en tandhygienist ser du till att dina tänder och ditt tandkött har de bästa förutsättningarna för att hålla sig friska. Med rätt vård och information kan du till och med förhindra att karies och bakterier sprider sig på egen hand och på sikt undvika långa kostsamma behandlingar hos tandläkaren.


Hur går en behandling hos tandhygienisten till?

Efter att du har bokat tid hos en tandhygienist är du välkommen på undersökning. Tandhygienisten jobbar speciellt med förebyggande tandvård, så kallad odontologisk profylaktik och är särskilt utbildad för att ta god hand om dig som patient. Det kan vara bra att känna till då många har aldrig varit hos en tandhygienist förut. 

Behandlingen börjar med att tandhygienisten undersöker munnen för att upptäcka bakterier, karies eller inflammationer. Därefter behandlas de områden som behöver tas om hand. Efter behandlingen kan det vara bra att vänta med att äta eller dricka en liten stund, särskilt om du har fått behandling med fluorlack. Innan du lämnar tandhygienisten får du tydliga råd och tips på vad som gäller för just dig.


Olika tandhygienistbehandlingar


Även om tandstensborttagning är en av de vanligaste behandlingarna, så finns det fler tjänster som en tandhygienist utför.

Det här kan du få hjälp med av en tandhygienist:

  • undersökning av munhygien
  • kontroll av bettförhållanden och slemhinna
  • rengöring av fläckar, plack och tandsten
  • laga tänder efter borrning
  • förebygga karies med hjälp av fluorlack
  • ilande tandhalsar
  • röntgenbilder
  • tandblekning
  • tips och råd kring tandborstning och god munhygien.Vad kostar det att gå till en tandhygienist?

Vad ett besök hos en tandhygienist kostar beror på vilka åtgärder som utförs. Exempelvis kostar en basundersökning hos tandhygienisten 810 kronor och ett vanligt tandhygienistbesök omkring 1 660-2 220 kronor beroende på vårdbehov.


Vad ingår i en tandhygienistbehandling?

I undersökningen hos en tandhygienist ingår kontroll av tänder och tandkött, ett antal röntgenbilder samt besked om eventuella besvär som behöver åtgärdas.


Hur ofta bör man gå till en tandhygienist?

Hur ofta du bör besöka en tandhygienist beror helt på din munhälsa. Går du på regelbundna tandläkarkontroller utan att några besvär upptäcks behöver du antagligen inte någon tandhygienist. Har du däremot lätt för att få tandsten, karies eller har ett tandimplantat kan det vara bra att gå till en tandhygienist en till två gånger per år. Du kan alltid prata med din tandläkare om hur dina behov ser ut för att avgöra hur ofta du bör besöka en tandhygienist.


Skillnad på tandhygienist och tandläkare

Det finns flera skillnader mellan tandläkare och tandhygienister. De har till exempel helt olika utbildningar och utför olika typer av behandlingar och åtgärder. Tandläkare arbetar främst i tänderna, exempelvis genom att laga hål, medan tandhygienister snarare arbetar på tändernas utsidor och är specialiserade på förebyggande vård.


Vad gör en tandsköterska?

En tandsköterska jobbar alltid tillsammans med antingen tandläkaren eller tandhygienisten och har som främsta uppgift att assistera vid behandlingar. Oftast finns alla tre yrkesrollerna representerade på kliniken. 

Vi har erfarna och kunniga tandhygienister som hjälper dig behålla din munhälsa livet ut på alla våra kliniker. Letar du efter en tandhygienist på en särskild klinik?

Tandhygienist Stockholm
Tandhygienist Göteborg
Tandhygienist Malmö
Tandhygienist Uppsala
Tandhygienist Västerås
Tandhygienist Helsingborg
Tandhygienist Åre
Tandhygienist Östersund
Tandhygienist Karlstad

Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om tandhygienister

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.